belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Pete Violetta

Amiért nem fogják szeretni Pi-t

És amiért mégis hasznos

A beharangozást követően nagy izgalommal ültem be a moziba a Pi élete című filmre. A kritikák spirituális tartalmat ígértek – gondoltam, ez nekem való.

A film  verseng az Avatar képi világával, így rajban fickándozó repülő halakkal, kolibrivel, mangusztákkal, világító medúzákkal és sok egyébbel is szembe találkozik a néző – ha megfinanszírozta a 3D-s vetítést, akkor akár karnyújtás távolságra.

Főhősünk egy indiai kisfiú, akinek a családja egy állatkertet tart fenn. Pi, aki megharcolta nevének furcsaságát a környezetében, spirituális érdeklődésű fiú. Születése szerint hindu, de bekeveredik egy katolikus templomba is, innentől fogva a papnak hordja a lelkéből felszakadó kérdéseket. Végül pedig azért még a muszlimba is belekacsint. A humor csillagos ötös, tárgya viszonyt siratnivaló, amikor a főhős kisfiúfejjel megköszöni Visnunak, hogy bemutatta neki Jézust.(A szinkretizmustól viszolygó érzékenyebb keresztény már itt leveri a port a lábáról és kisétál.) Pi megpróbál spirituális kapcsolatot létesíteni még az állatkertjükbe kerülő új tigrissel is, Richard Parkerrel, mert érezni véli annak lelkét. A veszélyes szituációból édesapja menti ki és ad neki leckét egy életre.

Pi sorsának fordulata ott kezdődik, amikor a családja úgy határoz, el kell menniük Indiából, és viszik magukkal az állatokat is, gondolván hogy a tengeren túl el tudják őket adni. Egy japán óceánjárón neki is vágnak a hosszú útnak. Ám az óceánjáró egy hihetetlen erősségű viharban elsüllyed és Pi ott találja magát egy mentőcsónakban egy zebrával, egy hiénával, egy orángutánnal és egy tigrissel. Úgy tűnik, ők az egyedüli túlélői a szerencsétlenségnek. (Eszébe jut az embernek a vicces találós kérdés, hogy hogyan viszel át a túlpartra egy káposztát, egy kecskét és egy farkast, hogy senki ne egyen meg senkit…) Minden csepp víz vagy élelem megszerzése komoly kihívás, ráadásul Pi-nek nem csak önmagáról kell gondoskodnia. Pi sok látványos kalandon keresztül éli túl a tengert és a tigrist, nem kevés bonyodalom és nem kevés fájdalom és búcsúzás közepette.

(Aki még a film megnézése előtt áll és nem szeretné, hogy lelőjem a poént, itt hagyja abba az olvasást!)

A történetnek az a kerete, hogy az egész kalandot Pi idős korában visszaemlékezve meséli el egy regényírónak. Mesélés közben erősen azt sugallja, hogy a történet végére az író maga is hívő lesz. (Ekkor persze még mindig nem tiszta, melyik Pi által felfedezett vallás szempontjából hívő a hívő.) A regényíró tehát meghallgatja Pi csodákkal, hihetetlen elemekkel és állatokkal teli történetét. Majd ugyancsak meghallgatja azt a sokkal profánabb verziót is, amit a hajótársaság emberei erőszakoltak ki belőle. Ebben mind az állatok, mind a csodás események inkább csak az ő lelkének, vívódásainak, kapcsolatainak a projekciói, belső világa leképződése. A két történet után Pi kérdés elé állítja az írót: melyik a jobb sztori. Az író, már csak író voltánál fogva is, a csodákkal teli verziót választja.

 Ezzel a momentummal mintegy megsemmisül az odáig építgetett film. A csattanó didaktikussága miatt egész este bosszankodtam. Azzal érvelni Isten létezése mellett, hogy mert nélküle kevésbé izgalmas a sztori… nos, valljuk be, ez megfeküdte a gyomromat. Ezzel aláírjuk azt a kereszténység ellen hozott vádat, hogy a ronda és kegyetlen világ eltagadására hoztuk létre az istenképet. Aláírjuk azt, hogy Istenre egyedül a sérült, sikertelen embereknek van szüksége, és ők kreálnak maguknak mindenféle hiedelmet. Isten objektív létét olyan szinten kiszolgáltatjuk a magunk egójának, ami már a kereszténység számára is sértő, nemhogy a sokkal kevésbé személyes istenképpel rendelkező hindu vallásnak.

Sajnos a film minden értéke, humora, kigondoltsága ellenére így megmarad szinkretista limonádénak.

Ugyanakkor ragadjuk ki belőle azt, ami számunkra használható:

„Pi élete, a lenyűgözően látványos mese. Nincs benne függőség, szex, káromkodás. Nekem tetszett, hiszen megmutatja a viszonylag vallásos emberek belső világát, amit én nehezen értek meg.” – írja egy lelkészasszony.
(http://www.felhazutca.hu/pi-elete#.UOq6ZRvslk4.facebook)

 

Így van, amit meríthetünk belőle, az éppen a mai átlagember spirituális igénye, amit úgy tűnik, nekünk, egyházzal foglalkozó embereknek egyre nehezebb átérezni, megérteni. Azt, ahogyan egy vallási alapinformációkat is csak műkedvelőként, innen-onnan szemezgető ember a világból: a viharból, a napból, a halakból próbál következtetni Istenre és az Ő akaratára. Ha missziót szeretnénk folytatni, akkor elengedhetetlen bekíváncsiskodni egy-egy ilyen átlagember fejébe, hitvilágába. Mert a mérhetetlen szakadékot közte és az evangélium között a mi dolgunk áthidalni.


 

Hozzászólások

1. Balog Adrienn - 2013-01-20 20:38:11

Én is megnéztem ezt a filmet. Számomra leginkább az Istennel való kapcsolatot tükrözi, főleg amikor a tengeren van egyedül a tigrissel. Az tigrist mutatja be, mint az ő lelkét. Saját magával küzdött, s végül az tigris vagyis a "régi énje" elhagyja. Ezzel így vagyunk mi is hívő emberek, első sorban saját magunkat kell legyőznünk, minden nap, amíg átformálódunk. Azért nem a valódi történetet mondja el, mert nem a történetet akarja hangsúlyozni, és nem a szenvedéseket, amiken kerszetül ment, hanem az Istennel való kapcsolatot, a boldogságot, hogy hisz Istenben. Ezért is nem foglal vallási álláspontot, nem a vallásokról és a szenvedésről akart mesélni.


2. mészáros liz - 2013-01-28 14:23:03

Mi történik ha a húslevest,és a bablevest,paradicsom levessel összevegyitjük,azaz összeöntjük? Szerintem a legjobb szándék ellenére is moslék lesz abból... Ha többvallást összemosunk,vajon mi lesz ebből ? 
Amire az Úr Jézus kijelenti,önmagáról-  Én vagyok az út az igazság és az élet senkisem mehet az Atyámhoz csakis általam.(Ján 14,6)
Ma is az emberek számtalan utat keresnek Istenhez,de ezzel együttvéve rohannak a szakadék felé,mivel ki akarják kerülni Jézus szent Evangéliumát és azt hiszik minden ÚT a mennybe visz. Nem barátom,csakis egy ÚT visz be a mennyekországába,és ez a hamisithatatlan Jézus szent Evangéliuma, Nem a BUddha,nem a Krisna,nem a keleti tan,és wudu varázslata. Az ördög kapuja a leggyönyörűbb kövekkel van kirakva! Lásd a filmet,szemnek elkápráztató,és hamis hitetésben levisz a mélység urához,aki sokat igér,de azt is ellopja ami nem az övé! 
---- Egyedül Jézus az élet! ------------
---Egyedül Őáltala van üdvösségünk---------
akié a fiu (JÉZUS) azé az élet ----('Ján 5,11) és vele együtt minden! 
Tehát nem minden vallás a mennybe visz! Csakis egy visz minket a mennyben,Solus Cristus - hit! 
Ezt fogadja el az élő Atya Isten Fiára nézve,hiszen Jézus tökéletesen elvégete a bűnért való áldozat váltságot az emberekért! (nézzetek utána,mert ez IGAZ! )



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 24., szerda,
György napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Skandallum
Néhány faktor, amin a megütközésünk múlik

Gondolkorzó

Tóth Sára
Egyház – a hivatalos botránkozó
A jóérzésű polgár és az ő igényei

Fekete Ágnes
Virtuális válasz
Én egy egyszerű kispolgár vagyok.

Felszín

Miklya Luzsányi Mónika
A nagycsalád botránya
A harmadik, a negyedik, az ötödik… és a jóléti társadalom trendjei

Gueth Péter
Röviden
.

Magasság

Bölcsföldi András
A vágy kígyója
Úgy nézett magába, mintha mélységes kútba pillantana. Amit látott, rémülettel töltötte el. Mint összecsavarodott kígyó rejtőzött odalenn a szenvedély.

Miklya Zsolt
Mint az izé
Költői íz- és színgyakorlatok – elmélet helyett

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Lázadás szüzességgel
Tisztasági gyűrű és ami mögötte van

Bagdán Zsuzsanna
N. A. átváltozása
Majd várt. Várta, hogy kitörjön a botrány...

Teljesség

Lovas Anett Csilla
Oroszlánok elé vetett hit
Gondolatok az első századok keresztyén vértanúiról

Üzenet

Réz-Nagy Zoltán
A blaszfémia után
Frida Madonnája: Dajkám és én

Áthallások

Tóth Sára
A tragikum botránya
Lear király

Pete Violetta
Amiért nem fogják szeretni Pi-t
És amiért mégis hasznos

B. Tóth Klára
Vércseppek gravírozva
Könnyező szobrok és a csodavárás

Kitekintés

Köntös László
A lelkipásztori fizetésekről
Kihívások, ellentmondások és elvek

Látogatóink száma a mai napon: 9669
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57856875

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat