Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Konfirmáció - 2003.

Konfirmáció - 2003.

Az egyházközség életének egyik legfontosabb alkalma a konfirmáció, amikor számbelileg is növekszik gyülekezetünk. A konfirmációi előkészítés gyülekezetünkben két év és évente mintegy 15-20 konfirmandust érint. Ez a szolgálatunk hallatlan nagy felelősséget hordoz. Nagyon nagy százalékban itt dől el, hogy a konfirmáció a gyülekezetbe épít be, vagy egyszerűen "kikonfirmáljuk- a konfirmandust. A konfirmált korosztály számára tartjuk elsősorban az ifjúsági bibliaórát, amely színesíti és részben kielégíti az ifjak vallásos igényeit.
Örömmel számolhatunk be arról, hogy az utóbbi 2-3 évben nőtt a konfirmálni akarók száma. 1992-ben csak 7 fiatal konfirmált, 2001-ben viszont 21 ifjú és 4 felnőtt konfirmáció volt. 2002-ben pedig 11 ifjú és 1 felnőtt konfirmáció volt.
2003-ban május 25-én tartottuk a konfirmációt, amikor is 15 fiatal, 12 fiú és 3 lány tett vizsgát a gyülekezet előtt, fogadalommal erősítve meg a Jézus Krisztus egyházába való tartozás örömét.
A konfirmáció napját mindig nagy izgalommal várják a konfirmandusok, mint történt ez alkalommal is. Habár a konfirmációi előkészítés alkalmain minden ifjú felkészül, és annak végén vizsgát tesz tudásáról és hitbeli meggyőződéséről a lelkipásztor előtt. Csak ezt követően kerülhet sor a templomban a gyülekezet előtti konfirmációra.
Vasárnap reggel a konfirmandusok szüleikkel együtt virággal díszítik fel a templomot ezzel is kihangsúlyozva a konfirmáció ünnepélyes voltát. Ezt követően az ifjak a lelkészi hivatalban gyülekeznek egy utolsó eligazításra, majd az istentisztelet előtt elkészítjük a közös fényképet, megörökítve ezt a nemes alkalmat. A fél 11-es istentiszteletre a harangszó elnémulása után a lelkipásztor vezetésével és a 434. dicséret éneklésével ("Vezess Jézususunk, s véled indulunk...-) vonulnak be a konfirmandusok a templomba. Az istentisztelet után kerül sor a konfirmandusok kikérdezésére, vizsgájára, majd ez után következik a lelkipásztor áldása és végül a presbitérium nevében a gondnok köszönti az új egyháztagokat. Az istentisztelet végén az ifjú egyháztagokkal együtt úrvacsorázik a gyülekezet.
A konfirmációs istentisztelet mellet az év folyamán még 5 felnőtt konfimáció is volt.
Úgy gondolom a konfirmáció az egyik legszebb ünnepe egy gyülekezet életének, mivel ilyenkor valóban láthatjuk, hogy nem elveszett emberi ügyet szolgálunk, hanem az Isten művét és akaratát. A konfirmációnál azonban fontos megemlíteni, hogy az ifjak között végzett munka nem egyszerűen csak lehetséges egyháztagokat akar toborozni a jövő számára, hanem a szeretet kisugárzásával, a megélt közösség vonzásával Krisztushoz hív és krisztusi életfolytatásra ösztönöz.







Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...