belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Kitekintés

Szakács Gergely

Tökéletes vallásosság

Skatulyáink és a krisztusi igazság

Kategorizálásban jók vagyunk. Az európai gondolkodás megfigyelés - megismerés - leírás - definiálás metódusa ismerős számunkra, mi is így működünk. Akkor vagyunk biztonságban, ha mindent és mindenkit a saját rendszerünkben tudunk értelmezni. Ha nem, akkor elvetjük, vagy a rendszerben új skatulyát hozunk létre, ahová betesszük. Sokszor merev határokban, kategóriákban gondolkodunk és ezek szerint éljük az életünket. Éppen ezért a változástól tartunk, mert a változás a biztonságos(nak tűnő) rendszerünkre kérdez rá és alakítja át.

Ez igaz a vallási rendszerünkre, teológiánkra, felekezetünkről, kegyességünkről, vallásos viselkedésünkről alkotott látásunkra is. Különféle fogalmakkal operálunk, hogy az egyházhoz közelebb-távolabb lévő embereket definiáljuk. Papíron református, érdeklődő, kereső, megtért, friss hívő, oszlopos gyülekezeti tag, aktív egyháztag, templomba járó, presbiter, gondnok, lelkész barátja stb. Minden fogalom azt a célt szolgálja, hogy elhelyezzük magunkat és másokat az egyház rendszerében.

Ebben a rendszerben is megjelenik a tökéletesség utáni vágy és a tökéletesség hajszolása. A jó keresztyén az, aki... – mondat befejezése egyértelműen tükrözi, hogy van valamiféle ideálunk a jó egyháztagról, jó keresztyénről, és ehhez valahogyan viszonyulunk. A gubanc ott kezdődik, hogy magunkat előszeretettel azonosítjuk a jó keresztyénnel vagy ahhoz nagyon közel gondoljuk magunkat, másokat pedig előszeretettel kritizálunk, hol kell még változnia, alakulnia, hogy tökéletes(ebb) legyen.

Gyülekezeteinkben szinte mindenütt jelen van ez a szemléletmód. Tudjuk, milyen a jó keresztyén kategóriája, és kifinomult érzékkel állapítjuk meg, ki hol tart ehhez képest. Ezt megfűszerezzük azzal, hogy a mi elképzeléseink, kegyességünk, látásmódunk tükrözi leginkább a jó keresztyén fogalmát. Más közösségek, kegyességi irányzatok, urambocsá’ felekezetek teljesen rosszul látják, gondolják. Sajátos vallási elitizmusban szenvedünk. Saját magunkból indulunk ki, mi vagyunk az origó, amihez képest valahol vannak a többiek. Szuperhívővé avatjuk önmagunkat, és mások megtérésének, vallásosságának, hitének, életének valóságára kérdezünk rá.

Hajlamosak vagyunk arra is, hogy erre a látásmódra teológiát építsünk. Isten kegyelmét, szeretetét elfelejtjük, a tökéletesség elvárása, a tökéletlenség és annak büntetése kerül túlságosan előtérbe. Nem tudjuk ezt helyén kezelni, túlhangsúlyozzuk. Továbbá azt gondoljuk, különféle isteni elvárásoknak kell megfelelnünk, ki kell érdemelnünk egy kis morzsányi irgalmat. És ettől megfelelési kényszerünk lesz, görcsössé válik a hitünk, rengeteg kudarcélményt gyűjtünk. Izzadságszagúvá válik Istennel való kapcsolatunk.

Ha valaki pedig nem így gondolkodik, szabad ezektől a görcsöktől, akkor azt kárhoztatjuk, és a rendszer ellenségének kiáltjuk ki.

Mindezt úgy írom, hogy sokszor én is ebben a betegségben szenvedek. Nagyon nehéz elfogadni, hogy aki máshogy gondolja, az attól még nem rosszabb vagy jobb nálam. Számomra felszabadító volt Gyökössy Bandi bácsi frappáns megfogalmazása: „Nem vagyunk konformkeresztyének.” Nem kell mindenkinek ugyanúgy gondolnia, hinnie, látnia, sőt! Pont ebben van a gazdagságunk, amiből épülni tudunk.

A Bibliában sem találtam egyetlen részt sem, ahol arról lenne szó, először különféle elvárásoknak kell megfelelni, feltételeket kell teljesíteni, aztán (talán) Isten megkegyelmez. Jézus pont az ellenkezőjéről beszélt. Nincs feltétel, nincs elvárás, nem kell szuperhívőnek lenni. Istennek jó vagy, ahogy vagy. Szabaddá akar tenni a görcsös megfelelni akarás alól. Ha ez megtörténik, akkor indul el benned az a változás, amire meghívott Isten.

„Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes." Legyetek tökéletesen szeretettel teliek, görcsöktől és megfelelési kényszerektől szabadok.

Hozzászólások

1. Nagy István - 2012-05-10 21:53:48

Szerintem Jézus jó hogy ezt mondta. De a magyarázatban is szép ez a felszabadító szó...

Általában mi muszájból erőlködünk, hgoy vallásosak legyünk, de az úr Jézus pont ezt nem akarja. Ő azt szeretné, ha szabadon és felszabadultan imádnánk Istent.

Ezért is kissé feszélyező sokaknál a kat egyház, mert ott sok dogma és előirás van. Márpedig tudjuk, hogy a betű öl a lélek pedig éltet...

igen. Pont ez a lényeg szerintem. Hogy bármilyen dogma, vagy szentírási rsz is legyen az, nos ha ezeket nem hatja át Isten szentlelke, akkor csak holt betű marad a vallásosság, és csak erőlködés lesz belőle... Ami testi bajokat okoz...



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 28., csütörtök,
Gedeon , Johanna napja van.
Tartalom
Vezércikk

Adamek Norbert
Perfekcionizmus
Az istenné válás keserű késztetése?

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
Fehér lelkész
Hányan nézünk szembe saját síremlékeinkkel?

Felszín

Pete Violetta
Hibakereső profiknak
Idegesítő volt, kifejezetten viszketett tőle a munkatársak tenyere

Dobóczky László
Kiköpött ugyanaz
A nagyi pitéje, az enyém, és az alázat

Magasság

Tóth Sára
Egy fogyatkozásod van
Taigetosz versus Bárka

Dull Krisztina
Kollokvium a tökéletes világról
Képzelt riport

Miklya Zsolt
Ne légy szeles…
József Attila érett lírájáról

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
„…és mindörökre nő…”
Idomok és évek: merre halad az idol?

Péter-Szarka Katalin
Az elég jó anya
Kísérni, támogatni – szorongás nélkül

Miklya Luzsányi Mónika
A perfekt gyerek
Eminens, de vajon boldog?

Teljesség

Koczor Tamás
Tökéletesek, mint Isten
Felnőttek etikájára tanít a hegyi beszéd?

Üzenet

Péter-Szarka Katalin
Nem kell tökéletesnek lennem
Teljesítménykényszerünk szelídítgetése

Réz-Nagy Zoltán
Szerethető-e a tökéletes?
Mit üzen a japán teáscsésze?

Áthallások

Bradák Soma
A mélypont ünnepélye
Áldozatok és ábrázolások ecsetre alkalmazva

B. Tóth Klára
Pecséthordozók
Ami még Leonardónak is négy évébe telt

Hancsók Barnabás
A tökéletes trükk
Áldozatok az illúzió oltárán

Riport

Kojsza Péter
„Tökéletes sosem lesz!”
Kereste, de nem találta

Kitekintés

Szoták Orsolya
Láthatatlanok
Fogyatékos a családban: válaszút az intézet és a mélyszegénység között?

Szakács Gergely
Tökéletes vallásosság
Skatulyáink és a krisztusi igazság

Látogatóink száma a mai napon: 14694
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57513236

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat