Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kóhelet 20.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/20.sz.

Lekció: Préd. 12, 8-14

Textus: „A bölcsek szavai olyanok, mint a tüskék, és azoknak gyűjteménye olyan, mint az egymás mellé levert cövekek...(...) Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld az Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden ember kötelessége!"(12, 11.13.)

Kedves Testvérek! A mai igehirdetéssel a végére értünk egy hosszú útnak. A Prédikátor majd fél éven keresztül végigvezetett bennünket, különleges, de nagyon is valóságos világában, birodalmában. Ennek a birodalomnak a kapuján -emlékszünk rá - ez volt a felirat: Minden hiábavalóság... S most elköszönve tőle, újra előjön ez a talán lehangoló jelszó.

Talán érezték a Prédikátor tanítványai is, hogy ilyen „szájízzel" nem távozhatnak az ide belépők, igeolvasók és -hallgatók, ezért kiegészítették két pozitívabb, bátorító, serkentő üzenettel...

Mielőtt ezekre rátérnék, hadd mondjam el, hogy nemcsak a testvérekkel értünk a Prédikátor könyvének a végére, hanem az itt ülő konfirmandusokkal is befejeztük a konfirmációi foglalkozásokat, eljöttek, hogy számot adjanak felkészültségükről, tudásukról. Tőlük különösen is azt kérném, nagyon figyeljenek, mert ha valakiknek, akkor nekik szólnak ezek az üzenetek!

A Prédikátor-tanítványok először a bölcsek szavairól, mint tüskékről és cövekekről beszélnek. Tüskék, azaz hegyes botok, ösztökék, melyekkel a pásztor az állatokat bökdöste, terelgette, s cövekek, melyekkel kordába tartotta őket.

Tüskék és cövekek... Melyek nem kímélnek, szúrnak, fájnak, ahogy mondani szokták: fáj az igazság...

Tüskék és cövekek... Melyek nem engedik elhitetni velünk mai világunk liberális szemléletét, hogy mindent szabad... Hogy a parti drogok nem is olyan veszélyesek... Hogy az akció-, horror- és pornófilmek leperegnek rólunk... Hogy az internetes-facbookos kapcsolataink éppen olyan értékűek, mint amikor személyesen, élőben találkozunk valakivel...

Tüskék és cövekek... Melyek nem engedik, hogy elhagyjuk magunkat, s átadjuk magunkat a nagy nihilnek, homálynak, annak, hogy „nem tudom", meg hogy „majd lesz valahogy..."

„Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld az Istent és tartsd meg parancsolatait..." -Ez a prédikátor tanítványainak második, egyben befejező gondolata.

„Féld az Istent...", tiszteld Őt! Szó szerint: Legyen súlya Istennek a te életedben! Ne csupán egy könnyű fennkölt, magasztos eszme vagy időnként áldásait ránk hintő felleg legyen, hanem élő személy, akit nagyon komolyan kell venni -olykor bennünket sújtó csapásaival, szíveinkre ránehezedő szavaival, igéivel, Szent Fiának súlyos keresztjével, melyet nekünk is fel kell venni, s hordozni, naponként...(Luk.9,23)

„Féld az Istent...", természetesen ebben benne van a Tőle való félelem is. Ne úgy tekintsünk Rá, mint egy jóságos öreg apókára, aki jóhiszeműen szemet huny bűneink felett. Hanem úgy, mint aki „megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az..."(14.v.)

„Féld az Istent és tartsd meg parancsolatait..." Úgy gondolom, itt nem a néhány száz ó-szövetségi törvény megtartására int minket a prédikátor-tanítvány, nem is a Tízparancsolatra. Hanem sokkal inkább arra a szellemiségre, hozzáállásra, ahogy Jézus összefoglalta a törvényt a „nagy parancsolatban": „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből...és szeresd felebarátodat, mint önmagadat..."

Kedves Testvérek, végére értünk a Prédikátor könyvének, Kedves Fiatalok, befejeztétek 2 éves konfirmációi, 8 éves hittanos pályafutásotokat... Kívánom, ne azzal menjetek majd el, hogy hiábavaló volt, értelmetlen, felesleges... Hanem minden, amit itt hallotok, legyenek tüskék és cövekek, ne hagyjanak megállni, eltunyulni, s főképpen: Féljétek, tiszteljétek, szeressétek az Istent!

Imádság: A mai ifjúságért.

Ének: 66. zsoltár, 220., 462. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 435, összesen: 511213

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...