Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bereczky Zoltán: Lelkészköri jelentés az egyházmegyei lelkészértekezlet részére

Lelkészköri jelentés

A Budapest - Déli Református Egyházmegye Pesti lelkészköre szeptemberben alakult meg a nagyvárad téri egyházközség gyülekezeti termében. A lelkészkör neve kérdéses, ugyanis Kispesti lelkészkörként is nevezhetnénk, ha csak kispesti gyülekezetek lennének tagjai. Reméljük a következő ülések egyikén találunk megfelelő nevet a körnek. Addig a Pesti Lelkészkör nevet használom. A lelkészkör területe: Budapest Kispest - Rózsa tér, Kispest - Központ, Külső - Üllői Út, Nagyvárad tér, Soroksár, Csepel királyerdő és Csepel központ. Csepel központi lelkipásztor elfoglaltsága miatt jelezte, hogy más lelkészkörbe jelenti át magát. Ha térképre vetítjük a lelkészkör alkotó gyülekezeteit, akkor elég furcsa képet kapunk. Hiszen Soroksár és Csepel - Királyerdő nem kapcsolódik a területhez.

Az elmúlt néhány hónapban nagyon nehéz volt időpontot találni, amikor is a lelkészkör ülést tarthatott volna. November hónapban végül is elmaradt az összejövetel, decemberben pedig a lelkészek elfoglaltságai miatt nem is terveztük meg az időpontot. Januártól azonban igyekszünk minden hónapban összejönni. Azért is nehéz volt összejönnünk, mert ennyi kihagyott idő után nagyon nehéz lelkészközösséget formálni. Gyülekezeteinknek azonban mindenképpen szüksége van arra, hogy a lelkészek minősített közösségeket alkossanak.

Talán ebben a lelkészkörben vannak a legmarkánsabban képviselve a magyarországi református egyház kegyességi irányzatai. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy lelkiségben, teológiai érdeklődésben, s gyakorlati gyülekezetvezetési, szervezési kérdésekben egyébként egymástól eltérő lelkészek közt testvéri kapcsolat legyen. Meg kell tanulnunk, hogy a református emberek nem tesznek különbséget a különböző kegyességi irányok közt, hiszen sokszor nem is érthető józanésszel, hogy mi is a különbség az egyes irányok közt.

Eddig két fő témával foglalkoztunk. Sípos Ete Álmos, már máshol is elmondott és megjelent tanulmányával kezdtünk: Válságban van-e az egyház? címmel. A vizsgálat elsősorban hitbeli kérdések felöl történt meg. S egyértelműen kimondta, hogy súlyos válságban vagyunk. Dolgozata olvasható a lelkészkör honlapján, illetve más helyeken is. Talán idő hiányában nem tudtunk kitérni az egyház különböző területeire, így nem volt szó az egyházkormányzat és az egyházi intézmények válságáról. Talán szóba jöhetne, hogy az eredetileg zsinat presbiteri elv anyagilag is érvényesüljön, azaz az állami fenntartási pénzekről a gyülekezetek dönthessenek és ne az egyházkormányzati szervek. Az egyházi intézmények lelki válsága pedig nyilvánvaló mindannyiunk számára.

Sípos Ete Álmos egy mozgalmat ajánl az egyház gyülekezetei és lelkipásztorai számára a megújulás módszereként. Attól tartunk, hogy a megmerevedett kegyességi frontok csak nagyon nehezen és lassan fognak feloldódni.

A másik fontos terület a felnőtt konfirmáció volt, amelyről Ablonczy Zsolt tartott kivaló előadást. Napjainkban sok helyen több felnőtt keresztség, konfirmáció történik, mint gyermek keresztelés. A lelkészkör gyülekezeteiben mindenütt komoly felkészítés után lehet csak felnőttként keresztelkedni, konfirmálni. Az előadó kidolgozott egy alapos tematikát, amely hozzáférhető a honlapunkon.

A parokia.hu portálon honlapot nyitottunk, amelyen nyomon lehet követni a lelkészkör lelkészeinek munkáját.













Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...