Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021. évi dvent Hírlevél

 

Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt"

(Énekek éneke 2,2)

A Budapest - Baross téri református egyházközség
2021. esztendei adventi hírlevele

 

"Ti kapuk emeljétek fel fejeiteket"

(Olvasandó: Zsoltárok 24,7-10)

 

A Krisztus előtti második században a szír birodalom kiterjesztette hatalmát Zsidóországra is. Meggyalázták a templomot, rengeteg szentségtelen dolgot műveltek. Kr.e. 165-ben Makkabeus Júdás vezetésével visszafoglalták Jeruzsálemet, s a templomszentelési ünnepségen hangzott el ez a zsoltár. "Ti kapuk emeljétek fel fejeiteket, és emelkedjetek fel ti örökkévaló ajtók, hadd menjen be a dicsőség királya." Belülről egy másik kórus válaszolt, és megnyíltak az ajtók. Hasonló a mai helyzet sok tekintetben. Mit mond nekünk ebben az igében az Úr. Adventben kétfelé tekintünk: előre nézünk Krisztusra és rátekintünk önmagunkra. Emlékezünk arra, hogy Krisztus a dicsőség királya, amiképpen felment a mennybe, azonképpen vissza is fog jönni, hogy teljessé tegye uralmát a földön, hogy egészen Istennek szentelje azt, ami az Istené: az embert és az életet. Minden advent arra emlékeztet, hogy Krisztus nemcsak itt volt, hanem ismét visszatér. Az adventet ülő ember túlnéz a földi élet határain, kitekint az örökkévalóság távlatain, nemcsak azt látja ami van, hanem azt is, ami eljövendő. Az adventi ember várja: "...emelkedjetek fel örökkévaló ajtók, hadd lépjen be a dicsőség királya". Mindebből azonban nem következik valami tétlen, lusta élet. Ellenkezőleg, az igaz keresztyén ember utat készít, kaput tár Krisztus előtt, mindent megtesz, hogy az Ő akarata érvényesüljön. A gyakorlati kérdés az, hogy miképpen lehet a világ ajtajait Krisztus előtt kinyitni, hogyan lehet az ő számra utat készíteni. A világ átalakításának az igazi útja az egyéni életek átalakulásával kezdődik. Addig volt a keresz-tyén egyház igazán erős, amíg erősek voltak a tagjai. Ma rengeteget vár ez a világ a keresztyénségtől, és joggal és okkal vár sokat. Be kell hoznia Krisztust az emberi életbe. Ki kell nyitnia minden kaput, minden ajtót és minden ablakot, hogy ő beléphessen közénk, és mássá tehesse az életünket. Ennek pedig egyetlen sikeres útja van: megnyitni a szíveket előtte! A mi szívünk az ő temploma. Ő a mi szívünk ajtaja előtt áll ezen az adventen is és bebocsátást kér, mert azt akarja újra felszentelni. Itt áll az ajtó előtt és zörget. Annyi keresztyénség, annyi evangélium van, amennyit abba a Krisztus előtt megnyílt és a Krisz-tust befogadott szívek belevisznek. Így kell a tekintetünknek a zsoltár nyomán önmagunkra terelődnie, és így kell a saját életünkben felismernünk a felszentelendő templomot. A mi megszentelődésünkön családunk, munkahelyünk, gyülekezetünk, városunk, országunk megszentelődése is megfordul,

NYISSUK HÁT MEG ELŐTTE A MI SZÍVÜNKET, ÉLETÜNKET!

 

Á m e n

Bagi László

A múlt évi hírlevelünkben idéztem Ézsaiás próféta kiáltását :"...meddig még az éjszaka...."(21,11) Az ellenség szorításában kiáltott. Nekünk más ellenségünk van, és sok öröm, hálaadás mellett ott van 2021-ben is a kétkedés, a bizonytalanság, a betegség, a halál. MEDDIG MÉG? Hiszen nem sokkal jobb a helyzet az előző évinél. Tervezni nem nagyon tudtunk. Hiszen templomainkat országszerte február közepétől zárva kellett tartanunk. Vasárnapokra és ünnepnapokra felvett igehirdetéseket tudtunk küldeni a számítógépeseknek. Telefonon próbálta a lelkipásztor tartani többekkel a kapcsolatot. Meg hát utcán, piacon, más helyeken összefutottunk olykor. Öröm volt amikor májusban kinyithattunk, utána nem sokkal jött a nyár, - amikor egyébként is kisebb a látogatottság, - az idősebbek, nagycsaládosok nem nagyon mertek, mernek jönni. Most amikor kezdett visszatérni az élet jött a súlyos 4. hullám. Így is hálásak vagyunk a megtartott alkalmakért, a hittanórákért, a sok bizonytalanság után megtartott gyülekezeti hetünkért Balatonföldváron. E hét témája a HÁLA, HÁLAADÁS volt, s ez jó irányba kalauzolta árva, csüggedt lelkünket. Az ige, az imádság, az ének, a játék, a fürdés, a gyönyörű idő mind-mind segített és lelkesített. Nem tudjuk mit hoz az advent, a jövő év, de legyünk jó reménységgel, sok igével és imádsággal! Kevés eseményre tudunk visszatekinteni.

Januárban az ökumenikus imahét nagyon óvatosan, visszafogottan tartatott meg. Az ökumenikus lelkész összejöveteleink és egyházmegyei alkalmaink szintén. Január utolsó szombatján a lelkipásztor fogadalmat tett az egyházmegye elnöksége előtt, mert az igazgató tanács tagja lett a Szabó Imre kollégiumban (Benkő és Lónyay Gimnázium).

Áprilisban az idén is a Virágvasárnapot, a Nagyhetet és a Feltámadás ünnepét is a legszűkebb zárt családi körben kellett töltenünk, a rádiós - televíziós istentiszteletek mellett.


Május 2-án - nagy örömünkre - megnyithattuk a templomunkat.


Nagy öröm volt számunkra Pünkösd ünnepe a nyitott templomajtó és benne a tartalom. Konfirmációi fogadalmat tett 8 fiatal, akikkel úrvacsorai közösségben együtt lehettünk testvéreinkkel. Van rá emberi garancia, hogy itt maradnak a gyülekezetben. Sokuk már ezt bizonyítja is.

 

 

Pünkösd utáni szombaton egyházmegyei közgyűlésünk volt a Pozsonyi úti templomban. (A vírus miatt nagy légterű templomokat keresnek a rendezvényekhez, ezért eddig a zsinati ülések sem itt voltak az épületünkben.) A közgyűlésen mint alkotó tagok Nemes Gyula főgondnok, Száday László tanácsos, és Bagi László lelkipásztor képviselte a gyülekezetet.


Száday László presbiterünk az egyházmegyei tanácsosi megbízatás mellett az egyházmegye számvevője is, sőt óriási feladatot vállalt, amikor elfogadta püspök úr felkérését az egyházkerületi számvevői tisztségre, amely a dunamelléki egyházkerület 8 egyházmegyéjének a pénzügyi ellenőrzését, tanácsadását foglalja magába. Isten áldását kérjük a megnövekedett feladatokhoz, szolgálatokhoz!

Július 5. és 10. között tartottuk nyári családos biblia táborunkat Balatonföldváron, a Kőbányai gyülekezettel együtt.

 

 

Beszámoló ebben a hírlevélben, további képek a honlapunkon találhatók.

 

Szeptember 26-án együtt adhattunk hálát a - Makovecz Imre vázlatai alapján tervezett és megépített - Pesterzsébet Szabó-telepi gyülekezet Összetartozás templomának felszentelésén.

 

 

Október 17-én részt vettünk a Reformációi ünnepségen az Uránia filmszínházban.

 

Október 31-én a Reformáció Emlékparkban közösen ünnepeltünk a testvéregyházak jelenlevő lelkészeivel és gyülekezeti tagjaival. Az ezt követően a Fasori Evangélikus Templomban áhítattal egybekötött orgonaesten lelkipásztorunk áldásmondással szolgált.

