Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Karácsony

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/49sz.

Lekció: Jel. 12, 1-6

Textus: „És a sárkány odaállt a szülni készülő asszony elé, hogy amikor szül, felfalja a gyermekét. Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához, az asszony pedig elmenekült a pusztába..." (Jel. 12, 4-6)

 

Kedves Karácsonyt Ünneplő Gyülekezet! Előre bocsátom: nem "tejnek itala", hanem bizony "kemény eledel" ez a mai ige, igehirdetés...

A megszokott romantikus karácsonyi történet helyett egy mitologikus, apokaliptikus kép tárul elénk napba öltözött asszonyról, hétfejű, tízszarvú tűzvörös sárkányról, s "a" gyermek születéséről... Igen, ez is karácsony, s talán jobban is passzol a III.évezred emberének világához.

Egyrészt azért, mert a mai mese-, akció-, krimi-, todományos-fantasztikus filmek, számítógépes játékok világa, amelyben gyermekeink, unokáink felnőnek, s amelyek áttételesen a mi gondolkodásunkat, érzelmeinket, életünket is formálják, valahol ugyanaz a mitologikus világértelmezés, ugyanúgy a jó és a rossz emberfölötti küzdelméről szól.

Másrészt a fölöttünk álló hatalmaknak kiszolgáltatott ember nézőpontja miatt. Mert nem betlehemes szereplők vagyunk... Hanem... Mondok egy példát: Egy ember szidta a kormányfőt, miatta szegény és boldogtalan... Mire a másik: "Hidd el barátom, ebbe az egész rendszerben, gépezetben, amely a te pénztárcádat is néhány forinttal apsztja v. duzzasztja, s amelyet hívhatunk nagypolitikának v. globalizmusnak, v. európai uniónak, ő csak egy iciri-piciri csavar, v. éppen egy porszem..."

A sárkány a kaotikus hatalmat jelképezi. Gondolhatunk egyszerűen minden gonosz erő megtestesítőjére, a sátánra, de olyan mai félelmekre is, mint -címszavakban - klónok lázadása, inteligens robotok, androidok hatalma, avatar project, stb... A sárkány fel akarja falni a gyermeket...! Nem erről szól napjaink karácsonya? A reklámok, az internet, a piac fel akarja falni Jézust...

Azért is jó ez a karácsonyi történet, mert Jézust nem jászolban fekvő tehetlen gyermeknek ábrázolja, hanem mint aki már az Isten jobbján van, s kezében van a vasvessző, a világ feletti hatalom! Igen, a gyermeknek hatalma van! Fölötted is, mások felett is, személytelen hatalmak fölött is, ember- és istenellenes erők fölött is!

Már csak egy szereplő van homályban: ki lehet a várandós, majd szülése után a pusztába menekülő, napba öltözött asszony? A protestáns írásértelmezés szerint az igaz Izráel, Isten népe, amelyből a Messiás támad. Kifejező a kép: Benne van Isten népének kozmikus, kitüntetett volta, szerepe, ugyanakkor az egyenlőre rejtett hatalmú Krisztus népének pusztába kell menekülnie! Igen, az egyház pusztai létre kényszerül, sokszor sivár, élettelen, gyümölcstelen közeg veszi körül. De -gondoljunk Illésre, Mózesre, az egyiptomból kiszabaduló népre, s természetesen Jézusra - a puszta Isten oltalmának és sokszor próbára tevő godviselésének a helye, ill. metaforája!

Látjuk-e innen is a gyermek hatalmát? Ki tudunk-e tartani mellette? Ezért imádkozzunk!

Ének: 205., 326., 327., 329. dicséretek

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 30, összesen: 511602

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.