Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Szőlőhegyi istentisztelet

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/23.sz.

Lekció: Zsolt. 17

Textus: „Őrizz engem, mint szemed fényét...!" (Zsolt.17,8)

 

Mai szőlőhegyi istentiszteletünkön hadd osszam meg a Kedves Testvérekkel három szőlőhegy-élményemet:

- Egyszer -szüleim nagyon beletemetkezhettek a munkákba - eltűnt a testvérem... 2-3 éves lehetett... Már a fél szőlőhegy őt kereste... Lassan sötétedett... Amikor egyszer csak megszólalt a közeli kukoricásból egy vékony hang: „Ibbagyok...!" Jóapám felvette, magához szorította, s biztos megfogadta, hogy „ezentúl úgy vigyázok rád, mint a szemem fényére..."

-     Úgy 12-13 éves lehettem, mikor egy szép nyári nap azt mondta apánk 3 nagy fiának, hogy ma kint alszunk a hegyen... Ott derült csak ki, mit is akart mondani: Tulajdonképpen felvilágosított minket, mesélt szerelemről, szexualitásról, arról a felelősségről, hogy nagyon vigyáznunk kell szívünk választottjára, mint a szemünk fényére...

-     Már nagyobbak voltunk, mikor családi házunk építése közben be-betértünk a mellette lévő pincébe egy pohár borra... Beszélgettünk, s megkérdeztük jószívű, ám zsivány kőművesünket, hogy „Kari bácsi, te szoktál imádkozni?" „Persze -mondta az öreg-, minden este elmondom, hogy Jóistenem, vigyázz a te alvó, engedelmes kisfiadra...!"

Szokatlan, különös helyszínen egy remélhetően szép gyülekezeti napot töltünk együtt itt kint a szőlőhegyen, ahol most egy különös és szép igét olvastam fel.

„Őrizz engem, mit szemed fényét...!"

Szép, ahogy csak szerelmes férfiak tudnak szólni kedvesükhöz, vagy ahogy a szülők beszélnek drága gyerme-

keikkel... ( Régen legalábbis erre is figyeltek... )

S különös, hiszen Istent, imádságban nem nagyon szoktuk ilyen szép, költői stílusban megszólítani...

Különös, mert azért szoktunk ugyan imádkozni, hogy vigyázzon szeretteinkre, gyermekeinkre, unokáinkra, gyülekezetünkre, nemzetünkre, dehogy magunkra...!? A tudat alatt talán az van e mögött, hogy tudok én magamra vigyázni...! Felnőtt ember vagyok...! Nagykorú...!

Ha továbbolvassuk ezt a zsoltárverset, akkor látjuk, hogy a zsoltáros azért kéri, hogy vigyázzon rá az Isten, mert gonosz, erőszakos, bűnös emberek veszik körül... A bűnös világ... Bár itt a zsoltáros ártatlannak, igaznak véli magát, Jézusnak azért is kellett eljönnie, hogy rámutasson a bűn egyetemességére: „Nincsen igaz ember egy sem..." (Róm.3, 10) Igen, mi is bűnösök vagyunk, engedetlenek, rosszra hajlamosak, indulatosak, gyűlölködők, akiket olyan könnyen magával ragad a világ lelkülete, s akikre bizony vigyáznia kell az Istennek...!

„Őrizz engem, mint szemed fényét...!"

S azért is különös ez az imádság, mert egy gyermeki, őszinte, szeretet után kiáltó hangot hallhatunk ki belőle! Talán nem az ördög súgta a szívembe, de a fülembe cseng egy ismert (világi) dal, melyet akár Istenre is vonatkoztathatunk:

„Szeress úgy is, ha rossz vagyok, ezt majd mindig visszakapod, szeress úgy, mint egy gyermeket, hisz az vagyok, Szeress úgy is, ha rossz vagyok, vannak őrült pillanatok, szeress úgy ahogy itt vagyok, veled..."

Ma, ezen a különleges istentiszteleten, s egyébként Szentháromság vasárnapján imádkozzunk az Atyához, hogy vigyázzon ránk, együtt a Fiúval, hogy „szabadíts meg minket a gonosztól", s a Szentlélekkel,hogy töltse be a mi szíveinket!

Ének: 65. zsoltár, 200., 255. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 72, összesen: 511515

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...