Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hitvallás a Bibliában 10.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/30.sz.

Lekció: Józsué 24, 1-15

Textus: „De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!" (Józs.24, 15)

 

Kedves Testvérek! Ezt az igét, Józsué hitvallását nem a Bibliában láttam először, hanem - meg fognak lepődni - egy tortán! Pontosabban egy fényképen, amely szüleim különös esküvői tortáját ábrázolta. Ez úgy nézett ki, mint egy nyitott Biblia, finom, vékony tejszínhab betűkkel ráírva: „De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!"

Ha csak a tortára gondolunk, talán összefut a nyál a szánkba, ha viszont az igére, s főleg arra, amit ezelőtt mond Józsué, ott, a sikemi országgyűlésen -túl a pusztai vándorláson és a honfoglaláson- az idegen istenekről, meg a választásról, akkor érezzük, hogy ez bizony nem könnyű desszert, hanem rágós falat... Igen, meg kellett rágni, át kellett gondolni, s dönteni kellett a régi egyiptomi, az új kánaáni istenek és az örök, élő Isten között ott és akkor, s választani kell itt és most is! Hogy mi a „mai" kínálat?

Örök kísértés, hogy az ember önmagát isteníti, dicsőíti, s ennek „hívő változata" is: én vagyok az úr, engem szolgáljon az Isten (adjon egészséget, vigyázzon családomra stb), nem pedig fordítva! Ami döbbenetes: Isten -Jézusban-még arra is kész volt, hogy „ő szolgáljon, s életét adja váltságul sokakért!" (Mt.20, 28)

Szintén gyakori, hogy az ember a családtagokat, pl. az unokát isteníti, bálványozza, szolgálja, s mögötte háttérbe szorul az Isten!

Vagy egyszerűen a „holt matériát", a pénztől kezdve a technikai eszközökön keresztül a pacalpörkölttel bezáróan...

Ki a mi istenünk? Kinek szolgálunk?

Akkor is „kemény eledel" ez a hitvallás, ha arra gondolunk, hogy a hívő embernek -Józsuéhoz hasonlóan- felelősséget kell vállalnia háza népéért, családjáért! Lehetséges ez?

Hiszen -a tapasztalatok alapján- nem jelent garanciát a nevelés, de még a szülői példaadás sem: tudunk szomorú példát mondani arra, hogy templompadok között felnövő lelkészgyerekeknek később egy életre elegük lesz az egyházból, hitből, szolgálatból, s csodás eseteket arra is, hogy nem lelkész-, sőt, nem is hívő családokból kikerülő gyermekekből, unokákból lelkészek, hitoktatók, presbiterek vagy aktív, szolgáló gyülekezeti tagok lesznek!

Érezzük-e a felelősséget szeretteinkért, családtagjainkért?

Összességében azonban -azt hiszem -mégiscsak „édes" Józsué hitvallása, mert van miért hitet és szolgálati fogadalmat tenni az Isten mellett!

Olyan szépen elmondja, hogy az Ábrahámnak tett ígérettől kezdve az egyiptomi kivonuláson át a letelepedésig Isten „mindent oly szépen intézett", s annyi mindent adott („földet..., amelyen nem ti dolgoztatok...") -érdemtelenül is!

Mi is ha végiggondoljuk egyéni, családi, gyülekezeti, nemzeti életünket, akkor annyi olyan helyzetet tetten érhetünk, ami nem rajtunk múlt, s ha „végigleltározzuk" dolgainkat, akkor mi is annyiszor megállapíthatjuk, hogy igazából nem magunknak köszönhetjük!

Nap mint nap láthatjuk idei gyülekezeti naptárunk képeit a múltról. Hálás vagyok az Istennek, hogy ez a kis és fiatal egyházközség is már milyen nehéz történelmi időkön tudta -Istennel- keresztülküzdenie magát, hogy mindig adott lelkes szolgálókat, s hogy van mit felmutatnunk, van miért hálásnak lennünk az Istennek! Vagy kezembe került a napokban a tavalyi, a „süteményes" naptár is, s imádkoztam azért, hogy nőszövetségi asszonyaink is a jövőben „jóízűen" végezzék szolgálatukat és nekik is legyen „édes" hitvallásuk, hogy „de én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!"

Vajon mindnyájan fel tudunk-e idézni emlékeinkben  olyan eseményeket, élményeket, eredményeket, melyek Isten melletti hitvallásra és fogadalomra késztetnek?

Imádkozzunk azért, hogy így legyen!

Ének: 96., 134. zsoltárok, 234., 458. dicséretek

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 511252

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...