Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2014 Június 15.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/28.sz.

Lekció: I.Móz. 2, 4-17; 3, 24; Jel. 22, 1-5

Textus: „A város utcáján túl és a folyón innen, a kert közepén van az élet fája, amely tizenkétszer hoz termést, minden egyes hónapban megadja termését, és a fa levelei a népek gyógyítására valók." (Jel. 22, 2)

 

A héten a gyermekekkel hittanos táborban voltunk, melynek az volt a címe, témája hogy „Fák, füvek, virágok", s kedden átkerekeztünk a Vend vidékre, Orfaluba. Itt egy nagyon érdekes gyógynövény-ismereti sétán vettünk részt annak a kérdésnek járva utána, hogyha pl. egy katasztrófa következtében le kellene mondanunk a civilizáció áldásairól (?), akkor milyen növényekhez nyúlhatnánk? Így megtudtuk, hogy mit használhatunk szorongás, depresszió (Orbáncfű - „Krisztusvére-virág"), sérülés (lándzsás útifű - „útilaput kötnek a talpára...") fogkefe  (zsurló - súroló) vagy éppen a legfontosabb, a víz hiányának (nyírfavíz) esetén...

Nekünk keresztyéneknek -természetesen- nem túlélésre kell berendezkednünk, hanem örök életre, illetve új teremtésre („Íme, újjáteremtek mindent!" -Jel. 21, 5) van ígéretünk! Mai igehirdetésünk középpontjában egy nagyon sok vallásban, kultúrában meghatározó szimbólum, az élet fája fog állni. Nézzük -a Jelenések könyve segítségével fellibbentve a fátylat a jövőről- mit is üzen számunkra?

A fa helymeghatározásából az derül ki, hogy mindenki számára hozzáférhető lesz! Azoknak is, akiknek a föld árnyékos oldala jutott osztályrészül (ld. brazíliai labdarúgó vb), s mindenkinek, akik Ádám és Éva bűnének, engedetlenségének örököseként kiűzettünk az Éden kertből, s el lettünk zárva az élet fájától.

Esténként a gyermekeknek olvastuk az „A buyufa alatt" c. evangéliumi gyermekkönyv történeteit. Többek között arról, hogy az őserdő közepén egyszer csak egy nagy falat vettek észre az állatok, melynek a túloldalán voltak a legnagyobb gyümölcsök, legbővízűbb folyók, legszebb virágok... S hiába próbáltak alatta fölötte, áttörve, megkerülve átjutni, nem sikerült... Igen, nem lehet átmenni a bűn falán, de Isten egy ajtót helyezett bele, Ő Jézus, aki azt mondja: „Én vagyok az ajtó..." (Jn. 10, 9)

Az élet fája állandóan, folyamatosan meghozza termését! Tudjuk, minden gyümölcsnek megvan a maga szezonja: már leérett a cseresznye, lassan a meggy is, aztán jön a sárgabarack, a szilva, ősszel az alma, a szőlő... De egy-egy gyümölcs csak néhány hétig terem... Így van ez lelki értelemben is: nem tudjuk folyamatosan hozni a Lélek gyümölcseit (szeretet, öröm, békesség, szelídség, szívesség, jóság, hűség, türelem, önmegtartóztatás - Gal.5). Kegyesebb időszakaink vannak, „lelki szezonjaink", felüdülések, fellángolások... Sajnos, a nyár egyházi szempontból „uborkaszezon", aszályos, eseménytelen időszak, ami meglátszik az istentiszteleti látogatottságon, bár esemény lenne, jövő hétvégén a REND-re készülünk, elég kevesen...

„...és a fa levelei a népek gyógyítására valók." Mást és többet mond az Írás, a Jelenések könyve, minthogy „fűben-fában orvosság van" (Ld. Mária Treben). Sőt, annál is többet, hogy az új teremtésben majd helyreáll a bűn miatt megromlott, tönkrement közösség, harmónia az ember, a teremtett világ és Isten között. Mivel a gyógyításra utaló szó (terapeia) szolgálatot is jelent, egyrészt gondolhatunk arra, hogy az élet fája a világ Krisztusban megváltott népeinek egységét, közösségét szolgálja, másrészt arra, hogy a világ végül abban találja meg feladatát és célját az örökkévalóságban, hogy a megdicsőült Krisztus szolgálatába áll!

Az Őrségben, ill. a Vend vidéken fák, füvek, virágok vettek körül minket. Itt, Celldömölkön már nagyobb mértékű a mesterséges környezet, mégis, az udvarunkon vagy az utcák melletti gyümölcsfák juttassák eszünkbe az élet fáját és az örök életet, amely mindenki számára, folyamatosan, Krisztus népének szolgálatára nyújtja termését!

Imádság: A Református Napok Dunántúlon (REND) áldásaiért!

Ének: 81. zsoltár, 226., 238., 265. dicséretek

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 21, összesen: 511805

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.