Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 5.

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/ 6.sz.

Lekció: Zsolt. 96

Textus: „Mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében." (Ef. 5, 19-20)

Elképzelték-e, milyen lehet egy istentisztelet éneklés nélkül? Száraz... Lapos... Lélektelen... Mint egy étel, amelyből kifelejtik a fűszert... Mint egy vázában lévő virágszál, melyről hiányoznak a virág színes szirmai... Mint egy gyönyörű arcú nő - mosoly nélkül...

Hála Isten, az éneklés szorosan hozzátartozik az istentisztelethez, ma azt vegyük sorba, hogy kinek és miért, mit és hogyan éneklünk istentiszteleteinken?

Kinek és miért? Mindenek előtt az Istennek! Hiszen amikor éneklünk, Hozzá imádkozunk. Miért? A kezdő énekben (invokáció) Isten jelenlétét kérjük gyülekezeti ünnepségünkre, a főénekben (is) Őt dicsőítjük, magasztaljuk, az igehirdetés előtt Szentlélekért könyörgünk, a ráfelelő énekben hálát adunk a kapott lelki javakért, a záró énekben pedig Isten útmutatását kérjük az élet istentiszteletére is... Ezeken kívül éneklünk még hogy megvalljuk bűneinket (úrvacsora), hogy áldását kérjük (pl. esküvő) vagy éppen vigasztalását (temetés)... És egyébként is: egy hívő embernek annyi mondanivalója van az Istennek az istentiszteleti liturgián kívül is, melyeket könnyebb énekben elmondani, mint saját szavainkkal...

Aztán nekünk, magunknak, közösségteremtő céllal történik az éneklés. Sajnos a mai ember inkább csak hallgató, kultúrafogyasztó, de nem alkot, nem építkezik... Amikor az ige arról beszél, hogy „épüljetek fel lelki házzá" (I.Pét.2, 5), ebben igen fontos „kötőanyag" az éneklés...

A 96. zsoltár is kifejezi továbbá, hogy az éneklés a világnak is szól, tehát mindig van missziós célja, jó, ha sokan hallgatják, gondoljunk egy ünnepi alkalomra,temetésre, rádiós istentiszteletre.

Végül: egy kicsit mindig magunknak is éneklünk, hogy még jobban megerősödjünk Mennyei Atyámban való bizalmunkban, az értem született, meghalt és feltámadt Jézus Krisztusban való hitben, és a Szentlélek Istennel való közösségben!

Mit énekeljünk? Hogy mondja igénk? „Mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket, lelki énekeket...!" Énekeskönyvünkben ezeken belül (ill. kívül...) találunk ó-vagy középkori keresztyén himnuszokat, reformáció korabeli dicséreteket (magyar dallamúakat is), XIX-XX. sz-i angolszász lelki énekeket.

Két kérdésről lenne még érdemes beszélgetni: 1, Miért nincs egységes magyar református énekeskönyvünk? 2, Miért „lezárt" (1948) a gyülekezeti énekkultúránk, miért nem éneklünk új énekeket, pl. modernebb, de igényes ifjúsági énekeket?

Hogyan énekeljünk? Ha ezt a kérdést formailag-technikailag értjük, akkor mondhatjuk, hogy „szárazon", hangszerkísérettel, azon belül általában orgonával... De rögtön felvetődik a gondolat: ha tudnánk váltani pl. gitár-vagy modern zenekaros kíséretre, mint pl. a Hit Gyülekezetében, lehet, hogy több embert vonzanának istentiszteleteink... Aztán lehet lassan vagy ritmikusan énekelni, én mindig azt szoktam beírni az éves jelentésbe: a gyülekezet énekkultúrája - jó...

Ha lényegileg kellene ezt megválaszolni utolsó kérdésünket:

- Énekeljünk imádságos szívvel, hiszen -ahogy hallottuk- a gyülekezeti és lelki ének elsősorban imádság, dallamos imádság.

- Énekeljünk átélve az ének tartalmát, mondanivalóját: Visszataszító és lélektelen pl., ha „faarccal" énekeljük 162. dicséretünket: „Ím béjöttünk nagy örömben..."

-  Énekeljünk belső, lelki harmóniával, hogy van egy Erő, Aki rendszerezi a világot, a dolgokat helyére rakja, mert úgy jó és szép, ha egy ételnek íze van, virágnak szirma, lánynak mosolya... Istentiszteleten éneklés...! Imádkozzunk: éneklésünk megújulásáért

Ének: 23. zsoltár, 166., 255. 450. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 27, összesen: 511251

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...