Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hitvallás a Bibliában 6.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/26.sz.

Lekció: I. Móz.50, 15-23

Textus: De József így szólt hozzájuk: (...) Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa. (I.Móz. 50, 20)

 

József történetét -azt hiszem- nem lehet szebben összefoglalni és befejezni annál, mint ahogyan József ebben a csodaszép hitvallásban tette. Ráadásul irodalmilag is hallatlan értékes és jól szerkesztett alkotás, legalább három szálon futnak az események, s így -legalább- három olvasata van a műnek.

József történetét először is olvashatjuk egyéni élet-, sőt, karriertörténetként!

Ma olyan világot élünk, hogy ha valaki már háromszor szerepelt a tv-ben, akkor azt elegendő oknak tartja, hogy könyvet írjon -vagy inkább írasson- az életéről... A legtöbb ilyen szenzációhajhász könyvvel ellentétben Józsefnek van mit mondania. A sorok mögött ott húzódik egy fordulatokban gazdag, tanulságos, Isten jelenlétét és vezetését megtapasztaló élet! Nem úgy tárja elénk a Szentírás, hogy honnan indult, s milyen hatalmas karriert futott be, nem is úgy, hogy a sors milyen változatos helyzetekbe sodorta, hanem hogy Isten hogy vezette mélységeken, álmokon, s konkrét döntéseken keresztül!

Igen, olyan sokat mondó az a bibliai szemlélet, hogy ebben nem az a csúcs, amikor József világi értelemben a „topon" van, mint Egyiptom felügyelője (gazdasági miniszter), teljes, egyiptomi vallási értelemben már-már isteni hatalommal felvértezve, hanem itt, ebben a hitvallás-helyzetben, amikor előtte térdelnek a testvérek (egyébként megvalósítva álmait, de ugyan törődik-e ezzel...?), ő le tud mondani hatalmának érvényesítéséről, tud sírni, emberinek maradni, s tud megbocsátani! „Ti rosszat terveztetek..."

Aztán olvashatjuk József történetét családtörténetként.(Ez is divatos műfaj, de legtöbbször csak azt a célt szolgálja, hogy az ember előkelő, nemesi származásával dicsekedjen...) Itt más a szándék: az, hogy bemutassa, hogy egyesül egy morálisan, sőt, valóságosan is széthullt család! Hogy emberi rossz szándékok (de sokszor még a jók is...),egyéni hibák és együttes bűnök hogy vezetnek a kötelékek meglazulásához és szétszakadásához, s hogy munkálkodik ezek mellett, fölött és ezekkel szemben az isteni terv...! „ Ti rosszat terveztetek, de Isten terve jóra fordította azt..."

Végül ez Isten népének története, sőt, üdvtörténet! Hogy fejeződik be a hitvallás? „...sok nép életét megtartsa!"

Isten rendezte úgy egy ember, József életét, s Isten kötötte újra össze azért a már „oldott kéveként" széthullott családot, hogy ebből majd egy különleges nép, az Ő választott népe legyen, s ebből kerüljön ki az a Megváltó, aki valóban azért született meg, azért élt, azért halt meg és támadt fel, hogy sok nép életét megtartsa!

József ennek az Úr Jézus Krisztusnak méltó ószövetségi előképe, egy nagy (egyébként Isten-ellenes) birodalom felelős vezetője. Nem természetes, hogy valaki ilyen, s így cselekszik. Etiópiában 1973-ban volt egy nagy éhínség és ezzel együtt egy kolerajárvány. I. Hailé Szelesszié császár és az ország vezetői először is próbálták eltitkolni a világ elől (hogy legfőbb exportcikküket, a kávét el tudják adni...), aztán, miután kiszivárgott, s megérkeztek az első gabona- és élelmiszer szállítmányok, ezeket eladták gazdag arab országoknak, s elnézték, ahogyan legalább 200.000 ember, köztük rengeteg édesanyjuk üres melleit szopogató gyermek éhen hal a gazdag kirakatok előtt...

Ha megírnánk, milyen lenne életünk regénye? Karriertörténet? Családregény? Lenne benne szó Isten népéről, egyházáról, s annak Uráról, Jézus Krisztusról? Le tudnánk-e írni: bennünket az Isten vezetett, s Ő még a rosszat is a javunkra tudta fordítani...?

Imádság: családunkért és gyülekezetünkért

Ének: 81. zsoltár, 272., 274., 466. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 32, összesen: 511256

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...