Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kispróféták Ámósz

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2011/ 3.sz.

Lekció: 2, 6-11; 3, 1-8; 5, 1-4; 7, 10-15

Textus: „Csak veletek léptem közösségre a föld minden nemzetsége közül, ezért kérem számon rajtatok minden bűnötöket." (Ámósz 3, 2)

 

Egy hihetetlenül érdekes és karakteres prófétát ismerhetünk ma meg, Ámószt... Egy embert, aki „főállásban" pásztor és fügetermesztő volt, mégis prófétaságra adta a fejét... Egy embert, aki Júdából származott, mégis a Baal-kultusz által jobban megfertőzött északi országrészben, Izráelben tevékenykedett... Egy embert, aki érezte az akkori „gonosz időt" (törvénytelenségek, társadalmi igazságtalanságok, erkölcstelenségek), meg hogy ilyenkor legjobb lenne hallgatni (5, 13), de azt is, hogyha az Úr szól hozzá, akkor neki azt tovább kell adni! Minden „hangszeren" (dörgedelmes szavakkal, siratóénekkel, látomásokkal, ha kell cinikusan, ha kell költői módon, népi bölcsességgel vagy éppen teológusi tárgyilagossággal...), minden áron, mindenek ellenére...!

El kell mondani a népnek azt a rengeteg igazságtalanságot, ellentmondást, bűnt, amit lát maga körül! Hatásosan előbb az idegen népek vétkeivel és ítéletével kezdi -mi is szívesebben hallunk mások jellemtelenségeiről, hibáiról vagy éppen gaztetteiről, nem...?- aztán rátér Izráelre... Észreveszi II. Jeroboám korának -Izráel történetének egy rövid katonai, gazdasági fénykoráról van szó- sötét árnyait, a bírósági tárgyalásokon a „kenőpénzt", a kereskedők pultja alatt a hamis mérleget, a nagyvonalú templomi áldozatok mögött a kevélységet, a kivagyiságot... Ámósz tehát „szociálisan érzékeny" próféta, aki a maga eszközeivel próbálja védeni a szegényeket, kisemmizetteket a gazdagoktól, hatalmasoktól. Nálunk vajon mi a helyzet, pl. a borsodi szegényeket ki védi meg az őket adósrabszolgaságban tartó uzsorásoktól...? Ámósz azt is tudja, ezek a társadalmi problémák, bajok, bűnök mind annak a gyümölcsei, következményei, hogy elhagyták az Urat, s csak magukban és az idegen istenekben bíznak...!

Igen, el kell mondani a népnek, hogy ki a mi Istenünk! Ő ennek az egész világnak a Teremtője! Milyen szépen mondja a próféta: „Mert aki hegyeket formál, és szeleket teremt, aki tudtára adja szándékát az embernek, aki hajnalt és alkonyatot alkot, és a föld magaslatain lépked, annak neve: az Úr, a Seregek Istene." (4, 13) Ő a történelem Ura, Szabadító, Aki idáig vezette, őrízte népét, népek bírája, bűnt büntető, igazságos Isten, de Ő az is, aki látja Jákób (Izráel) kicsinységét, s képes megbánni és visszavonni az ítéletet (7,3).

Végül el kell mondani a népnek kiváltságos helyzetét. „Csak veletek léptem közösségre a föld minden nemzetsége közül, ezért kérem számon rajtatok minden bűnötöket." (3,2) Mert ti az én népem vagytok és én mindenkinél jobban szeretlek benneteket, ezért nem élhettek úgy mint mások, ezért nem élhettek úgy, ahogy akartok... Igen, kiváltságos helyzetben vagyunk, hisz Jézus bennünket választott ki, mi ismerhetjük az Ő senki máséval össze nem hasonlítható szeretetét - de ezért többet is kell nekünk adni és többet is fognak rajtunk számon kérni...

„Más szemébe nézve más leszel..." -írja Somlyó György egyik versében. Olvastuk, mi mindent látott Ámósz próféta szeme, látta a tömérdek igazságtalanságot, de látta Isten nagyságát és népének kivételezett helyzetét is. Látta és mondta. Karakán módon... Bele tudunk-e nézni a szemébe...? És Jézuséba...?

 

Imádság: Az ökumenikus imahét alkalmaiért

Ének: 19.zsoltár, 162., 465.és 478. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 126, összesen: 511569

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.