belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika

Amerikai história X

Gyilkos kipárolgásaink

Egyik tanítványom profilképeként láttam meg először Edwad Nortont horogkereszttel
a mellén pózolni. Rettenetesen kiakadtam, mire a lányom rám szólt: mielőtt háborogsz, nézd meg a filmet! Megnéztem. És nem háborogtam többé.

 

Ma már nem értem, hogyan nem vettem észre Derek, a tetovált fiú tekintetében
a megbánást és a szenvedést. A fájdalmat, hogy immár élete végéig saját bőrén viseli kirekesztettsége jelét. A gyilkos indulatét, amely a meg nem gondolt gondolatból fakad.

Amerikai história X – újraértelmezett amerikai történelem. Egy nap, de valójában
egy család sorstragédiájának története. A film jelenidejében Dany szemszögéből látjuk azt a napot, amikor bátyját, Dereket kiengedik a börtönből. Dany rajongásig imádja, szinte isteníti a bátyját, aki a kisvárosi skinhead bandának volt a vezéregyénisége. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fiú iskolai dolgozattémájaként Hitler Mein Kampf-ját választja. Erre kicsapatás lehetne a válasz, de az iskola igazgatója, aki Dereknek is tanára, majd mentora lett (és aki nem mellesleg néger), meg akar küzdeni Danyért. Tudja, hogy ha a srác utcára kerül, hamarosan börtönben végzi. Ezért azt az egyezséget köti Danyvel, hogy ezentúl mindennap vele lesz egy órája. Amolyan aktuális amerikai történelemóra, amelynek neve: Amerikai história X. Első írásos feladata a fiúnak pedig az, hogy a bátyjáról írjon egy tanulmányt. Elemezze végig, mi jutatta Dereket odáig, hogy börtönbe került.

A történet másik szálán Dany visszaemlékezéseit és Derek történeteit láthatjuk fekete-fehér flashback-ekben, amelyek során kirajzolódik előttünk Derek személyiségfejlődése, aki briliáns eszét, kiváló szónoki képességeit, fizikai erejét arra használta fel, hogy megértesse a fiatalokkal: a gyűlölet, a harc, és az agresszió az egyetlen eszköz, amellyel megvédhetik magukat, családjukat, városukat a bevándorló színesek térhódítása elől. Derek nem csak beszélt és uszított, maga is hívő neonáci lett, szobáját Hitler méretes fotója díszítette, szíve fölé tenyérnyi horogkeresztet tetováltatott. A fasiszta téveszmék úgy elborították az agyát,
hogy hidegvérrel, kiszámított kegyetlenséggel ölt meg két néger fiút. Két srácot, akivel nemrégiben együtt kosaraztak a pályán, és akik a bandarivalizáció során el akarták kötni az autóját.

A kyrie eleison dallamára megkomponált fekete-fehér képsorok hihetetlenül erősek. Az esemény brutalitását nem a vértócsák nagysága jelzi, hanem a szuperplánban fényképezett arcokon megjelenő érzelmek és indulatok: Dany szívbe markoló rettenete, amikor látja gyilkossá válni a bátyját, a néger fiú halálfélelme, az anya összeroppanása. De ők valójában mellékszereplők. A jelenet katarzisát Edward Norton Oscar-díjra jelölt alakítása adja. Arcán, játékán tökéletesen nyomon követhető, hogyan önti el az agyát a gyilkos gondolat, milyen hidegvérrel végez áldozataival. És tökéletesen látszik az is, hogy ez a fiú most megdicsőült saját maga és skinhead társai előtt. Hogy nyoma nincs benne a bűnbánatnak, hanem éppen ellenkezőleg: helyesnek és követésre méltónak érzi tettét. Megbilincseléskor tudja, hogy akár halálra is ítélhetik, öccsének küldött pillantása mégis büszkeséggel és önelégültséggel van tele. Az üzeni, amit Derek többször is hangoztat a filmben: „Mindenki csak dumál, de tenni nem tesz semmit.”  Derek számára a Tett, így, nagybetűvel, azon az éjszakán elvégeztetett. És ezzel öccse számára is kijelölte az utat, megadta a követendő példát, hogy hasonló „hőssé”, saját értelmezésében egyfajta szabadságharcossá váljon. Hogy rálépjen a gyűlölet útjára.

A börtönévek azonban átgyúrták a fiút. Saját véres börtöntapasztalatai bebizonyították neki, hogy csúnyán kihasználták, hogy bábuja lett egy olyan eszmének, amellyel korlátolt emberek saját mocskos ügyleteiket takargatják. Hogy senki nem hisz semmiben, és hogy a megváltónak vélt fasiszta ideológia nem más, mint gőz és gáz, az emberi elme gyilkos kipárolgása.

De ahhoz, hogy gyűlölettől átitatott gondolatai megtisztuljanak, hosszú utat kell megtennie volt tanára, a gimnázium igazgatójának segítségével, aki elvállalja és már a börtönben megkezdi Derek átnevelését. A fiú legelőször is rádöbben saját bűnére, arra a bűnre, amit saját maga és családja ellen követett el. A bűn eredetét azonban Dany érti meg, miközben a beadandó leckén dolgozik. A gyűlölet magját az apja vetette el, egy apró (akkor talán még jogosnak is tartható) gondolattal. Ez a gondolatcsíra azután kikelt, és annyira elburjánzott, hogy megfojtotta maga körül az életet.  Derek a börtönben keserűen ízleli nap mint nap a bűn gyümölcseit, de tanára segítségével egyre inkább kitisztul a feje, s mire szabadlábra kerül, mindent hajlandó megtenni, hogy megmentse öccsét és családját.

Ekkor azonban már késő: a bűn következménye a halál. Az ártatlan áldozat halála.
És csak az az egy dolog adhat vigaszt az összeroppanó Dereknek és a nézőnek is, hogy Dany tiszta szívvel halt meg. Mert megértette, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy egymást gyűlöljük.

 

Hozzászólások

1. Pém Mihályné - 2013-01-17 16:44:38

Nagyon jó film és időszerű.Megnézettem osztályom skinhead tanulóival...A legtöbb ember M o n nem ismeri a cigány kultúrát közelről,én minden nap a cigány telepen vagyok,és szaladnak eléma gyerekek a buszmegállóba,mindenki szeret,ölelgetnek csókolgatnak el kell mennem sok házba,és mindenhol megkínálnak,de amikor az iskolában tanítok azok a cigánygyerekek akik nem ismernek,és nem tudnak erről az oldalamról leordítanak káromkodnak....erre megmutattam nekik filmjeimet és rögtön megszerettek..az egymás nem ismerése gerjeszti az indulatot féklelmet,,,a legnagyobb bűns aki a cigányságra rá akarja tolni bűneinket és oknak tartja őket,mert egy gazdag réteg van aki annyi pénzt kivitt az országból,hogy annak apró töredéke ami szoc segélyre megy....és ez a gazdag réteg elterelve a figyelmet magáról a cigányokra mutogat ez undorító.Ha Mon csak annyit loptak volna amennyit a cigányok,akkor ez most a kánaán lenne....tarthatatlan sok helyen már a cigányság helyzete tu Pestiek egy másik bolygón éltek,semmit nem tudtok erről talán leírok nektek igaz történetetket hogy lássátok mo megy itt már nincs jogrendszer mint nálatok....nem tudom mi lesz ebből


2. Pém Mihályné - 2013-01-17 16:51:03

Ha ránézek Hajnalkára...szegény úgy néz ki mint aki Auschwitz ből jött32 kg és 167 cm., egy csontkollekció, nem tudom elképzelni azt a pedagógust,aki ennek a gyereknek nem ad enni,márpedig mindig ezzel fenyegetik..az apa 4800 ft ot keres hetente sírásással... nem igaz hogy nem tudják a hívatalban, hogy jogosultak lennének az ingyenes étkezésre ,és a gyermekvédemire,de direkt kekeckednek velük.. sőt alig engedték őket bejelentkezni újra a saját házukba,és mivel Almásfüzitőre meg a főbérlő nem engedte bejelentkezni őket tavaly,,így a kislányok Almásfüzitőnt se kaptak az iskolában ebédet,úgy hogy ezek a gyerekek annyit éheztek hogy borzalom .De nem mutatják..Bodeken éltek 3 hónapig..Kályhát szerezni segítettem nekik,de nem igazán jó kályha,rengeteget fáztak már, és most tüzelő sincs.Krisztina,meg hogy egy éve nincs villany,napközben olvas,elájultam mert komoly filozófiai könyveket...emellett fantasztikusan énekel cantry énekes,és elvittem magammal több fellépésre a nyitott templomok hetében, hallás után megtanulta a dalokat, ,valami gyönyörűen elénekelte.....Szóval most,hogy járok Hangonyba,Ózd mellé is, ,ott is hasonló tendenciákat látok a védőnő,meg a hivatal részéről. Az uzsonnát nem engedik hazavinni, és ha jön értük a szülő, nem engedik elvinni, hanem letetetik vele, és visszaviszik a moslékba. Azt mondják:enni jöttél ide? A védőnő azt állította egy anyukának, hogy nem jogosult a szülési segélyre, pedig a terhes kiskönyvben benne volt az összes pecsét. És amikor bebizonyította az anyuka, hogy neki jár, akkor a védőnő annyit mondott, hogy kár azért a pénzért.Amikor az egyik kismama gyermekvédelmi támogatást kért az önkormányzatnál, és az egyik ügyintéző próbált volna neki segíteni kitölteni a nyomtatványt, akkor a többiek mérgesen rászóltak, hogy miért segít.Vajjon érdeke az önkormányzatnak,hogy visszatartson pénzeket?De a szülési segély az állami pénz, hát hogy akarhatja azt egy védőnő hogy ne kapják meg? Visszatérve a Puhl családra,ha Pesten élnének ott lenne ruhaosztás,meg ételosztás,meg Krisztina tudna öregeket gondozni,felhasználhatná a fantasztikus empatikus képességét,meg énekelhetne cantryt klubokban,egy őstehetség,abszolút hallása van,gyönyörűen hajlít...de ott a faluban...szép falu különben...de régen, azt nem értem,a falvakban is volt kultúrális élet.,volt jobban szolidaritás.


3. Pém Mihályné - 2013-01-17 16:55:54

Képzeljék csak el,egy ilyen faluban a tv-ben látott dolog olyan mint egy tündérmese,soha nem lesz olyan munkahelyük,feladatuk,tárgyaik,elérhetetlen minden.....rettenetes ezt nézni..Most pl Kriszti egész télen egész nap gyertyát öntött,gyertyákat csinált,mert nincs villany.El kell oda menni és akkor lehet látni mi a valóság.

 



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 25., csütörtök,
Márk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Horváth Zsuzsanna
Az egyház kritikája, a kritika egyháza
Átmenni a záróvonalon, vagy megölni a biciklistát?

Gondolkorzó

Koczor Tamás
Kárt okozó iskolák?
A kötelezőnek nincs varázsa…

Felszín

Gueth Péter
Hajtógáz
az ötödik sípszó tizenkilenc órát jelent

B. Tóth Klára
Mr. Bean
Hétköznapi csetlés-botlásunk

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
A holnap egyháza
tantételek és szabályok nélkül?

Tóth Sára
Ürítés
Szabadulás a halott anyagtól

Mélység

Szoták Orsolya
Egy tál leves
Önvizsgálat egy tányérnyi tükörképből

Nagy László
Lelki környezetszennyezés
Környezetbarát nap és panaszböjt

Szakács Gergely
Ópium, apafigura vagy erőforrás?
Hogy a vallás gyógyítson, és ne megbetegítsen

Teljesség

Bölcsföldi András
Hatba rát
Veled ki utazik?

Péter-Szarka Katalin
Közös felelősség a köztünk járókért
A hívő sincs mindig topon lelkileg

Üzenet

Pete Violetta
El ne jussunk a választalanságig…
Elhatárolódási kényszer

Turcsik Ferenc
Elégjó
Interdiszciplináris realista metafizika kezdőknek és haladóknak – frusztráció ellen

Miklya Luzsányi Mónika
Gyülekezeti gáder
Gázok és gőzök az Egyszeri gyülekezetben

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Amerikai história X
Gyilkos kipárolgásaink

Miklya Zsolt
Aranyfüst, kékfüst
Benkő Viktor alak- és színváltó képei előtt füstölögve

Hancsók Barnabás
Lélektelen korszellem – Gondolatok a Zeitgeistról
Filmesített terrorista-támadás az egyházak ellen

Hancsók Barnabás
Szellemtelen jövőkép – Gondolatok a Zeitgeistról 2.
a jövőnk még 2012 előtt

Pete Violetta
Vizet az elefántnak, esélyt az újoncnak
Rendszerek és zöldfülűek szembenállása

Riport

Detzky Panni
„Soha nem voltam szabad”
Diagnózis: vallási neurózis

Kitekintés

Juhász Ábel
„Ahol a ti kincsetek...”
Aranyláz és etikai aspektusa Verespatakon

Horváth Dániel
KözösPont
Az emberekhez kell vinni az evangéliumot – akkor is ha fesztiváloznak éppen…

Látogatóink száma a mai napon: 8061
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57872708

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat