belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika

Ajándék - kicsit másként

Dani az ajándék, akit nem cserélnének be.

Minden gyermekben egy csoda születik a világra. Megtiszteltetés, hogy ezt a csodát mi hordozhatjuk, védhetjük. Ajándék, ami csak nekünk, szülőknek adatik. Ezt az elemi örömet és felelősséget érzem mindig, amikor Ildikóval és Szabolccsal Daniról beszélgetünk. A szemük csillog, az arcuk ragyog, ha szóba kerül egyetlen kisfiuk. Pedig Dani nem olyan, mint a többi gyerek. Ami másnak természetes, azért Daninak meg kell küzdenie. De szerencsére nincs egyedül.

- Hogyan vártátok Danit?
- Dani igazi „meglepetésként" érkezett hozzánk. Fiatal házasok voltunk, alig néhány hónapja kezdtük meg a munkát a férjem első gyülekezetében, egy dél-somogyi szórványban. Amikor kiderült, hogy máris bővül a család, egyáltalán nem bántuk, hiszen mindketten nagycsaládot, sok gyereket szerettünk volna.

- Milyen betegségekkel, fogyatékkal született a kicsi?
- Dani valamikor a magzati életen belül vagy a szülés alatt oxigénhiányos állapotba került, és ez agykárosodást okozott nála. Ezer szülésből 2-3 végződik így, a következmények az oxigénhiány mértékétől függően különbözőek lehetnek. Általában a mozgatásért felelős idegpályák sérülnek, emiatt az agy nem tudja szabályozni az izmok tónusát. Dani középsúlyos esetnek számít: az értelme teljesen ép, de az izomműködési zavarok a teste egészére kiterjednek. Kerekesszékkel közlekedik, és a kezeit sem tudja tökéletesen használni.

- Mikor, hogyan szembesültetek vele, hogy a ti gyereketek nem olyan, mint a többi?
- Dani fél éves koráig olyan volt, mint a többiek. Először a védőnőnek tűnt fel, hogy a mozgásfejlődése elmarad az elvárhatótól. Ez után egy klinikai vizsgálat derítette ki, hogy Dani nem egyszerűen „lusta baba", aki rövid időn belül behozza majd a lemaradást, hanem sérült, aki megfelelő terápia nélkül képtelen lesz tovább fejlődni. Először fel sem fogtuk: „Hiszen olyan, mint a többi gyerek! Hátha ő is nekiindul, és rendbe jön!" De a leletek hamarosan meggyőztek minket arról, hogy Dani betegsége egész életére szól, bár az állapotán nagyon sokat lehet javítani.

A bizonyosság úgy ért minket, mint egy súlyos csapás. A gyászhoz hasonló állapotba kerültünk. A tagadás, a kétségbeesés, a harag (beleértve az Istennek szóló „miérteket" is), végül a belenyugvás stációin át kellett eljutnunk odáig, hogy elfogadjuk, amit Isten elkészített számunkra. Ezt a „lelki munkát" nem lehet megspórolni. Csak a szembenézés, a helyzet tudatos vállalása után lesz képes valaki megfelelően cselekedni.

- Miben más az életetek Danival?
- Azokban a családokban, ahová sérült gyermek érkezik, szinte mindent újra kell gondolni. Megváltozik a családi munkamegosztás, a pénzügyi helyzet, de bizonyos célokról is le kell mondani egy időre. A napi rutin középpontja nyolc hónapos korától a fejlesztés volt: hetente több alkalommal jártunk fejlesztő foglalkozásokra, terápiás lovaglásra, úszásra, és otthon is végeztük a „házi feladatként" előírt gyakorlatokat. Később Dani két évig a Pető Intézet óvodájába járt, és jelenleg is foglalkozik vele konduktor, logopédus és gyermekpszichológus. A sokszor nehéz és keserves munka azonban meghozta a gyümölcsét. Dani megtanult beszélni, négykézláb mászni, kapaszkodva még állni is tud. Normál iskolai osztályban, egészséges gyerekek közt tanul, a munkában pedagógiai asszisztens segíti. Jó tanuló, szeret rajzolni, tud számítógépet kezelni, barátai vannak az osztályban és a hittancsoportjában is. Összességében a gondjaink és az örömeink talán egy kicsit mások, mint egy átlagos családé, de a lényeg ugyanaz: a nehézségekből és áldásokból ugyanúgy kijut, mint másoknak.

- Ki, mi segít nektek a napi fizikai és lelki küzdelmekben?
- Ha az ember nehéz helyzetben „nyitni tud", meg fogja tapasztalni, hogy milyen sok segítőkész ember van körülötte. Mindezt pedig egybefoglalja az a támogatás és szeretet, amit Istentől kapunk. Dani nevelése, fejlesztése sok tekintetben teljesen járatlan ösvény: az emberi ész és tapasztalat sokszor nem tudja megmondani, hogy mi lehet a következő helyes lépés. Eszembe jut erről egy történet. Dani öt éves volt, amikor a vele foglalkozó konduktor azt javasolta, hogy a jobb fejlődés érdekében írassuk be őt a Pető Intézet óvodás csoportjába. Igen ám, de ez bentlakásos intézmény, a gyerekek csak hétvégén jöhetnek haza... Szívszorító volt arra gondolni, hogy egyedül hagyjuk, miközben az eszünk azt mondta, hogy az ő érdekében tesszük. Elpanaszoltuk a problémát egy lelkigondozói beszélgetésen, ahol ezt a választ kaptuk: „Anna is elengedte a kis Sámuelt - és milyen jól tette." Engedelmeskedtünk a „fentről jövő intésnek", és elengedtük Danit. Ennek köszönhetően mostanra annyit fejlődött, hogy nem egy messzi speciális intézményben tanul, hanem itt a közelben. Bölcsek voltunk? Isten segítségével, igen...

- Milyennek látjátok ti a gyermeketeket?
- Talán furcsa ezt mondani, de a kerekesszékével, a „másságával" együtt is olyannak, mint bármelyik más gyereket. Ez nem azt jelenti, hogy ne látnánk a korlátait, nem is arra neveljük, hogy igyekezzen olyan lenni, mint egy egészséges. Arra biztatjuk, hogy legyen „egész ember", mert ez több, mint a puszta egészség. Egyébként pedig igazi kiskamasz: érzékeny, hatalmas igazságérzettel és empátiával van megáldva, de tud nemtörődöm és szemtelen is lenni, ha éppen úgy alakul... A legnagyobb öröm számunkra az, hogy Isten szeretete jelen van a szívében. Lesz idő, amikor felteszi majd a saját „miértjeit" Istennek, és megküzd a válaszért, de most nincs benne semmi elutasítás, nyílt szívvel fogadja az evangéliumot. Mi pedig hisszük, hogy a benne munkálkodó kegyelem a sérülése ellenére is „egész" embert fog formálni belőle.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 23., kedd,
Béla napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Világít-e a lelked ilyenkor?
Milyen szerencse, hogy karácsony nem tör csak úgy ránk, hanem megelőzi advent.

Felszín

Jéger-Pete Renáta
Fontossági sorrend
Mivel töltöm ki a sosem-elég időt?

Jeney Edit
Boldog decembert!
Amit a csillag jelöl: magányügy!

Jeney Edit
A Barbie-baba
Ken és az álomház mellől a jászol mellé

Magasság

Tóth Sára
„Megszárad a fű, elhull a virág" - az idő és a bibliai hagyomány
Isten, aki bejelenti: újat cselekszem!

Turcsik Ferenc
„Kör közepén állok..."
...és forgok újra, meg újra, míg advent lesz újra

Turcsik Ferenc
A feneketlen mélység
A vég nélküli idő vakító ámulatában

Mélység

Nagy László
ALKALMAS a MOST éppen számodra?
Hamis elvárás, amikor a jelen minden áldásos ALKALMÁT megtagadjuk egy lehetséges jövőbeli miatt.

Nagy László
Alkalom a változásra
Különleges idők különleges helyzeteket szülnek, és néha új, különleges embert.

Turcsik Ferenc
Durci-murci
Daccal az alkalmaknak: „Csak azért sem akarok még egyszer belelépni ugyanabba a folyóba"

Teljesség

Kiss Gergely István
Istennek emberré
Mi mindennek kellett történni ahhoz, hogy az Istennel találkozni lehessen?

Géczy Katalin
A lehetetlen
Látnom kell Téged!

Fodorné Ablonczy Margit
Megvan az ideje...
„csak" be kell tölteni, amire való

Rácz Róbert
Az ünnepi alkalom gazdagsága
Áron is megvegyétek az alkalmatosságot!

Üzenet

Bölcsföldi András
Az Adventnek rendelt ideje van
A Prédikátor szava ma

Kovács Szilvia
A „most nem" és a „túl késő" után
Kifogásainkon fog az idő vas foga

Kovách János
Hogyan fordulhat jóra egy elrontott születésnap?
Kifejezni valamit abból a szeretetből, amit Isten akar ajándékozni

Áthallások

Békési Sándor
József álma
„...angyal mutatóujja forrasztja a magába zuhant emberhez az Isten üzenetét..."

Tóth Sára
Akkor a sötétség lesz a fény s lesz majd a csönd a tánc
Holtpontján a forgó világnak Isten belép az időbe

Gueth Péter
Kulcs a Mindenség kicsiny boltjához
Régi TITOK új csomagolásban

Réz-Nagy Zoltán
Leleplező karácsony - Bruegel Betleheme
Újra jön, hogy hatalmába kerítsen, megigézzen, vagy kifosszon és összetörjön. Szembesít minket boldogságunkkal, vagy boldogtalanságunkkal.

Miklya Luzsányi Mónika
A szólista - Film és valóság
Barátra van szüksége

Riport

Szerkesztő
Hogyan lesz alkalommá az ünnep?
Kerül-e püspökkenyér az ünnepi asztalra?

Szerkesztő
Készülődés egy kicsit máshogy
- egy vak családanya adventje

Kitekintés

Fekete Zsuzsa
Várakozás
Zöld füvön, nem várt ajkakon hangzik a dal

Miklya Luzsányi Mónika
Ajándék - kicsit másként
Dani az ajándék, akit nem cserélnének be.

Látogatóink száma a mai napon: 4306
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57838638

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat