Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2014 november 23.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/47.sz.

Lekció: II.János

Textus: „Én, a presbiter, a kiválasztott Úrnőnek és gyermekeinek, akiket igazán szeretek; és nemcsak én, hanem mindenki, aki ismeri az igazságot, akiket azért az igazságért szeretek, amely bennünk van és velünk lesz örökké."(II.Jn. 1-2)

 

Ma János apostol második levelét olvastuk. Gondolom, másoknak is feltűnt, hogy milyen szépen és milyen szeretettel beszél János a gyülekezetről.

Már a megszólítás, az „Úrnő" magában hordoz egyfajta „fenséges tiszteletet" (196. dics.), hódolatot, sőt, szerelmet... Egyébként is gyakran megszemélyesítve, nőként beszélünk a gyülekezetről (anyaszentegyház, Bárány menyasszonya -Jel. 21, 9, itt pedig Úrnő), ami lehetetlen érzelmek nélkül...

Szeretjük-e gyülekezetünket? Gondolkodtunk már őszintén ezen? Vagy úgy vagyunk vele, hogy az a heti egy óra, amit -jó esetben- az egyházban, a templomban töltök, az nem elég arra, hogy egy érzelemteli viszony, kapcsolat létrejöjjön? Vagy úgy vagyunk a gyülekezeti tagokkal is, mint általában az emberekkel, hogy vannak, akiket szeretek, mások közömbösök számomra, megint másokat viszont próbálom nem gyűlölni...?

Szeretjük-e gyülekezetünket -az igazságért? A bennünket összekötő, bennünk lévő Krisztus igazságáért? Leegyszerűsítve: testvérek vagyunk-e a Krisztusban? (Filemon 16.v.) Emlékszem egy svájci falusi lelkipásztorra, akivel sokat beszélgettünk a kinti és az itthoni egyházi viszonyokról, de mindig oda lyukadt ki, hogy egyedül az számít, hogy testvérek vagyunk-e a Krisztusban? Az értünk testet öltött, bennünket megváltott Jézus Krisztus igazsága az az alap, amire építhetünk. S ha ebből indulunk ki, akkor azokat is könnyebben „elviseljük", akikre „világi viszonyok között" rá se néznénk... Ha erre az alapra építünk, csak akkor lehet gyülekezetünk igazi testvéri közösség. Hogy írja D. Boenhoeffer? „Aki a közösséget szereti, elpusztítja azt, aki pedig a testvéreket szereti, az közösséget épít."

Szeretjük-e gyülekezetünket - az igazságért? S ebben az is benne van, hogy el tudunk-e határolódni azoktól, akik elferdítik Krisztus igazságát? (10-11.v.) Adventhez, karácsonyhoz közeledve, ma talán az a legveszélyesebb tévtanítás, hogy felhigítják, negédes sziruppá oldják Krisztus evangéliumának „kemény eledelét" (I. Kor. 3, 2). A gyülekezetnek, mint Krisztus menyasszonyának, úrnőjének a védelme, tisztasága szempontjából fontos, hogy ne engedjük, hogy kihasználják, hogy önző céljaik, érdekeik megvalósítására kelljen csak nekik az egyház, hogy gonosz cselekedeteik takargatására szolgáljon a menyasszonyi fehér fátyol...

Tudom, ez az elhatárolódás nagyon kényes dolog, mert ha Krisztus velünk, bűnösökkel közösséget vállalt, akkor mi hogy jövünk ahhoz, hogy ezt másoktól megtagadjuk...? Ezért csak bűnbánattal, imádságos szívvel, a Lélek vezetését kérve óvhatjuk másoktól szeretett gyülekezetünket...

Szeretjük-e gyülekezetünket avagy mennyire fontosak nekünk a személyes beszélgetések? „Sok írni valóm van néktek (...) remélem azonban, hogy eljutok hozzátok és személyesen beszélhetünk..." -írja az apostol a gyülekezetnek. (12.v.)

A legfrissebb Reformátusok Lapjában olvashatunk egy postásról, aki Pécsett, a György-aknai cigánysor lakóinak nemcsak leveleket kézbesít, hanem saját kézzel írt „boldogságkártyákat" (Pl. „Ahogy szeretsz, úgy szeretnek") is átad, s mint gyakorló katolikus, s nem mellékesen szociális gondozó gyakran beszélget az őt megállító emberekkel... Elképzelhetjük, mennyi munka és mennyi igazi, Krisztusi, aláhajló, szolgáló szeretet van e személyes beszélgetések mögött... Ez a misszió talán még élő gyülekezetet is teremt ezekből az emberekből...!

Apropó, gyülekezet... Szeretjük-e gyülekezetünket...?

Imádság: Hogy tudjam igazán szeretni gyülekezetemet!

Ének: 138. zsoltár, 168., 196., 395. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 434, összesen: 511212

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...