belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Dobóczky László

Lélek-fék

Hány év kell, hogy feltegyük a megfelelő kérdést?

Hatalmas sárga épület, mélán tátongó nagy ablakokkal, nyikorgó kétszárnyas fa ajtóval. A folyosón kellemetlen szag. A repedezett halványzöld olajfestékkel lekent falakon régi képek próbáltak hangulatot teremteni.
Egy hölgy ballagott el mellettem egy csomó fehér lepedővel a kezében. Megszólítottam, mert nem tudtam, pontosan melyik szobában lakik Erzsi néni, akit keresek. Furcsa, de szívélyesen segít. A szobába lépve kellemes jázminillatot éreztem. Az idős néni a sarokban lévő hintaszékből viszonozta széles mosoly kíséretében a szívélyes köszönésem. A hatalmas ablak párkányára helyezte vaskos könyvét és miközben a forró teát a szájához emelte, hellyel kínált. Előzetes telefonos egyeztetésünk miatt tudta jól, hogy szociálismunkás-hallgató vagyok, aki beszélgetni szeretne vele az életéről.

Így a kötelező udvariassági mondatok után nem furcsállta a kérdésem, ami az életére vonatkozott. Kíváncsi voltam, miről fog beszélni, hisz elég nyitott volt a kérdés: szabadon választhatott, miről beszél.
„Aranyoskám, ha tudná, mennyi mindenen mentem keresztül, mielőtt ebbe a kellemes otthonba jöttem. Nagyon szép fiatalkorom volt. A legszebbek a gimnazista és az egyetemista éveim voltak. Szabadnak, vidámnak, gondtalannak éreztem magam és úgy gondoltam, mindent el fogok tudni érni az életben. Lesznek gyerekeim, szerető férjem, vidám otthonom, hivatásom és hobbim. Nagyok voltak a vágyaim és nagy volt a fiatalos lendületem. Sok-sok nehézségen mentem keresztül, de sikerült megteremtenem egy sor dolgot, amit terveztem. Lett férjem, két gyerekem, amitől az otthonunk is vidámmá vált. Egy nagyobb gyárnál tudtam elhelyezkedni, ami az elején kielégített, sőt örömöt adott. Aztán az ősz hajszálakkal szaporodtak a gondok is. Nyugtalanság jellemzett, és úgy éreztem valami nincs rendben. Mintha valami lényegeset kihagytam volna az életemből. Ahogy a tűnő idő tudata feltódult bennem, egyre csak az motoszkált a fejemben, hogy: „Kész, vége, ennyi volt az egész? Az volt az életem értelme, amit eddig elértem?” Talán így visszagondolva ez a mérlegkészítés okozta a legnagyobb krízist az életemben. És akkor jött az alkohol, ami kifejezetten jó gyógyszernek bizonyult az érzéseim elnyomására.
A férjem elhagyott. Azt mondta, hogy ízetlenné vált a kapcsolatunk, és hogy még élni akar. Olyan dolgokat kipróbálni, amiket mellettem nem tudott. A munkám untatott. Mivel nem vált hivatássá, így minden nap robotszerűen mentem be dolgozni, és ki nem állhattam azt, amivel a napom nagy részét töltöttem. A gyerekek kirepültek. Lusta voltam, a szokásaimba ragadtam és nem voltam őszinte önmagamhoz. Ittam. Aztán történt valami. Otthon unalmamban sok-sok zenét hallgattam. A mai napig a legjobban az orgona hangja nyugtat meg teljesen. Kíváncsi lettem, hogy milyen az orgona hangja élőben, így elmentem egy templomba, ami gyökeresen megváltoztatta az életemet. Nem volt egyszerű feladat, de az Istenbe vetett hitem behúzta a féket az önromboló életemben. Rádöbbentem, hogy el kell fogadnom, ami velem történik. Hogy az öregedés az élet velejárója és nem tudok rajta változtatni, és akkor leszek a legboldogabb, ha elfogadom az utam. Ez persze egyedül nem sikerült volna. Hatalmas megnyugtatás volt az a tudat, hogy Isten tudja, merre kell mennem, és terelgeti az életem. Az Ő hatására jöttem ebbe az otthonba is. Nem akartam többet görcsösen ragaszkodni a szokásaimhoz, a vagyonomhoz, a nagyvilági élethez. Itt gondoskodnak rólam és a körülményekhez képest méltóságteljesen kísérnek az Uram színe elé. Ha „bedugtak” volna, biztos nagyon rosszul érezném magam, de mivel választottam, boldog vagyok.”

Mivel nem nagyon tudtam erre a monológra mit mondani, finoman terelgetve lezárta a beszélgetést. Udvariasan elköszöntünk egymástól. Az épületből kifelé tartva teljesen másképp láttam a falakat, a képeket és a nyikorgós ajtót, miközben a saját lelki fékemről gondolkoztam.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 29., péntek,
Auguszta napja van.
Tartalom
Vezércikk

Thoma László
Apa, megengeded, hogy szájon vágjam?
Gyereknevelési minidráma négy felvonásban

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
A lány pattant fel
Hol vagytok férfiak?

Felszín

Pete Violetta
A király megkísértése
Vívódás és megoldás a barlangban

Turcsik Ferenc
Értelmező szótár spirituális vezetőknek (szemelvények)
Szervizkönyv és használati útmutató

B. Tóth Klára
Szilvamagozás
Mese motiváció – munkához

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Megfékezett vágyak
Aszkézis, tisztaság

Mélység

Dobóczky László
Lélek-fék
Hány év kell, hogy feltegyük a megfelelő kérdést?

Thoma László
Liftben
Csapó… felvétel! – Drámafüggő hétköznapok

Szakács Gergely
Vágyak vonzásában
Így neveld a sárkányod!

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A lélek elindul
Felhúzza az alázatot

Tóth Sára
Ki vagy mi fékezi meg Istent?
Semmit sem tehetek addig, míg oda nem érsz.” (1Móz 19,22)

Horváth Dániel
Mersz-e viaskodni az Úrral?
Túllépni a félelmen: hátha ez vezet az Úrhoz

Miklya Luzsányi Mónika
Teher alatt nő a pálma
Az isteni növekedésről és a szorgos kezű bennszülöttekről

Üzenet

Koczor Tamás
Gondolatok a lavór körül
A hatalom kísértése

Szabados Ádám
Hogyan kezeljük a sikert?
Akkora vitorlád legyen, amekkorát a tőkesúlyod enged!

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A félelem fékei: Good Will Hunting
Min múlik, hogy bűnöző vagy matematikaprofesszor válik egy dél-bostoni srácból?

Hancsók Barnabás
Kábítószer a moziban
Hogyan és miért (ne) nézzünk drogfilmeket

Miklya Zsolt
Nyelvcsipesz, csipesznyelv
Lázár Ervin és Visky András titkos nyelvéről

Kitekintés

Bella Péter
Hogyan hallgassunk prédikációt – különkiadás
Lelkészeknek, hitoktatóknak és egyéb vallási virtuózoknak

Makay László
Paplak-dilemma
Szószék a nappaliban?

Dobóczky László
Templommérgezés
Meghozott és meg nem hozott döntés

Látogatóink száma a mai napon: 6310
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57525411

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat