Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kispróféták Malakiás

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2011/ 12.sz.

Lekció: Malakiás 3, 1- 12

Textus: „Én, az Úr nem változtam meg, de ti is Jákób fiai maradtatok!" (Mal. 3, 6)

 

„Minden szép, minden jó, mindennel megvagyok elégedve..." - Ferenc József után szabadon akár ezt is mondhatta volna, aki ellátogatott a Kr. e V. sz. közepe táján Júdába, Jeruzsálembe, vagy annak szívébe, a templomba...

Látszólag csupa pozitív változás történt a nép életében -főleg a fogsághoz viszonyítva: Újra szabadok lettek! Felszabadítóik, a perzsák engedékenyek, toleránsak, sőt kifejezetten segítőkészek voltak hozzájuk az ország újjáépítésében! Felépültek és benépesültek a romos házak, falvak, városok! S elkészült végre a templom is...! A papok végezték a szolgálatot, a nép vitte az áldozatokat, egyébként pedig élték egyre jobb módban az életüket házastársaik és családjuk körében... Hát nem erre vágytak, nem ezt akarták?

Utolsó kisprófétánkat, Malakiást, azért küldte el Istent a néphez, hogy vitassa meg velük életük látszólag rendben lévő dolgait. Egy rossz és egy jó híre van...

A rossz, hogy igazából nem változott semmi! „...Jákób fiai maradtatok!" Milyen volt ősatyjuk, Jákób? Csaló...! Aki becsapja a másikat... Ti is olyanok vagytok, mint ő...

Papjaitok becsapnak benneteket - lélektelen áldozatbemutatásukkal, Isten szavának elhallgatásával vagy elferdítésével, hazug áldásaikkal! (2, 1-9)

Ti is becsaptok engem - hitvány vagy lopott áldozattal (1, 12-14), a tized és a felajánlások lefaragásával, „elsumákolásával..." (3, 8)

S egymást is becsapjátok, pl. „hűtlen lettél ifjúkorodban elvett feleségedhez, pedig ő társad, feleséged, akivel szövetség köt össze!" (2, 14)

Annyi kérdés szegeződik a mai lelkészek, igehirdetők, keresztyén emberek felé: Mindig az Isten szavát adjuk tovább? Nem azt, amit az emberek hallani szeretnének? S mi van az elhallgatott, el nem mondott üzenetekkel? („Egy lélekért se érjen vádja téged, hogy temiattad nem látta meg Őt..." 397/5)

Aztán a templomba járók, egyházfenntartók felé: Milyen (hátsó) szándékkal megyünk? (Megmutatom magam...) Miből mennyit milyen szívvel adunk? (Feleslegből aprópénzt vagy éppen hogy mindenki lássa gavallérságomat...) Milyen minőségben dolgozok, szolgálok Istennek, egyháznak? (Ezeknek így is jó...)

Házastársaink felé: Magánügynek tekintjük, milyen a viszonyunk? Látjuk még házasságunkban a „szentséget", Isten szövetségének a földi tükröződését? Lélekben, gondolatban is hűséges vagyok a másikhoz?

Malakiás próféta jó híre pedig: Az Isten sem változott! „Én az Úr nem változtam meg...!" - olvastuk igénkben.

Elolvasva ezt a rövid könyvet, már a stílusa, formája, műfaja (tulajdonképpen vitairat) azt érzékelteti, hogy Isten párbeszédben van népével. Nyitott feléjük. Minden torz istenismeretük, álságos istentiszteletük és romlott erkölcsük ellenére változatlanul küldi hozzájuk követeit. Magát, Malakiás prófétát, aztán a visszatérő Illést (3, 23), akit Jézus is keresztelő Jánosban ismer fel (Mt. 11, 10), s természetesen akinek az útját készíti: Jézust!

Isten Jézusban szeretne elérni bennünket. Engedjük-e, hogy „csalásainkat leleplező" szeretetével valóságos változást hozzon életünkbe, gyülekezetünk életébe?

Imádság: „Változhatatlan, ó maradj velem...!"

Ének: 50. zsoltár, 256., 167., 511. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2, összesen: 511226

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...