belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Gondolkorzó

Pete Violetta

Kis Jézuska, kis karácsony

A gyermekek ünnepe?

Erős kísértés, hogy a karácsonyt megtegyük a gyermekek ünnepévé. Az én családomban is általában ott töltjük a szentestét, ahol épp a legkisebb gyermek van a családban. A fa méretét is ez befolyásolja. Mi több, még egy-egy istentiszteleti alkalmat is alárendelünk ilyenkor a gyerekeknek, hadd szerepeljenek.  Mintha bizony a karácsony egy olyan nem kívánt iga lenne, amit a már kiábrándult és realista felnőttek a nyakukba vesznek a gyerekek kedvéért, és próbálnak jó pofát vágni, próbálják eljátszani, hogy ünnep van. Ezt az érzetet erősíti bennem az is, amikor már ötvenévesektől is ilyen szólamokat hallok: ugyan, nem állítok én már fát… vagy hogy nem megyek én ilyenkor a templomba, sokan is vannak, az út is rossz. Mintha divattá válna lemondani magunkról és a karácsonyról is, ahogy múlik az idő. Mintha felnőtt embernek az már ciki is lenne, és minimum gyerekének kellene születni ahhoz, hogy legálisan kicsit ő is újra gyermeki szemmel lehessen jelen az ünnepben és merhessen rácsodálkozni.

Tényleg csak a gyerekeknek, meg a szüleiknek kell és lehet karácsonya? Az összes többi embernek meg maradjon a karácsony az olyan furcsa, kivilágított hétköznapok ideje, amikor nincsenek nyitva a boltok? Valami mélyen lázad bennem ez ellen.

Az egyedülállónak, meg a középkorúaknak, idősnek, meg azoknak is, ahonnan épp kirepültek a gyerekek, éppen úgy szüksége van a történelembe belépő Isten ruhájának a szegélyét megérinteni, mint a kicsiknek. Ezért is szeretem az ünnepben mindig elővenni az egyébként a betlehemi eseményekhez képest marginális Simeon és Anna történetét. Nekik koruk ellenére, divatok ellenére volt igazi karácsonyuk.

Persze, nem külsőségekben kell az ünneplésnek megvalósulnia, de engedni kell, hogy bennünk is úrrá legyen a várakozás, majd pedig hagyni magunkat újra rácsodálkozni az önző emberi logika számára legelfogadhatatlanabb dologra: eljött értem. Megszületett, e földre jött, belépett a történelembe – értem. A karácsonyfám nem csak valami vacak, ami koszol a lakásban, hanem már előképe a keresztnek.

Isten nagylelkűsége mellett micsoda kisstílűség, ha épp az ünnepen akarunk energiát spórolni. Ha épp az ünnepen akarjuk demonstrálni a mi komoly felnőttségünket. Ne áldozzuk oda a karácsonyt buta belső késztetések oltárán, ne dőljünk be annak, hogy ilyenkor csak annyi a dolgunk hogy összekacsintsunk a gyermekek háta mögött, és eljátsszuk, hogy az angyal hozta a fát.

Istennek nem volt ciki a betlehemi jelenet. Az angyalok is ott kíváncsiskodtak és énekeltek az ég peremén, éreztetvén az esemény súlyát. A pásztoroktól a keleti tudósokig – az egyszerű kétkezi munkásembertől a kor szellemi elitjéig – mindenkié a születés ünnepe.  Mi, nagy és komoly felnőttek már ismerünk épp annyit magunkból és a világból, hogy tudjuk, mennyire szükségünk van Rá. Álljunk csak mi is be a sorba. A sorba, amit a pásztorok meg a keleti bölcsek kezdtek el, és vigyük elé, amink van, akkor is, ha az csak egyszerű önmagunk. 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 25., csütörtök,
Márk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Székely Tamás
Karácsonyi Himnusz...
Térdre ereszkedve

Gondolkorzó

Pete Violetta
Kis Jézuska, kis karácsony
A gyermekek ünnepe?

Felszín

Gangel Noémi
Barna a haja a szeme kék
Karácsonyi találkozások

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Mit kéne igazán ünnepelnünk karácsonykor?
A karácsonyozás története

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Babamátrix
Nyomás a gyermekvállalás ellen: tények és tévhitek

Miklya Luzsányi Mónika
Meg nem születettek
Válsághelyzetek

Teljesség

Románné Bolba Márta
Az ember világossága
Aki a sötétségből kivezet

Üzenet

Bölcsföldi András
Adventi be(fele)fordulás
Látom-e a megnyílt eget?

Horváth Zsuzsanna
Jézussal a Boszporusz partján
Kibújni a KELL hatalma alól

Románné Bolba Márta
Helykészítés
Akit várnak, és akinek mégsem jut hely

Áthallások

Bradák Soma
A feszültség esztétikája
A vérben hordozott szeretet

Vida Viktor
Gravitáció
Vajon visszahozhatom-é azzal?

Hancsók Barnabás
Gyereksírás fegyverropogásban
Az ember gyermeke

Kitekintés

Gueth Péter
A hindu Jézus temploma
Keresztény templom, ahol Allahnak szólítják Istent

Detzky Panni
Ami igazán hiányzik nekik, az a szeretet
Önkéntes diakóniai év idősek között

Látogatóink száma a mai napon: 7544
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57872191

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat