Nyomtat Elküld Olvasási nézet

36. hét

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2011/ 36.sz.

Lekció: IV.Móz. 22-24 válogatott versek

Textus: „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg." (Péld. 19, 21)

 

Ezzel elérkeztünk a bibliai közmondásokat magyarázó sorozatunk utolsó igéjéhez, melyet inkább ebben a formájában ismerjük: Ember tervez, Isten végez...

A terveket, az elképzeléseket, egyáltalán az ember jövőjét illetően 5 életfelfogás, - ha úgy tetszik- embertípus körvonalazódik ki igénk alapján.

Vannak a nihilisták, akiknek nincsenek terveik, semmit nem akarnak az élettől, nem látják annak értelmét. „A jövő előttünk romokban hever, és ha nem akarjuk, nem jön el..." (Európa Kiadó) Csak vannak. Csak vegetálnak. Sodródnak együtt az árral, tehetetlenül, kiszolgáltatottan.

Aztán vannak az idealisták, optimisták, álmodozók... - végül is mindegy hogyan nevezzük őket. Akiknek vannak terveik. Mint pl. Lékó Péternek, aki gyermekkorában egy interjúban elmondta, hogy hány éves korára szeretne sakknagymester lenni, aztán a top 10-be kerülni, majd világbajnok lenni... (Fél pont hiányzott neki...) Vagy akiknek csak terveik vannak, a jövőt kergetik, s csalódás vár rájuk. „Tavasz volt, de én a nyarat vártam (...) Gyermek voltam, de felnőtt akartam lenni (...) Nyugdíjas lettem, de középkorú akartam lenni (...) Életem elmúlt, és sohasem kaptam meg, amit akartam..." (Egy 14 éves fiú verse)

Szintén sokan vannak fatalisták, akik közmondásunkban az Isten nevét kisbetűvel értik, mint egy személytelen, élettelen tényező, a sors szinonimája... S akik számára tulajdonképpen fenti igénk „sms-es verziója" nem mond többet, minthogy mi szeretnénk valamit, de lesz ahogy lesz... Magánéletben, politikában, de sajnos egyházi életünkben is sokszor csak eddig a szemléletmódig jutunk el...

Pedig lehetnénk Istenhívők is... Akik tudják, hogy az Istennek is vannak elképzelései a mi életünk, jövőnk felől. Akik hiszik, hogy hatalma is van annak végrehajtására... S akik bíznak benne, mint Mennyei Atyában, hogy Ő jobban tudja, hogy mi kell nekünk, mint mi... „Erőt kértem az Úrtól -s Ő nehézségeket adott, amelyeken megedződtem. (...) Előmenetelt óhajtottam -gondolkodó agyat és testi erőt kaptam, hogy dolgozzak.(...) Bátorságot kértem - Isten veszélyeket adott, melyeket legyőztem. Szeretetre vágytam - és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, hogy segítsek rajtuk. (...) Semmit nem kaptam, amit kértem, és mindent megkaptam, amire szükségem volt..." (Ismeretlen szerző)

Vagy gondoljunk lekciónkra, Bálám történetére. Ő végül is elindult, hogy megátkozza Izráelt, de tervét Isten - egy szamár által- megváltoztatta, az átkot áldássá tette (3X), a nép pusztulása helyett pedig csodálatos jövőképet tár elénk - Jézus Krisztus eljövetelével, uralkodásával! (IV. Móz. 24, 17)

Igen, lehetünk Krisztushívők is! Akik hiszik és vallják, hogy Isten konkrét terve a bűnös, nihilista, fatalista (stb.) ember megmentésére Jézus Krisztusban valósult meg, aki elvégezte a világ megváltásának nagy művét. „Elvégeztetett!" (Jn. 19, 30) Ebbe a megvalósult tervbe szövődik bele a mi keresztyén életünk, jövőnk. „...Ma úgy látom Isten tervez, Isten végez... Így ha én valamit fel tudok fogni az Ő terveiből és az Ő irányításával és erejével elkezdem azt megvalósítani,már nem éltem hiába." (Simonfalvi Lajos)

Imádság:„Uram, feladom minden saját tervemet és célomat, (...) végezd el teljes akaratodat életemben bármilyen áron, most és örökké! Ámen" (B.Scott, mártír misszionárous)

Ének: 118. zsoltár, 265., 272. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 414, összesen: 511192

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...