belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Szakács Gergely

Halállista

Listák, melyek az életre, vagy a halálra visznek

Korlátlan hatalom mások élete felett. Ettől lettek a császárok császárrá, a diktátorok diktátorrá. Nem volt határ, bárkit a halálba küldhettek és bárkinek megkegyelmezhettek. Ma is élnek hasonló önkényurak, de nekünk, akik nyugati típusú, technikailag fejlett és nagyjából humánus rendszerben élünk, mindez távoli és ismeretlen világ. Messze van már a világháború és az elnyomó hatalmak rettenete. De mi lenne, ha ma tűnne fel a színen egy életek felett hatalommal bíró ember, aki ráadásul egy hétköznapi srác?

A Halállista ezt a kérdést járja körül. A nagy sikerű manga-sorozatból készült film európai szemmel túlságosan japán, de a lényeg átjön belőle. Egy fiatal srác, aki családja büszkesége, jó tanuló, eredményes a sportban, talál egy füzetet, amibe ha felírja valakinek a nevét, az negyven másodpercen belül meghal. Innen indul az érdekesnek ígérkező történet. Yagami végre valami izgalmas elfoglaltságot talál unalmas életében. A halállista tulajdonosa, Ryuk, egy halálisten pedig jól szórakozik, ahogy a fiú sorra írja be a neveket a fekete borítójú, baljós füzetbe. Minden rendben van, amíg bűnözők halnak meg. Bár a rendőrség kezd komolyan foglalkozni a sorozatos halálesetekkel és rosszat sejt a háttérben, az emberek a Kira név mögött rejtőző igazságosztó mellé állnak. Yagami élvezi hirtelen jött korlátlan hatalmát, és nagyon tetszik neki Kira szerepe. Egészen addig, míg nem kezd körülötte szorulni a hurok, és a halállistát saját védelmére használja fel. Szertefoszlik az eszményi, bűnözők nélküli társadalom képe és egy eszelős bűnöző marad csupán, kezében egy jegyzetfüzettel.

Ha belegondolunk, hátborzongató lehetőséget vázol fel a történet. Egy olyan világot, ahol egy szubjektív döntései által vezérelt egyetemista kezében van milliók élete. Azonban ez az alternatív valóság nincs messze a mi realitásunktól. Több állam belbiztonsági szervének megvan a maga halállistája. Amerika nyíltan fel is vállalta, hogy Obama elnök dönt arról, mely al-Kaida tag ellen induljon megsemmisítő csapás. A terroristáknak is megvan a maguk halállistája népszerű politikusokról, elnökökről, üzletemberekről. Sőt, ha bármelyik titkosügynökökről szóló akciófilmet nézzük, ott van a célszemély fényképe és neve, akit ki kell iktatni.

Ennyi kell a halálhoz, egy név és egy arc. Az már mindegy, hogy egy füzetbe kerül a név, mesterlövész húzza meg a ravaszt vagy bombatámadás ér egy bunkert. A lényeg ugyanaz. Hatalom a másik élete felett. A másik életének kioltása, abban a hiszemben, hogy ezzel sokak életét mentjük meg, békét teremtünk, a világ lesz egyre jobb és jobb... 

Én egy életlistára vágyódom. Ahova azoknak a nevét írják fel, akik élhetnek, életben maradnak. Ez persze nem fog bekövetkezni. Csak halállisták vannak, mert mi csak elvenni tudjuk az életet, adni nem. Bár szépen szembemegy ezzel Schindler listája, a realitás mégis mást mutat. Egyedül az nyugtat meg, hogy van egy Lista, ami az igazi, hamisítatlan Élet listája, és onnan nem lehet kitörölni senki nevét sem, aki be lett írva. Olyan ez, mintha Isten tudná, mi csak halállistákat tudunk gyártani, és meg akarja mutatni, hogy az Életre is fel lehet írni sokak nevét, köztük a tiédet is.

            

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 25., csütörtök,
Márk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Székely Tamás
A nevünk rejt el, vagy mi rejtjük el a nevünket?
Isten és az anonimitás

Gondolkorzó

Pete Violetta
Nevesített erőtlenség
Titokzatosság és spontaneitás versus megaszervezések

Felszín

Géczy Ráhel
Árul(kod)ó családneveink
Lehúz vagy felemel?

B. Tóth Klára
Felmutatás
Milyen képtelen vállalkozás...

Magasság

Dull Krisztina
Más felségterületén
Néhány gondolat a Kilimanjaróhoz

Tóth Sára
Nevek és a lét hasadtsága
Irodalmi kalandozás

Mélység

Réz-Nagy Zoltán
Egy gyakori nevű ember tűnődései
Nem ér a nevem!

Miklya Luzsányi Mónika
X-manek és szuperhősök
Identitásfejlődés képességek és frusztrációk árnyékában

Bella Péter
Kis keresztyén trollhatározó
Netes kellemetlenkedők tipológiája

Teljesség

Koczor Tamás
Ki kicsoda?
Aki megverekedett Istennel…

Üzenet

Miklya Luzsányi Mónika
Névstigma
Jólesz tiszteletes botrányos házassága

Adamek Norbert
Nomen est omen
Tudósító elnevezések

B. Tóth Klára
Hogy nevez minket Isten?
„Nem lehet egy gyereket csak úgy elcserélni!”

Áthallások

Szakács Gergely
Halállista
Listák, melyek az életre, vagy a halálra visznek

Hancsók Barnabás
Nem ér a nevem
Vadidegen nicknevek

Bradák Soma
Név nélkül
Szembetalálkozások

Miklya Zsolt
Táncoló nevek, dúdolt jelentések
A közelmúlt, jelenkor irodalmából

Riport

Kojsza Péter
Meghatároz egy életen át
A névadás lehetőség

Kitekintés

Dull Krisztina
Ezt a buzogányos bronz köcsögöt!
Az egyházi szóhasználat hátulütői

Látogatóink száma a mai napon: 4978
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57869628

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat