Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Tábori lelkészi szolgálat

Sajnos megyénkben a tábori lelkészi szolgálatról nem történt feljegyzés, csak „innen – onnan” lehetett összeszedni néhány adatot.


Az I Világháborúban Dizseri Sándor tartalékos hadnagy, pécsi ref. lelkipásztor 1915. május 15 –én kezdte meg szolgálatát az orosz – galíciai, orosz – wolhyniai és olasz hadszíntereken.

Tábori lelkész úr ez idő alatt szakasz – századparancsnok, rohamosztagparancsnok és rohamzászlóalj segédtiszt volt. Ezredével részt vett az 1918. júniusi piavei harcokban. Több kitüntetést kapott.

A II. Világháborúban tábori lelkészként szolgált: Halász Imre, Csánki Gábor és Péteri Ferenc, akikről tudok. Mindegyikőjük az orosz frontot szolgált. Péteri Ferenc több saját maga által feljegyzett elesett bajtárs nevét hozta haza és azt a térképet, amelyet készített a különböző harcmezőkön, ahová magyar katonákat temettek. Ezeket a feljegyzéseket elküldtem az újonnan alakult Tábori Püspökségre.

1945 után a Tábori Lelkészi Szolgálatot az újonnan alakult kormányzat feloszlatta, mivel nem látták szükségét a katonák lelki gondozásának.

Több évtized után, 1994-ben alakult ismét ujjá a Tábori Lelkészi szolgálat a sorköteles katonák részére. Izraelita, Római Katolikus és Protestáns Tábori Püspökség alatt. A Protestáns Tábori Püspökségben egymást váltva irányítottak a református és evangélikus püspökök, dandártábornoki rangban.

Személyem a Pécsett lévő Szigetvári Vegyes Tüzérdandár Laktanyai szolgálatra úgy került képbe: „ez az ember már régen börtönlelkész.” Ezért Takaró Károly református püspök – dandártábornok kinevezett kisegítő tábori lelkésznek, mely azt jelentette, hogy a nem római katolikusokkal kell foglalkoznom heti több alkalommal. Püspök – dandártábornok urat követte Csuka Tamás püspök úr, szintén dandártábornoki ragban. /Mindkettőt a Honvédelmi Minisztérium lemondatta./ Istentisztelt, személyes beszélgetés, hittan tanítás, ünnepélyeken való részvétel, bevonulások alkalmával találkozni az újoncokkal, zászlóavatások volt a feladatom.

A laktanyában külön irodai helyiséget kaptunk és külön az istentiszteletnek megfelelően berendezett imatermet, ahol református és katolikus istentiszteletet tartottunk egészen a laktanya felszámolásáig, melyre azért került sor: csökkenteni kell a haderő szolgálatát. /Ez 2005 –ben történt./ Erre az időre szívesen emlékszem vissza, mert templomunkban Pécsett minden évben tartottam un. Tábori Istentiszteletet, melyre a különböző fegyvernemek tisztjei jöttek el, valamint városunk elöljárói: Polgármester, Országgyűlés Elnöke stb. Ilyenkor keresztelés is volt a kiskatonáknak

A kezdési időszak nekünk tábori lelkészeknek nehéz volt a laktanyákban. Gyanakodva néztek ránk tisztek: „eddig a párttitkárok voltak rajtunk, most pedig jöttek a papok…/

Tábori Lelkészi szolgálatomban kiépítettem a különböző fegyvernemekben szolgálókkal a kapcsolatot. Pl. Rendőrség, Nyomozó Hivatal, Határőrség, Vám és Pénzügyőrség…

A Tüzérlaktanya felszámolása óta is van kapcsolatom a többi fegyvernemmel és szolgálatokat végzek kérésük alapján: keresztelek, esketek, temetek.

Új feladatként a következő tábori lelkészi szolgálatot kaptam különböző Rendekben, Egységekben:

A Vitézi Rend a Nemzetvédelmi Tagozata közé választott és 2003 – ban, Budapesten Vitézzé avattak.

A Szent György Lovagrend Passauban 2004 – ben lovaggá avatott.

A Magyar Nemzetőrség Baranya Megyei 1. számú Dandárja őrnagyi rangban nevezett ki lelkészévé.

Feladatom: Állami és Testületi alkalmakon, ünnepeken részt venni, igével szolgálni. Koszorúzásokon és zászló vagy emlékmű, kopjafa avatáson lelkészi szolgálatot végezni egyenruhában.

Szolgálataim alkalmával a Honvéd Minisztériumtól, a Határőr Igazgatóságtól és a Megyei Rendőr Főkapitányától kaptam kitüntetéseket, valamint Pécs Városától és a Baranya Megyei Közgyűlés Elnökétől.

Állítom, hogy nem én törekedtem ezekre a tisztségekre, meghívtak.

Szeretném Egyházam hírnevét erősíteni bárhol végzem szolgálatom.



v. l. Szalay Lajos
református lelkipásztor
tábori és börtönlelkész
nemzetőr őrnagy

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 53, összesen: 394996

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...