Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Róma 5

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2011/13.sz.

Lekció:Róm. 5, 1-21

Textus: „Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által." (Róm. 5, 1)

 

Sokszor eszembe jut az az asszony, akit -miután férje elhagyta, s egyedül maradt -hívogattunk a gyülekezetbe, s az Istennel való közösségbe, de ő ezt így utasította el: „Haragban vagyok a Jóistennel!"

Talán már mi is voltunk ilyen helyzetben, amikor úgy éreztük, hogy nem azt kaptuk az Istentől, mint ami jár nekünk, nem úgy alakítja az életünket, ahogy nekünk tetszene, nem szeret annyira, mint amennyire szükségünk lenne...

Persze, ennek az ellenkezőjét is átélhettük már, csak talán valamennyivel ritkábban: amikor nincs okunk panaszra, s teljes mértékben elégedettek vagyunk az életünkkel, amikor érezzük, hogy „tenyerén hordoz" bennünket az Úr, talán jobban, mint amennyire megérdemelnénk, amikor békességünk van az Istennel...!

Az az Istennel való békesség, amiről Igénk beszél, nem ingadozó, szeszélyes érzés, s független attól, hogy éppen milyen „passzban" vagyunk... Az megigazulásunk következménye. Mert ha Isten úgy tekint rám - Krisztus által- „mintha soha semmi bűnöm nem lett volna", akkor mi sem neheztelhetünk Rá, nem lehetünk haragban Vele, akkor nekünk is csak azt a békességet szabadna éreznünk, amit Ő hozott nekünk, mindnyájunknak!

A hívő keresztyén ember nem lehet más, csak Istennel megbékélt ember! Aki tudja, hogy ez a békesség nem a mi hívő „érdemünk", hogy ez a béke ajándék, Isten ajándéka.

Mind emellett igazat kell adnunk Reményiknek, aki azt írja az ilyen ember szívéről, hogy „nyugalma nincs, de békessége van!"

Igen, a „felszínen" sok minden nyugtalaníthat, bennünket is űz, hajt valami, mi sem vagyunk igazából megelégedve életünkkel, világunkkal, mi is csatázunk ezzel, azzal ...De: „lent a mélyben háborítatlanul" meglelhetjük  békességünket, azt, amit Krisztus szerzett azáltal, hogy meghalt értünk, s azt semmi és senki nem veheti el tőlünk!

Olyan precízen és mindenre kiterjedően írja le Pál, hogy annak ellenére, hogy mindnyájan bűnösök vagyunk, Ádám örökösei, mégis ez a bűnös áradat sem ragadhatja el tőlünk Krisztusnak ezt a kegyelmi ajándékát. Pál háromszoros győzelemről beszél!

Egyrészt a kegyelem bűnnel szembeni fölényéről.(15.v.)

Aztán a megigazulás diadaláról az ítélet fölött. (16.v.)

Végül: az élet végső győzelméről a halál fölött! (17.v.)

Talán nagyon „távolinak és megfoghatatlannak" érezzük még ezeket a győzelmeket. Talán sokkal inkább „hitünk harcait vívjuk", mintsem a győzelem mámora járja át szíveinket. Talán nem egyenes-, hanem fordított arányosságot érzünk bűn és kegyelem között (20.v.): abból egyre többet látunk, ebből egyre kevesebbet...

Mégis, a győzelem garanciája maga Jézus Krisztus! Ő személyesen áll mellettünk, szemben a bűn és a halál személytelen hatalmával... S ha Ő velünk van, akkor nincs okunk panaszra... elégedetlenségre... haragra... Akkor valóban és igazi békességünk lehet az Istennel! Úgy legyen!

 

Imádság: „Lelki próbáimban Jézus légy velem, el ne tántorodjék Tőled életem, félelem ha bánt, vagy nyereség kísért, Tőled elszakadnom, ne hagyj semmiért!" (338. dics.)

Ének: 62. zsoltár, 274., 338., 459. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 428, összesen: 511206

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...