belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Gondolkorzó

Pete Violetta

Mit is mondtam?

Keresztelői fogadalmaink és ami utána jön…

Felhívták a figyelmemet egy jelenetre a Bordélyház című sorozatból. Egy keresztelési jelenetre. A film ténylegesen egy magukat szexuális munkásként aposztrofáló csoportról szól, az ő szövevényes viszonyaikról, konfliktusaikról,álmaikról.  Ebbe a profán és olykor botrányos, zavaros vízbe egyszer csak belezuhan egy kő: az egyik lány, Tippi bejelenti, hogy szeretne megkeresztelkedni.
A sorozat egyik leginfantilisabb szereplőjéről beszélünk, aki azon túl, hogy nem szégyell időnként kitolni a többi lánnyal – ezekért komolyabban senki nem haragszik rá, inkább mosolyog egyet, mint gyerekeken szokás – ebben a jelenetben is virágos úszósapkában jelenik meg és egy semmit nem takaró horgolt fehér ruhában.
Nehéz komolyan venni egy csupa prostiból álló társaságot. Maguk sem igazán tudják, miről beszélnek, sőt mit is akarnak, hiszen többször megkérdik: ugye nem akarsz keresztény lenni? A válasz: jaj, neeeem, csak ez a keresztelő dolog… utánaolvastam egy kicsit és olyan csodás. Tetszik ez a „szenteltvíz a fejre” dolog.

A szertartást a bordélyház egyik kliense végzi, aki laikusként lelkészeket is megszégyenítő tömörséggel és komolysággal beszél a bűnök eltörléséről és a mennyországba való jutásról. (Amerikában nem ritka gyakorlat ez, hiszen esküvőt is bárki tarthat, aki képesítést szerez erről, ma már nem is túlontúl magas követelményekkel…) Komolyságban egészen odáig eljut a dolog, hogy megkérdi a „keresztszülőket”: „Imádkozni fogtok-e érette, példát mutattok-e neki közösségünkben hitből, és végigkíséritek-e a Krisztushoz vezető úton?” Az egyik keresztszülő vonakodik is a válaszadással. Mit is tudhatnak a lelki vezetésről, a Krisztushoz vezető útról és szoktak-e egyáltalán imádkozni?

Vajon tudhatják-e ezek a lányok azt, hogy mire tesznek ígéretet?
Vajon tudja-e bármelyik gyülekezeti tagunk, mit ígér meg ilyenkor?
Pár éve még én is nyugodtabban mondtam az „ígérem és fogadom”-ot, amikor még aktívan részt vettem a kis otthoni gyülekezetem életében, gyerekdélutánok és táborok szervezésében. Most már, hogy alig járok haza, vegyes érzelmekkel adok efféle válaszokat, hiszen azt sem tudom, látom-e még valaha a gyermeket, aki nevelésének segítségére teszek fogadalmat. Nem beszélve azokról a párokról, akik gyermekét úgy kereszteljük meg, hogy nem ismeri őket a gyülekezet, csak mintegy „szolgáltatásként” veszik igénybe a keresztséget.

Diffúz, problémás helyzetek…

Akár a filmre gondolok, akár az ismeretlenekre, akik keresztelni jönnek: a blaszfém aktus mögött valahol emberek gyenge istenkereső próbálkozása áll. Kérdés, hogyan lehet a helyén kezelnünk ezt a keresést… 

Mit is mondhatunk mi minderre?

Hozzászólások

1. vincze péter - 2012-02-04 08:22:00

Áldás , békesség mindenkinek.

igen sajnálatos ami jelenleg folyik a gyülekezeteink nagy részében.Imeretlenül , 1 beszélgteés után keresztelünk gyermekeket.

Sokszor úgy , hogy a beszélgetésből jól kiderül : a keresztszülőknek , fogalmuk sincsen arról mit is tesznek.Sokszor a keresztelő után elhagyják !!! a templomot , még az igehirdetés elött , hivatkozva a gyerekre :(

és persze utánna sem a szülőket , sem a gyermekeket nem látjuk többet.

Sima szolgáltatás , kb mint a konfirmálás.

Két szép ünnep , ami elveszitette a tartalmát(90 % ban)

 

péter


2. Pete Violetta - 2012-02-07 11:21:16

Kedves Péter!

Valóban úgy van, ahogy mondja. Azonban én azt hiszem ideje ezeket adottságként kezelnünk, mint mondjuk valaki magasságát, vagy a  benzinárakat. Változtatni nem tudunk rajta, csak tudomásul venni, és ennek fejében másként csinálni a dolgokat. Ezek az emberek nem tehetnek róla, hogy már a szüleik is olyan rendszerben nőttek fel, hogy nem hallottam Istenről. A gond hogy sokszor úgy állunk az emberekhez mint még a világháború utáni ébredési időkben, amikor mindenki tudott a kereszténység belső rejtelmeiről, még az is, aki nem értett vele egyet. Akkor még nem igazán lehetett úgy felnőni anélkül hogy az ember hallott volna erről a témáról suliban, családban. Ma ez már hiányzik, ezért nekünk lelkészeknek és belső egyháziaknak kell arra felkészülnünk, hogy elmagyarázzuk mindazt, ami ránk bízatott. A kereszteléssel kapcsolatban is mindazt, amit jelent az az pár csepp víz, minek a kiábrázolása, hogy köt az egyházhoz, mikre tesznek ígéretet, és ennek jegyében talán már tudnak felelősséggel dönteni arról, vajon tényleg akarják-e. Sajnos ezzel még sokhelyen adósok vagyunk. De már látni jó példákat is, csak még elszigetelten. Nagyon nagy lehetősége a missziónak, az, amikor hozzánk jönnek, és hozzánk kopogtatnak be. Ritka és meg kell becsülni.



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 25., csütörtök,
Márk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Szakács Gergely
Igenember és Istenember
Akár a nem-esedés, akár az igenlés útján járunk…

Gondolkorzó

Pete Violetta
Mit is mondtam?
Keresztelői fogadalmaink és ami utána jön…

Felszín

Miklya Luzsányi Mónika
Igen, egy örök életre
Pontosan mit is fogadunk meg a házasságkötéskor?

Magasság

Tóth Sára
Igent mondani a királyban az emberre
A király beszéde című film és a férfiszerep

Miklya Zsolt
Nefelejcs-nem, gondoljrám-igen
Igen-nem játék Tolkien és Nemes Nagy virága kapcsán

Mélység

Szakács Gergely
A NEM mint határozott IGEN
Agresszió vagy megalázkodás helyett asszertivitás

Teljesség

Bella Péter
Igen. Hiszek egy Istenben...
Hitbólintás, de kié?

Koczor Tamás
Isten igen – egyház nem
Magunk módján vallásosan…

Üzenet

Thoma László
Igen… egymásra!
A megtartó közösség ereje

Áthallások

Bölcsföldi András
De jó a fürdőkádban ülni!
Rejtett irodalmi üzenet, boldog, aki megfejti!

Hancsók Barnabás
Enyém a lelked! – Lélekölő
Ha volna olyan eljárás, amely megkönnyíti az életet…

Miklya Luzsányi Mónika
Lehet-e halállal igent mondani az életre?
Emberek és istenek paradoxona

Riport

Hajduk Zsófia
Miért érdemes kimondani a boldogító igen-t?
Házasság hete, szemben a szkepszis éveivel

Kitekintés

Szoták Orsolya
Igen!
Egy fiatal menyasszony bizonysága

Ferenczi Réka
Isten engem úgy segéljen
Egy fiatal presbiter bizonysága

Látogatóink száma a mai napon: 5193
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57869843

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat