Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2016. március 20. Virágvasárnap

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2016/13.sz.

Lekció: János ev. 19, 16- 22

Textus: „Pilátus feliratot is készített, és rátétette a keresztre. Ez volt ráírva: A NÁZÁRETI JÉZUS A ZSIDÓK KIRÁLYA. A zsidók közül sokan olvasták ezt a feliratot, amely héberül, latinul és görögül volt írva..." (Jn. 19, 19-20)

A szó elszáll az írás marad! A lelkes virágvasárnapi köszöntés (Áldott, aki az Úr nevében jött, az Izráel királya) is elszállt a tömeg zajában, elnyelte az események forgataga, elveszett az emberek gyűlöletében... Az írás, a felirat, amelyet Pilátus készített, viszont megmaradt (feszületeken, kereszteken: INRI - Jézus Nazarénus Rex Judeórum), s számunkra, ma, virágvasárnap is megvannak a maga időszerű üzenetei Jézus különös királyságáról!

Mindenek előtt ez a keresztre vert táblácska hirdeti az emberi hatalom, a politikai álmok, a messiási váradalmak végét! Hallottuk márc. 15-én, hogy a nép vezetői azt mondták, hogy nekünk császárunk van, nem királyunk, s ezzel megtagadták nemzeti identitásukat, múltjukat, sőt, nemzeti jövőjüket is! Úgy gondolom, Jézus, mint kigúnyolt, bohóccá tett király a magasra törő emberi hatalom karikatúráját is mutatja egyben... Kipukkadt lufi, elszállt illúziók... Csak cím, de nincs mögötte hatalom, nincs mögötte igazi ország... Mint Leonald Castley különös királysága a 70-es évek elejéről, Ausztáliából. Egy bolondos nagybirtokos volt 30 ezer hold földdel, aki adó-vitába keveredett az ausztrál kormánnyal, s úgy döntött, hogy egy önálló államot hoz létre. Voltak „minisztériumai", állami ünnepei, országhatárt jelző táblái, sőt, még saját himnuszt is szerzett - minden héten újat...

Aztán Pilátus táblácskája nemcsak a Jézust keresztre verő földi hatalom ítéletét, hanem a kisstílű, piti, emberi gonoszságot és bosszút is tükrözi! Arra gondolhatunk konkrétan, hogy Pilátusnak ez volt a válasza, hogy nem tudta véghez vinni akaratát -Jézus szabadon bocsátását- a zsidókkal szemben, gondolta, ti így, akkor én úgy... Sőt, a felirat szövegét se engedte a főpapok szája ízlése szerint („zsidók királya vagyok" - ilyet nem is mondott Jézus...) megváltoztatni, hadd furdalja őket a lelkiismeret: „Amit megírtam, megírtam!" Bár ezekre a táblákra az elítéltek bűnét szokták ráírni, ez esetben a vád nekünk szól, bennünket leplez le: gonosz gondolataink, bosszúálló lelkületünk, indulataink, apró szúrkáink mind mind benne vannak Jézus halálában...!

Természetesen pozitív üzenetei is vannak e táblácskának: személyes meggyőződésre bátorít, ne a tömeg hangulata, a világ változása befolyásolja hitünket! Arra gondolok, hogy egyedül Jánosnál szerepel a „Názáreti Jézus"- név a feliraton. Ez utalás az evangélium elején Nátánaél kérdésére („Származhat-e valami jó Názáretből?" -Jn. 1, 46) Fülöp invitálására, ill. válaszára: „Jöjj és lásd meg!" Győződj meg róla! Járj utána! Keresd az Ő különös uralmának titkát! Mint az a lány, aki elment egy Alfa Klubba, noha tisztában volt a keresztyénség alapvető tanításaival, mégis Jézus minden alkalommal megmozgatott valamit benne, s életének újabb és újabb területeit adta át az Úrnak, majd az egész életét!

Végül a kereszt táblája, üzenete Krisztus uralmáról, szeretetéről az egész világnak szól! János megjegyzi, hogy három nyelven volt felírva - héber, görög, latin - a kor akkori három világnyelvén. A nagy ünnepre mindenhonnan érkeztek emberek, sokan olvashatták. Hajlamosak vagyunk Európára, s társadalmi -politikai értelemre leszűkíteni a keresztyénséget, ez a tábla ezzel szemben mindenkinek, az egész világnak hirdeti az evangéliumot! Van olyan magyarázat is, hogy ez a három nyelv az élet 3 területét öleli fel: a héber a vallás, a latin a politika és a jog, míg a görög a tudományok és a kultúra nyelve. Mindenhol létjogosultsága van Krisztus áldozatának, szeretetének, hatalmának!

Egyszer úgy rövidítettem a konfirmandusoknak a virágvasárnapot, hogy VV... Kérdezték, mit jelent, való világ...? Akár azt is... Tükröt tár elénk ez ünnep, a felirat... De jelenthet „dupla Viktóriát", kettős győzelmet: a bűn és a halál fölött is győztes úr, király Jézus!

Imádság: Jézus uralmáért életünkben, egyházunkban, világunkban! Ének: 40. zsoltár, 331.,367. és 464. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 38, összesen: 511262

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...