belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Bradák Soma

Kis hétköznapi kegyetlenségek

Társadalmi közérzetünk és szűk skatulyák

Thomas Vinterberg Vadászat című filmje fájdalmasan éles képet rajzol az előítéletek működési mechanizmusáról. Mads Mikkelsen a Zöld hentesek abszurd-szatirikus világa és a Casino Royale rezzenéstelen arcú gonoszának szerepe után most egy érzékeny és tehetetlen(nek tűnő) figurát alakít, akit olyan intenzitással hurcolnak meg környezetében levő emberek a film valóságában, mintha csak egy vudubábut szurkálnának. Nem kívánom ismertetni a filmet, és kritikát sem szeretnék írni róla, csak néhány gondolatot felvetett, amiket a következőkben szeretnék kifejteni.

A Vadászat az előítélet természetrajza. Tökéletesen és megrázóan tárja föl a jelenség egészét: prekoncepciók, féligazságok, összeesküvés-elméletek és pletykák lépnek a valóság helyére, aztán tovább szövődve egy alternatív valóságot hoznak létre az emberek fejében. Ez az alternatív valóság határozza meg aztán előzetes ítéleteiket, melyek tulajdonképp nem előzetesek, mert az alternatív valóság a valóság szerepében tetszeleg, így az ítéletek is a megalapozottság látszatát keltik. Az emberek ráadásul szédületes gyorsasággal képesek magukévá tenni az alternatív valóságot, pláne, ha az egy megkérdőjelezhetetlennek tűnő forrásra vezethető vissza. Később pedig már nagyon nehéz az ebben a valóságban élő embert felrázni, még akkor is, ha szembesítjük az igazsággal.

A különféle alternatív valóságok kialakulása nemcsak az egyes embereken múlik (pl. alaptalan információk tényként kezelése), hanem nagyban a média felelőssége is. Ha politikai tartalomról van szó, akkor mindegyik oldalhoz kötődő sajtóorgánumnak megvan a maga színezete, még ha éppen akad is néhány ettől független írás. A bulvár esetében pedig mindegy egyes mondat valóságtartalmában nyugodtan kételkedhetünk. Persze, mondhatnánk, hogy ott van az MTI, de nem olyan régen egy felsőoktatási fórumot megzavaró (Fidesz-közeli) futballhuligánokról és fenyegetőzéseikről épp a távirati iroda embere szándékosan nem tett említést. Miközben tehát egy minden eddiginél mediatizáltabb társadalom a mostani, maguknak a médiumoknak a valósághoz való viszonya kérdőjelezhető meg sok esetben. Így végső soron a tájékozódni kívánó ember érzi magát nehéz helyzetben.

Akár más – esetenként ismeretlen – emberektől, akár a sajtóból erednek a félinformációk vagy összeesküvés-elméletek, az ezekből keletkező alternatív valóságok (is) gerjesztik a társadalmat jelenleg elképesztő mértékben uraló és fertőző előítéleteket. Gondoljunk bele, mennyire más lenne minden, ha az emberek valós információk alapján, a másik minél alaposabb megismerésére törekedve gondolkodnának a világról. Fehérek, feketék, sárgák, romák, heteroszexuálisok, melegek, keresztények, ateisták, ősmagyarok, konzervatívok, balliberálisok, különböző párthívők, egyedülállóak, nagycsaládosok másként tekintetének egymásra. És valljuk be, szükségünk lenne erre – erre lenne a legnagyobb szükségünk. Mert az előítéletektől vezérelt skatulyákba szorítás, a bizonyos skatulyákban levők leírása és az ehhez kapcsolódó acsarkodás van a legrosszabb hatással társadalmi közérzetünkre. A skatulyákból pedig nem lehet kimozdulni, sőt, össze is van kötve még pár másikkal: a keresztény automatikusan konzervatív és fideszes, az ősmagyar jobbikos és fasiszta, a balliberális dékás-elempés-emeszpés-etizennégyes idegenszívű zsidó, aki ráadásul ateista és a melegek jogait is védi, de gondolom, nem kell sorolnom. Egészen félelmetes, hogy ide jutottunk. És bárki, aki a skatulyákon kívül szeretne élni és gondolkozni, gyanús a többiek szemében.

Ha visszaemlékezünk, Jézus is épp ezért volt gyanús. Mert korának társadalma megpróbálta felcímkézni, ám ő kívül állt ezeken a kategóriákon, sőt, felettük állt. Az előítéleteken alapuló skatulyázás voltaképpen a törvénykezés és farizeusság édestestvére. Jézus arra hívta az embereket akkor, hogy emelkedjenek felül a betűn, inkább a lelket kövessék. Erre hív most is.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 18., csütörtök,
Andrea , Ilma napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bagdán Zsuzsanna
Második
Versengés, elbukás s aki ezeket felülírja

Gondolkorzó

Réz-Nagy Zoltán
Kié az elsőbbség?
A meritokráciához vezető rögös út – egy család szemszögéből

Felszín

Bölcsföldi András
12-en egy csónakban
Pszichotrükk, avagy te kit dobnál ki?

Erbach Viola
Életfoszlány
Átlagos nap nem mindennapi csattanóval

Magasság

Szűgyi Zoltán
Énekünk éneke
Talán még...

Miklya Luzsányi Mónika
Új matriarchátust hoz a jövő?
Kié is az elsőbbség?

Mélység

B. Tóth Klára
Családi hierarchia
Szükségszerű a harc a testvérek között?

Miklya Luzsányi Mónika
Elsőszülöttek
Születetett vezetők vagy önző despoták?

Teljesség

Horváth Dániel
Előbb a Lélek
Dinamizmus kontra megszokás

Üzenet

Lovas Anett Csilla
Kicsiből példakép
Életre-halálra szóló üzenet a gyermekeinkben

Thoma László
Lelkészi önfeláldozás a gyülekezet oltárán
Képzelt fotóalbum egy pályakezdő lelkész életéből

Áthallások

Tóth Sára
Géppisztolyos prédikátor
Dilemmák és düh

Dull Krisztina
Hogyan készült a Sixtus-kápolna mennyezete?
Érdekességek a híres freskó készítéséről

Bradák Soma
Kis hétköznapi kegyetlenségek
Társadalmi közérzetünk és szűk skatulyák

Kitekintés

Luzsica Fanni
A cserkészet hídjai
Amit kaptam és amit továbbadok

Hegedűs Márk
Segélykérő SMS
Az élet, ami fontosabb volt

Látogatóink száma a mai napon: 3718
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57776448

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat