Nyomtat Elküld Olvasási nézet

31. hét

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2011/31.sz.

Lekció: Zsolt. 37, 7-24

Textus: „A vidám szív a legjobb orvosság..." (Péld. 17, 22)

 

Egyszer Kittenberger Kálmán, a híres Afrika-vadász fogadott egy falu törzsfőnökével 50 db tojásban, hogy 200 lépésről eltalálja fegyverével a falu baromfiállományát régóta tizedelő bóbitás sast... Egymás tenyerébe csaptak, Kittenberger lőtt, a ragadozó madár lehullott a földre... Erre a törzsfőnök elkezdett jajgatni: „Jajj-jajj, honnan vegyek én tojást, mikor az az átkozott madár az összes tyúkunkat megette...?"  Persze később már együtt nevettek az egészen...

Vidámság, humor, nevetés... Nézzük meg, miért fontosak, különösen a mai, a maga stresszes vagy éppen depressziós világában élő ember számára!

Először is jó hatással van az ember egészségére!  Régi, bibliai közmondásunk igazságát igazolja a mai orvostudomány is: oldja a stresszt, fokozza az immunrendszer működését, csökkenti a fájdalomérzetet, javítja az egész test oxigénellátását, sőt, fokozza az ún. ölősejtek aktivitását is, amelyek nagy szerepet játszanak a daganatos sejtek elpusztításában! Amerikai kórházakban már évtizedek óta alkalmazzák a humorterápiát, nálunk elsősorban beteg gyermekek gyógyításában végeznek komoly szolgálatot a bohócdoktorok...

Igen, nemcsak a testet, a lelket is gyógyítja! Érdekes, hogy a humor szó eredetileg szöveti nedvet, folyadékot jelent. Talán arra is utal, hogy könnyedén átitatja az ember testét, lelkét.(Vagy ha azt mondjuk: szellemes -ez is sejteti, hogy magasabb szellemi, spirituális régiókról van szó...) A humor, vidámság, a jókedv segít feloldani az élet ellentmondásait. Segít elhordozni a nehézségeket. Valaki így mondta: „A humor az, mikor az ember mégis tud nevetni..."  Azt is szabályozza, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítsunk önmagunknak, ill. problémáinknak: „...a humorérzéket kárpótlásul kaptuk mindarra, amik vagyunk!" (Széchenyi Zs.)

Mire gyógyszer még a vidámság? A közösségi életre! Luther már a XVI.sz. - ban azt javasolta a depressziós embereknek, hogy menjenek olyan emberek közé, akik képesek megnevettetni... Mennyivel jobban érzi magát az ember vidám, jókedvű emberek között...! Ráadásul elég egy vidám ember, hiszen a jókedv (is) ragadós...

A humor a hitünket is erősíti! Elméleti szempontból: viszonylagossá teszi problémáinkat, nagyobb összefüggésekbe helyezi. Beágyazza Krisztus keresztjének koordináta-rendszerébe. Mikor az ember nem saját jajkiáltását hallja, hanem „Isten megváltó nevetését..." (Nyíri Tamás) Gyakorlati szempontból: „Akinek nincs humorérzéke, az kicsinyke vétket sem tud megbocsátani..." (Ancsel Éva)

Végül: A vidámság, a humor, a nevetés -egy kicsit- magában hordozza az örökkévalóságot! A Biblia úgy írja le a teremtés 2. napját, hogy Isten elválasztja a vizeket egymástól. Itt a földön még együtt folynak az öröm és a sírás könnyei, de eljön a „nagy elválasztás ideje": Megszűnik a sírás, s a nevetés betölti a mindenséget... Hogy mondja Jézus? „Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok!" (Luk. 6, 21b)

Meglepődtem egy statisztikán. Állítólag egy ember egy átlagos nap 15-20X szokott nevetni, a gyermek 2-300 alkalommal... Pedig mintha elfelejtettünk volna... Azt is hallottuk, olvastuk, van miért újra felfedezni közmondásunkat: „A vidám szív a legjobb orvosság...!"

 

Imádság: „Isten álld meg a magyart jókedvvel..."

Ének: 95. zsoltár, 165. dicséret, 272. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 57, összesen: 510835

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...