Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az Abonyi Gyülekezet rövid története

Abonyban már a Reformáció kezdetén, Szegedi Kis István hatására kezdett el formálódni a református gyülekezet. A település ekkor még kis létszámú volt, de templommal – akkor még római katolikussal – már rendelkezett. A török által lakott szolnoki vár közelségéből adódó állandó fenygetettség miatt azonban a hívek elhagyták a települést, és a templomot. A később visszatérő lakosság már jórészt a Cegléden és Nagykőrösön is munkálkodó prédikátorok hatására a református hitet felvéve tért vissza. Így a gyülekezet megalakulása 1526-ra tehető. Első állandó prédikátora Gyömörey (vagy Gömöri) István volt 1625 és 1652 között.

Néhány évtized elteltével a római katolikus lakosság szaporodásával egy ideig közösen használták a templomot, majd 1740-ben végleg visszakerült az ő tulajdonukba. Ám csakhamar épült református templom is. A szaporodó és erőre találó gyülekezet egy fatemplomot épített, mely az ellenreformáció idején tűz martalékává lett. Ez a templom azonban nem múlt el nyomtalanul, mert a gyülekezet megmentette belőle a jobbágypadokat és ékességét, a festett kazettás mennyezet egy részét, mely ma is a karzatok alatt látható.

A gyülekezet adakozó lelkülete vitte előrébb az egyházközség ügyét. II. József türelmi rendelete után, Imre János jómódú jobbágy nagylelkű telekadománya helyet adott a templom épületének, az őt követő időkben is nyitott meg szíveket Isten Igéje nem csak a templom építésének teherhordozására, hanem állandó, helyben lakó lelkipásztorok fenntartására is. Így vált lehetővé, hogy a legnehezebb időkben is volt igehirdetője, őrállója gyülekezetnek.

A lelkészek mellett az egyik legjelentősebb őrálló, a Sepsi-Rétyről származó Antos János 1848-as táborkari alezredes volt, aki hosszú ideig töltötte be, nem csak az Abonyi Ekklézsia, hanem az Egyházmegye gondnoki tisztét is. Nemesi származása nem tette gőgössé, és nagyon sokat tett a református gyülekezetért. Példát mutatott a tehetősebb presbitereknek, gyülekezeti tagoknak, hogyan segíthetik egyházukat. A ma is használatban lévő klenódiumok egy része is az ő adományából maradt ránk. Rajta kívül természetesen az ősi családok, mint például a Szabó, Varga, Kássa, Magyar, Dobozy, Györe, Kiss, Halasy családok is szívükön viselték Isten országának építését.

A hitélet pezsgő volt az egykori esperesi székhelyen, a megszokott vasárnapi istentiszteleteken és bibliaórákon túl vasárnapi iskola, KIE és Lórántffy Zsuzsanna nőegylet is végezte szolgálatát, de amellett nagy gondot fordítottak a kulturális életre is, hiszen nem csak iskolát működtetett a Református Egyházközség, hanem zeneiskolát is. Ennek köszönhetően elkezdődtek a hangversennyel egybekötött tea-estek, amelyek a mai szeretetvendégségek előképei lehettek. A rendszerváltás után azonban ezek az oktatási intézmények állami fenntartásban maradtak.

Ma az egyházközséghez tartozik szórványként a nagy múltú, egykor szintén esperesi székhelyként működő Vezseny község református gyülekezete, illetve ennek szórványa, Tiszajenő reformátussága.

Gyülekezetünk igyekszik eleink példáját követve méltőképpen őrizni és tovább adni örökségét, és legjobb tudásunk, tehetségünk szerint gyarapítani közösségünket léleben, erőben, ismeretben, s hisszük, hogy ezzel Isten országát is növelni tudjuk a Szentlélek segítségével.

Hadd áljon itt egyházközségünk egykori presbiterének gondolata, akinek neve nem, csupán bölcs mondása maradt ránk: "A jóakarat kevés, ha áldás nincs! Ha áldás van, minden van!"


Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 6, összesen: 22286

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...