Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 12.

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/ 12.sz.

Lekció: Róm. 15, 22-29

Textus: „Amikor Jézus leült a templomi persellyel szemben, nézte, hogyan dobja be a sokaság a perselybe. Sok gazdag sokat dobott bele, egy szegény özvegyasszony pedig odamenve beledobott két fillért, azaz egy karajcárt. Jézus odahívta tanítványait és ezt mondta nékik: Bizony mondom néktek, ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe. Mert mindannyian fölöslegükből dobtak, ő azonban szegénységéből mindazt beledobta, amije csak volt, az egész vagyonát." (Mk.12, 41-44)

Két fillér híján egy 1000 Ft-ost mutatok fel illusztráció gyanánt, hogy lássuk, hogy az Istennek szánt adományunk (persely, egyházfenntartói járulék, Isten dicsőségére stb.), mennyire más, mennyivel több, mint ez... Mi minden van rajta ezen, s mi az „Isten bankjegyén"?

A kibocsátó intézmény neve, itt a MNB, tehát hogy honnan származik. Adományunk, ezzel szemben felülről jön! „Minden jó adomány és minden tökéletes adomány onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá..." (Jak. 1, 17) A hívő ember és gyülekezet pénze is isteni ajándék, körforgást végez, eszköz, nem „idegen test" az istentiszteleten, de nem is cél... (Milyen volt az istentisztelet? -kérdi valaki, mire az egyszeri gondnok: 3000 Ft...)

Amikor adakozunk -valaki így mondta- „rajtam csak átfut a pénz, Tőle kaptam, Neki adom vissza...!"

Egy szimbólum, eszmei céllal, pl. olyan nemzeti nagyságok arcképe, (itt: Mátyás király), akik sokat tettek a hazáért. Képzeletbeli bankjegyünkre viszont Jézus képe kívánkozik! Annak a Jézusé, aki egész életét az egész világnak adta, akinek szeretetéből élünk, akinek országát építhetjük. Ahogy tette Péter gyógyításával („Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: A Názáreti Jézus nevében kelj fel és járj...!" Ap.3,6) vagy Pál szegényeknek vitt adományával - lekciónk!) vagy ahogy Jézus ügyét szolgálja a mi egyházfenntartásunk is!

Egy sorszám, hogy bankjegyünk leellenőrizhető legyen. Mi azonban hogyan adakozzunk? „Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb..." (Mt. 6, 2) Azaz titokban, ne mások dicséretére vágyva. Egyszer Pedro brazil császár kihirdette, hogy aki nagy összeggel támogat egy kórházépítést, annak grófi címet adományoz...Hamar elkészült a kórház, s ezt íratta homlokzatára: Az emberi hiúság az emberi nyomornak...

Egy érték, itt 1000 Ft, azaz mennyit is ér  mi adományunk? Ahogy Jézus mondta igénkben: a nagy összeg is lehet feleslegünk, s a két fillérrel is odaadhatjuk mindenünket! Adományunk hűen tükrözi, mennyit ér számunkra az Isten, mennyire szeretjük Őt, mennyire bízzuk Rá életünket. Fogjuk majd énekelni a 274. dicséretet, ennek szerzőjét, Neumark Györgyöt sok veszteség érte, többször kirabolták, aztán tűzvész emésztette fel mindenét, mégis el tudta mondani, hogy „Ki Istenének átad mindent, bizalmát csak belé veti, azt csudaképpen őrzi itt lenn, ínség baj közt is élteti..."

Végül, van rajta egy felirat: A bankjegyhamisítást a törvény bünteti! Ezzel szemben Isten az Ő bankjegyének helyes használatát (az adakozást) jutalmazza! Hogyan? Minden istentiszteleten elmondjuk, a liturgiában benne van: „A jókedvű (Isten iránti hálából, örömmel) adakozót szereti az Isten!" (II. Kor. 9, 7)  Adományunkkal nem „megvásároljuk" Isten gondviselését, Ő mindig többet ad nekünk, mint mi Őneki...

Egy asszony mesélte, aki elkötelezte magát a tized fizetésére,hogy csodálatos módon sehonnan sem hiányzott az a pénz, sőt, úgy érezte, így több van neki!

Egy Hollandiában vendégeskedő diákkal történt, hogy kapott a házigazdájától 100 guldent. Másnap istentiszteleten ment körbe a persely, erősen gondolkodott, bele tegye-e, mert nem volt nála apró... Beletette... Aztán az istentisztelet után egy presbiter átnyújtott neki egy borítékot, benne 200 guldennel, s ráírva a borítékra: „szeretettel a magyar diáknak...!"

Igen, a jókedvű adakozót szereti az Isten!

Imádság: a jézusi gazdagság átéléséért!

Ének: 42. zsoltár, 274., 378. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 141, összesen: 511713

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.