 

 

Anyagi életünkről


Az Úristen csodálatosan tart bennünket oly módon, hogy néhányan nagy áldozatot hoznak vagy havi rendszerességgel, vagy egy összegben. E nélkül nem léteznénk. Természetesen ugyanilyen hálával tartozunk minden testvérünknek, akik bármennyi összeggel, bármikor támogatott és támogat bennünket. Teljesen önfenntartó minden gyülekezet, így a miénk is. Leszámítva, hogy az egyházmegyétől kaptunk normatívát rezsicsökkentésre, nyári táborra, de ennél jóval nagyobb a megyei befizetési kötelezettségünk.


Ismét leírom, hogy az egyházi törvény értelmében a választói névjegyzékbe az kerülhet be, aki önkéntes egyházfenntartói járulékát befizeti egyszerre vagy több részletben személyesen, vagy más úton. Szeretnénk testvéreink hűségét kérni továbbra is. Köszönet a régieknek, s kérjük az újak ez irányú csatlakozását.
Számlánkat az OTP-nél vezetjük a 11714006-20001773 számlaszámon.


Köszönetet szeretnék mondani Czanik Péter esperes úr rendszeres szolgálataiért, építő igehirdetéseiért. Hittan oktatónknak Ölvediné Virág Enikőnek, aki négy iskolában végzi 140 gyermek oktatását teljes óraszámban, az egyetem végzése mellett. Isten adjon sok lelki, szellemi, fizikai erőt neki! Kántoraink: Czanik Péterné Zsuzsa nagytiszteletű asszony és Tóth Judit nagy hűséggel igyekeznek szebbé tenni istentiszteleteinket a járványos időszakban is. Nemes Gyula főgondnok úrnak (zsinati határozat szerint minden gyülekezeti gondnoknak ezentúl a főgondnok megszólítás jár) a rengeteg fizikai, lelki, szellemi munkáért mondunk köszönetet (számítógép, fényképezés, szerelés, ügyintézés stb.). Száday Lászlónak is köszönjük, hogy figyel ránk és jól képviseli ügyeinket a megyénél.

Feleségének Krisztinának is óriási hála jár az önzetlen könyvelési, számítógépes szolgálatáért. Csepregi Andrásnak a honlapunk gondozásáért, a templom bezárás idején végzett többlet feladatokért. Köszönet mindenkinek mindenért, akiket név szerint nem említettünk.Nagy segítség havonta az úrasztala körüli szolgálat, amiért hálával tartozunk.


Köszöntés A gyülekezet családjában köszöntjük a kerek születésnaposokat. Czanik Péter esperes urat, feleségét Zsuzsa asszonyt és Nemes Gyula főgondnok urat. (Ha valakit kihagytam az az én tudatlanságom, de adja Isten, hogy mindannyian erőben, egészségben élhessünk itt a földön!)

Anyakönyvi adataink


Megkereszteltünk 9 gyermeket: Szűcs Bella Szófia, Ráth Lőrinc Olivér, Balla Zsombor, Glódi Matilda, Dávid Márton Barnabás, Menyhért Liza, Bódis Gábor, Bódis Blanka, Bódis Eszter kis testvéreinket.
Házasságot kötött: Kiss Ferenc és Dr. Fedina Lídia
Konfirmált 9 fiatal: Abaffy Kamilla, Bíró Kristóf, Dobos Anita, Dobos Jakab, Dobos Klára, Mohos Zsigmond, Soltész Laura, Tóth Noémi
Eltemettünk 5 testvérünket: Kun Imréné (86), Barna Zoltán (91), Molnár András (87), Ács Jánosné (63), Gergely Csabáné (69 éves)
Külön hadd emlékezzek Pungur József lelkipásztorra, aki májusban 89 éves korában hunyt el Kanadában. Egyházközségünk 3. parókus lelkésze volt Szőke Imre és Adorján József után. Emléke legyen áldott!
Isten áldja meg az újszülötteket, a házaspárt, a konfirmálókat, és
adjon vigasztalást az elköltözöttek szeretteinek!
A Presbitérium nevében köszöntök mindenkit. Áldás, Békesség!



Budapest, 2021. adventjén


Bagi László lelkipásztor

 

 

Gyülekezeti nyári tábor

 

A 2021. évi gyülekezeti nyári táborunkat - Istennek hála - a vírushelyzet javulásának köszönhetően ebben az évben is megtarthattuk - a Kőbányai gyülekezettel közösen - Balatonföldváron, a tóparti Riviéra Park Hotelben, július második hetében, melyen 34 fővel vettünk rész.

A reggeli énektanulást követő áhítat után a délelőtti csoportfoglalkozások következtek. A délutánok és az esték egy része szabadfoglalkozással (vetélkedőkkel, versenyekkel, Ki-Mit-Tud-dal, számháborúval, rókavadászattal, sporttal, kézműveskedéssel, homokvárépítéssel, játékkal, beszélgetésekkel, fürdéssel) teltek. A vacsorát énektanulás és az esti áhítat követte.

A hét témája a HÁLA, vezérigéje: „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete” (Zsolt 107,1) volt. Az igei alapgondolatokat Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella, Szilágyi-Sándor András, Bagi László és Péntek András lelkipásztoroktól kaptuk meg.

A csoportos beszélgetéseket, foglalkozásokat a felnőtteknek Bagi László és Péntek András nagytiszteletű urak vezették, míg a konfirmált ifjakkal Dr. Szilágyi-Sándor Gabriella és Szilágyi-Sándor András lelkipásztorok foglalkoztak. A fiatalabbak Ölvediné Virág Enikő hitoktató vezetésével beszélték át a hallottakat egy külön csoportban, míg a legkisebbek kézműveskedéssel is egybekötött foglalkozáson vettek részt.

A sportversenyek között az asztalitenisz, a röplabda, a foci, a csocsó, és a sakk is szerepelt, de úszni, trambulinozni, homokvárat építeni, biliárdozni és malmozni is lehetett.

Hálásak vagyunk az Úrnak az ideális időjárásért is, amely lehetővé tette a szabadtéri rendezvények megtartását, és a fürdéssel, úszással történő testi felüdülésünket is. Lélekben és testben megerősödve tértünk haza.

Nemes Gyula

 

Soli Deo Gloria

 

Áldott Karácsonyt!


Állandó alkalmaink



Vasárnap 10:30 Felnőtt és Gyermekistentisztelet

Csütörtök 18:00 Bibliaóra (a járvány elmúltával)

Úrvacsora a hó utolsó vasárnapján és a nagy ünnepeken



Iskolai hittanoktatást Ölvediné Virág Enikő végzi 06 (20) 355 0817.
Az iskolák a honlapunkon megtalálhatók.

A karácsonyi ünnepkör istentiszteleti rendje



December

23. csütörtök 17:00 Előkészítő istentisztelet


25. szombat 10:30 Karácsony 1. nap úrvacsorával


26. vasárnap 10:30 Karácsony 2. nap úrvacsorával


31. péntek 17:00 Óév esti istentisztelet


2022. január

1. szombat 10:30 Újévi istentisztelet


2. vasárnap 10:30 Istentisztelet



Zsinati és gyülekezeti kérés alapján:

A MASZK HASZNÁLATA AJÁNLOTT !!!

Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk !

 

Elérhetőségeink

Templom és lelkészi hivatal: Budapest - Baross téri Református Egyházközség 1146 Budapest, Szabó József u. 16.


Hivatali rend: Hétfő, csütörtök 9-12 óra, valamint más egyeztetett időpontban. (Nyáron más a rend.) (A vírus után sűrűbben lesz hivatali idő.)


Tel.: (1) 343-7705 E-mail: barosster@bpeszak.hu


Bagi László lelkipásztor: 06 (30) 37 22 134, Parókia: (1) 363-7773

Honlap: http:// www.parokia.hu/lap/baross-teri-reformatusok/


Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11714006-20001773

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 174, összesen: 213915

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.