Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2014 július 6.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/31.sz.

Lekció: Apostolok cselekedetei 16, 11-15

Textus: „Szombaton kimentünk a városkapun kívülre, egy folyó mellé, ahol tudomásunk szerint imádkozni szoktak." (Apcsel. 16, 13.a.)

 

Ha nyár, akkor pihenés, utazás, vízpart... A múlt héten a Balaton partján voltunk gyermektáborban. „Víz, víz, tiszta víz..." -ez volt a tábor mottója, témája. Sokat beszélgettünk a gyerekekkel, hogy mi mindenre használják a vizet, beszélgettünk áldásairól és pusztító munkájáról - tettük mindezt a Bibliában található -nem is gondoljuk, milyen rengeteg van- vízzel kapcsolatos történet, ige alapján...

Innen hoztam mai igénket, s rögtön -javaslom- utazzunk is Görögországba, Filippibe, az attól kb. 2 km-re található Gangites nevű folyócska partjára -persze csak képzeletben, ill. egyfajta időutazásként, s még inkább fogjuk fel ezt afféle lelki értelemben vett kiruccanásként, világjárásként!

Annál is inkább, mert ez a kis folyócska az istentisztelet helyeként szolgált! Filippiben jórészt Octavianus által Itáliából idetelepített büszke veteránok és családtagjaik éltek, akik elhatárolódtak az amúgy is nagyon kis számú zsidóságtól. Ez lehet a magyarázata, hogy Pálék az előbb említett kis folyócska partján tartották istentiszteleteiket, összejöveteleiket. Némely magyarázó szerint állhatott ott egy kis házikó, mások szerint viszont a folyó árnyas fái - ez az internet segítségével is ellenőrizhető!- szolgáltak templomként, imateremként, oratóriumként.

Köntös László főjegyző Úr tegnapi táborzáró igehirdetésében úgy fogalmazott, hogy Isten igéje „mindig mobil" (azaz mozgó), nem lehet helyhez kötni, Salamon templomszentelési imádságában pedig arról beszél, hogy Istent az „egeknek egei" sem fogadhatják be, hát még egy templom... (I. Kir. 8, 27) A teremtett világ, egy folyó-, vagy tengerpart jobb hátteret ad, jobban érzékelteti Isten végtelenségét, szabadságát, nagyságát!

Még egy ilyen kis folyócska is, mint a Gangites, amely a hitre jutás helye és eszköze is volt igénk folytatása szerint: Itt nyitotta meg az Úr Lídia szívét és itt keresztelkedett meg, ennek vizével!

Elgondolkodtam, hogy nekünk, magyar református keresztyéneknek is megvan a magunk Gangites-e, igaz nem folyó-, hanem állóvíz (napjainkban talán tényleg áll, nincs mozgás, áradás...), igen, Balatonnak hívják... Ennek partjáról szállt vízre 1921-ben, Kilitiben a református ébredés egyik zászlóshajója, az SDG. Itt jött létre -Szárszón 1928-ban- a híres konferenciatelep, amely rengeteg fiatal megtérésének, újjászületésének volt helyszíne, sőt, nemzetünk útkeresésében (1943 Németh László) történelmi jelentőségre is szert tett, s amit kevesebben tudnak: az embertelenségben is otthont adott, számtalan zsidónak, baloldalinak, hollandnak nyújtott menedéket!

Jómagam, gyermekfejjel a 70-es években élhettem át a zánkai illegális keresztyén ifjúsági táborok lelki áldásait -és még nagyon sokan, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról...

S hiszem, hogy az utóbbi évek balatoni (Fenyves) táboraiban, a mai gyermekek életében is elvégzi a Lélek a maga titkos, de valóságos belső munkáját...!

Végül: Gangites, mint a misszió forrása, szinte szó szerint:  Mellette, Filippiben alakult meg az első európai keresztyén gyülekezet (Kr.u. 51), az előbb említett Lídia személyében pedig az első európai keresztyént tisztelhetjük - a Gangites partjáról... Gazdag, bíborárus asszony volt, vagyonát a misszió szolgálatába állította. (Ha ezt vesszük alapul, a mai, önző, jóléti európai keresztyénség messzire került a krisztusi-gangiteszi forrástól... )

„A nagy folyók mind elérik a tengert, az álmaink velük futnak tovább, úgy szeretném, ha gyors lehetnék én is, mint a szél, s az otthonom lehetne a nagy világ!" (Bojtorján) Láttuk, egy kis folyó is ide ért hozzánk, hozta Krisztus evangéliumát, s teheti számunkra is otthonná, templommá, a hitre jutás és a misszió helyévé a nagy világot!

Imádkozzunk a fiatalabb nemzedék lelki megújulásáért!

Ének: 92. zsoltár, 258, 372. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 129, összesen: 511572

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.