belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Pete Violetta

Parókia a mozivásznon

Lelkészszerepben

A lelkészi szerep sokféle lehet, kortól, nemtől és szolgálati helytől függően. Mindig örülök, amikor ennek egy-egy oldalát esetleg mozifilm vagy sorozat is megpróbálja bemutatni. Hátha az ilyen jellegű bemutatások kicsit oszlatják a ködöt és ijedtséget, amivel a világi ember felénk közelít. Az alábbi gyűjtemény elsősorban a pozitív és a protestáns lelkészképekre összepontosít, de kérjük az olvasót, egészítse ki a sort a maga filmélményével!

A missziós iskolaigazgató lelkész – Kisanyám, avagy mostantól minden más (Raising Helen)
A magyar címet meghazudtolóan izgalmas családi film, drámával és humorral. Helen (Kate Hudson)az egyedülálló, modellügynökségnél dolgozó, fiatal, lendületes és független lány egyszer csak három gyermek édesanyjaként találja magát sosem várt kihívások között. Konfliktusa van testvérével, aki maga sokkal inkább anyaságra termett, és nem kevés saját magával, amiért már nem lehet a gyerekeknek népszerű nénikéje, hanem anyaként nemet is meg kell tanulnia mondani. Az anyaság életmódváltással is jár, így Helen új munka után néz, és új lakásba költözik a gyerekekkel. A közeli iskolák közül egy evangélikus iskola tetszik meg az újsütetű családnak. Zseniális jelenet, az, amikor Helen próbálja bizonygatni az iskolaigazgató lelkésznek, hogy ők bizony velejéig vallásosak. Persze mint minden kívülről jövőnek: fogalma sincs, hogyan kell megszólítani a lelkészt, mint ahogy később arra is fény derül, úgy tudta, a papi nőtlenség a lelkészekre is vonatkozik. Dan lelkész ( John Corbett) mindezeken a félreértéseken humorral és rugalmasan emeli túl Helent és a nézőt.

A film két részletben megtalálható a youtube-on is szinkronizálva, de elsősorban eredeti nyelvű megtekintését ajánljuk, mert a fordítás elég satnya, pont a vallási jellegű kifejezésekben pedig végképp elvérzik. (Bár az iskolára az van kiírva, hogy lutheránus, a szereplők végig reformátusságról beszélnek. Valószínű a fordítók számára pont annyira idegen terep az egyház, mint a főszereplők számára.)

A kiégett lelkész – Eltakarítónő (vígjáték)
A lelkész szerepében maga Rowan Atkinson most nem Mr. Bean kacagtató, ám felszínes figuráját hozza. Egy lelkészcsaláddal találkozunk, ahol a problémák bár mélyek és égetőek, az elvarázsolt családfő ezekről nem nagyon tud.

Lefoglalja a kerti tó elalgásodása, illetve a templomdíszítő bizottság ügyei. Fia az iskolai zaklatások céltáblája, lánya hetente más fiúval enyeleg, de felesége, Gloria (Kristen Scott Thomas) maga is kísértésben van, hogy viszonyt kezdjen a golfedzőjével (Patrick Swayze). Megváltásért és segítségért imádkozik, ami szokatlan kegyelem: Grace formájában érkezik. Zseniális poénokkal és kalandokkal felhőtlen kikapcsolódást nyújt a film a visszafogott humor kedvelőinek.

A film teljes terjedelmében megtekinthető itt:
http://www.youtube.com/watch?v=Utzq_riqJI8

Lelkész szemben a hatalommal – Elcserélt életek
Clint Eastwood igaz történeten alapuló filmje 3 Oscar-jelölést is kapott 2009-ben. Christine (Angelina Jolie), a gyermekét egyedül nevelő anya egyszer arra ér haza a munkából, hogy fiát elrabolták.

Öthónapnyi nyomozás után hazahoz a rendőrség egy gyermeket. Noha minden eszközzel igyekeznek meggyőzni az anyát arról, hogy ez a fiú az elveszett és megkerült Walt, ez a legkevésbé sem sikerül. Mikor Christine kéri a nyomozás folytatását, komoly lejárató hadjárat veszi kezdetét ellene, még a pszichiátriára is beutalják. A rendőrség korruptságával szembesülő Christine egyedül Briegleb tiszteletes személyében (John Malkovich) lel segítségre, aki szembeszáll a rendszerrel.

Újraértelmező lelkész – Footloose
Egy régi klasszikus. A tiszteletes saját fiának elveszítése miatt – ma már diszkóbalesetnek mondanánk – az egész városban betiltatta a zenét és a táncot, mondván hogy féktelenségre, léha erkölcsiségre, paráznaságra és még ki tudja, mire vezet. „Felelősséggel tartozom ennek a gyülekezetnek a lelki életéért." Ám meglepődve kell tapasztalnia, hogy az így elkezdődött szelektálási hadjáratban arról, hogy mi Istennek tetsző és mi nem, rajta is túl akarnak tenni: a helyi iskola elbocsát például egy irodalomtanárt, sőt egyszer épp egy könyvégetés miatt riasztják a tiszteletest. A füstölgő kuka felett pedig a tiszteletes a saját eddigi érveinek ellenlábasaként találja magát: „Ki és mikor döntötte el, hogy önmaga ítélkezik? Ki jogosított föl benneteket, hogy azt higgyétek, nektek kell Bomont tévelygő lelkeit a helyes útra terelni? A sátán nem ezekben lakik. Itt van belül, a szívetekben." Lánya növekedése is szembesíti azzal, hogy nem lehet megbízhatóságra nevelni senkit bizalom nélkül. Üdítő a lelkész feleségének az alakja, aki csöndessége és szigorú kontya ellenére úgy puhítgatja férjét, hogy közben mégis végig lojális hozzá.
A történetet 2011-ben újra felvették, mi azonban a klasszikus 1984-est ajánljuk megtekintésre.

Lelkésznő a terepen - A Dibley-e lelkész (sorozat)
Méltatlanul kevéssé ismert vígjátéksorozat. Leginkább a Csengetett, Mylord? humorához tudom hasonlítani az 1994-es A Dibley-i lelkész hangulatát.

A kis anglikán település életét alaposan megrázza, amikor elhunyt plébánosuk helyett egy lelkésznő érkezik hozzájuk. Üdítően hatnak a bibliai tartalmú poénok, hiszen az alkotók bibliaismerete és egyházi jártassága nélkül ugyancsak kevéssé szórakozhatnánk ilyen jól. A vége főcím pedig igazi áldáskívánás: Áldott legyen, aki megnézte!

Aki soha nem adja fel: Ádám almái
A filmről lásd Miklya Zsolt korábban magazinunkban megjelent cikkét: http://www.parokia.hu/kozosseg/cikk/624/

Klasszikus családapa: Hetedik mennyország (sorozat)
Itt olvasható a sorozattal kapcsolatban korábban megjelent cikkünk Hegedűs Márk tollából: http://www.parokia.hu/kozosseg/cikk/281/ 

Hozzászólások

1. Miklósi H. Koppány - 2014-01-07 15:00:55

Ajánlom még a Géppisztolyos prédikátor című remeket, amely valós történetet dolgoz fel. A film végén megszólaltatják a lelkipásztort, aki Afrikában szolgál.

Újév napján mutatták be a M1-en Móricz Zsigmond regényének a feldolgozását A galamb papnét, melynek főszerplője Pap Énokh gáti református lelkipásztor.



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 29., péntek,
Auguszta napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ajándékként
Nem természetes

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
Köztes tér
A lehetőség

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Hazudjunk együtt!
Jól szituált, intelligens házaspár

Mélység

Szakács Gergely
Depresszió
Együtt élni a fekete kutyával

Teljesség

Czapp Enikő
Neki növekednie kell…
A bibliai párosok titka

Üzenet

Horvát Gábor
Gedeon imája
Tán gúnyolódik velem az Isten?

Czapp Enikő
Többszörös áthallás
Kegyelemből és bocsánatból élni

Áthallások

Tóth Sára
Erőszak és férfiszerepek
Susanne Bier Egy jobb világ című filmjéről

Kitekintés

Gueth Péter
Géppisztoly és Mária-szobor
Indonézia és a kereszténység

Pete Violetta
Parókia a mozivásznon
Lelkészszerepben

Látogatóink száma a mai napon: 1498
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57520603

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat