Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kunhegyes

Egyike a kun eredetű településeknek a Nagykunságban. Hegyesegyház néven már 1311-ben szerepelt korabeli okiratokban. Fejlődésének folytonosságát 1669-ben a török szultán szakította meg, majd 1683-ban a mongol csapatok újbóli betörése keserítette meg életét. Kunhegyes lakossága ekkor elmenekült, 1698-ban azonban visszatért, hogy 1707-ben ismét futni kényszerüljön a szerb szabadcsapatok elől. A kuruc szabadságharc bukása után 1711-ben másodszor is visszatértek. Romladozó házaikat, templomukat rendbe hozták. 1766-ra elkészült az új templomuk, s gyülekezetük ekkor már több mint 3200 lelket számlált. Ezt megelőzően 1745-ben tetemes váltságdíj kifizetésével megszabadultak földesúri függőségüktől, s visszanyerték korábbi szabadságukat. Ez azt is jelentette, hogy a lakosság egy része jelentős vagyonra és hatalomra tett szert, míg mások teljesen elszegényedtek. Ennek következménye lett, hogy közülük a XVIII. század vége felé többen, mintegy 200 család úgy döntöttek, másfelé keresik boldogulásukat. A császári udvar támogatásával a bácskai Feketehegy pusztára költöztek, hogy így próbálják megoldani "életük jobb móddal való folytatását".
Érkezésük időpontja teljes bizonyossággal nem határozható meg (nem is egyszerre jöttek), a feketehegyi református anyakönyvben az első bejegyzés dátuma: 1785. május 29. Ekkor még azonban nem voltak itt mindnyájan, a későbbi hónapokban számuk újabb telepesekkel gyarapodott. Az első telepesek 963-an lehettek, ezzel szemben 1788-ban a falu lélekszáma már 1350. A lakosság számának ugrásszerű növekedését 1820 táján jegyezték fel, amikor "Detsi Dániel rosszlelkű jegyző álnoksága és telhetetlensége miatt" Torzsáról és Szeghegyről evangélikus és református németek költöztek ide, olcsó szántóföldek reményében.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.