Nyomtat Elküld Olvasási nézet

I. János 3

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/42.sz.

Lekció: I.János 3, 18-24

Textus: „...Isten mégis nagyobb a mi szívünknél..." (I.Jn. 3, 20)

 

Egy rövid, de őszinte vallomással kezdeném: Megfogott engem ez az ige... Nagyon elgondolkodtatott... A héten többször is előjött, próbáltam elemezgetni, vizsgálgatni, analizálni, mint amikor egy borász „megrágja" a nemes nedűt vagy egy ékszerész a kezébe vesz egy kristályt, drágakövet és forgatja jobbra-balra, fókuszálja távolabbra-közelebbre... Sőt, továbbadtam „véleményezésre" egy gyermeknek, egy felnőttnek és egy lelkésznek, hogy szerintük mit akar mondani ez az ige?

„Isten nagyobb a mi szívünknél -szerintem az azt jelenti, mondta a gyermek - hogy Isten nagyobb, mint amit a mi szívünk kívánni, álmodni vagy kérni tud..." S valóban, Isten nagyobb, hatalmasabb, mint amilyennek gondoljuk, s mindez úgy vonatkozhat ránk, hogy többet is tud adni, mint amiről mi csak álmodni is tudunk, sőt, Ő jobban is tudja, hogy mire van szükségünk, mint mi! Ahogy szép, általam sokat idézett 274. dicséretünkben énekelni szoktuk: „Ki elválasztá életünk, jól tudja, hogy mi kell nekünk..."

„Isten nagyobb a mi szívünknél - mondta bizonytalanul, kérdéssé alakítva át igénket a felnőtt - ez azt jelentené, hogy Isten jobban tud szeretni, mint mi...?" S már együtt, szinte felváltva mondtuk egymásnak, hogy milyen a mi szeretetünk:

- „Ösztön-szeretet - kezdte beszélgetőpartnerem - meg kell nézni, némelyik anyát, mint az anyatigris, úgy szereti a gyermekét..."

-„Érdek-szeretet - folytattam - épp most olvastam a dán néplélekről egy könyvet, hogy ők, mint a vikingek, tengeri kereskedők utódai, mintha egy számológép lenne az agyukban, bárkivel, bármit beszélgetnek, terveznek, megjelenik a „kijelzőjükön" egy táblázat, bevételi meg kiadási oldallal, hogy ez megéri-e nekik...?"

-„Szavakkal-szeretet - vették vissza tőlem a szót - ha mindenki annyira szeretné a másikat, mint amennyire mondja, csodaszép lenne ez a világ..." S milyen igaza van, erre buzdít János apostol is igénk előzményében, hogy „...ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan." (18.v.)

-„Buta szeretet - zártam be a felsorolást - s erről Lázát Ervin meséje jut eszembe Vacskamati virágjáról, amit gazdája egyszer elhanyagol, hetekig rá se néz, másszor pedig túlöntözi, túlgondozza, túlszereti..." Ige, Isten jobban szeret, mint mi... Ezt mutatta meg Jézus Krisztusban! Egy másik ének csendült fel bennem: „Nem szeret senki, senki igazán, nem érzi más azt, ha valami fáj, csak egyedül, Jézus, csak egyedül Ő..."

„Isten nagyobb a mi szívünknél - veszi szakértő kézbe az igét a lelkész, feltárva a szövegkörnyezetet, ill. János apostol eredeti mondanivalóját - ez azt jelenti, hogy Isten nem ítél el minket, nem vádol, felszabadít minket a lelki görcsök alól...!" S való igaz, az apostol ezt azután írja, hogy előtte a szívünk, mint az emberi élet irányítóközpontjának, döntnökének, bírójának ítéletéről beszél, önvádról, amiatt, hogy nem vagyunk igazi keresztyének, nem tudunk úgy szeretni, ahogyan kellene... Erre írja János apostol, hogy „Isten nagyobb mégis a mi szívünknél..." Ez az üzenet szól  most külön annak a testvérünknek, aki a legutóbbi bibliaóránkon azt mondta, hogy igazából nem mondhatjuk el, hogy Isten gyermekei vagyunk, mert nem vagyunk méltók rá... - igénk azt üzeni, hogy ne marcangoljuk a lelkünket emiatt, Ő nagyobb a mi szívünknél... S ez az üzenet szól mindenkinek, aki sokat tépelődik amiatt, hogy nem tud hiteles, hívő, igazi „Krisztus-bolond- keresztyén" lenni, hanem „...konvenciók, bevett szokások hideg vaspántjai szorítják lüktető, eleven húsig lenyúzott szívünket..." (Rab Zs.) Összefoglalva az elmondottakat, Isten mintha ezt mondaná: „Én nagyobb vagyok a te szívednél!

Én többet adok, mint amit te illetnél!

Én jobban tudom, mire van szükséged!

Én mindenkinél jobban szeretlek téged!

Én nem hagylak kétségek között

hogy emészd, marcangold magad, mint egy megkötözött!

Én nem vagyok más, mint ahogy igénkben hirdették:

Én nagyobb vagyok a te szívednél...!"

Imádság: lelki megnyugvásunkért! Ének: 8.zsolt., 238., 345., 368.dics.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 438, összesen: 511216

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...