2017. augusztus 30., szerda - Battyányi Géza Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A Sion hegyétől a Balaton partjáig

A csillaghegyi reformátusok nyár eleji közösségi programjai e két hely között zajlottak. Elkezdődött az első alkalom Tahiban, és az utolsó Balatonszárszón ért véget.

A Sion hegyén Tahiban

Az előző évben elevenítettük fel azt a régi hagyományt, hogy a gyülekezet tagjai egy egész napot együtt töltenek a nyár elején. Ennek helyszíne akkor is, tavaly is, most is a Sion Hegye konferenciaközpont volt Tahiban. Június 10-én, egy szombati napon indultunk el a Budapest közeli településre. A nap a közös énekléssel kezdődött, ahol gitáros kisérettel sok kedves régi és néhány új dalt is elénekeltünk. Talán pont a sok közös éneklés az egyik legvonzóbb ezekben a találkozókban, amikor kicsik és nagyok együtt zengik az Úr dicséretét. A kezdő áhítatot Battyányi Géza lelkipásztor tartotta, mintegy megalapozva a nap témáját Jósiás király történetével. A reformáció évfordulójához kapcsolódva a Szentírás került a középpontba, és maradt is az egész nap folyamán. Amint Jósiás korában is az Isten igéje hozta a megújulást, úgy a reformáció korában az ige igazságait felismerve indulhatott el az egyház helyreállítása. Ma sem történik másképp, amikor a Szentlélek által Isten igéjében megszólítja az elhívottokat. A kezdő áhítat után a gyerekek számára, az ő koruknak megfelelő programot készítettek a gyermekmunkások. A reformátori „Sola Scriptura” elvről dr. Pecsuk Ottó teológia tanár, a Magyar Bibliatársulat főtitkára tartott érdekes és tartalmas előadást. Az előadást kiscsoportos megbeszélés követte, majd a csoportok egymással is megosztották „eredményeiket”. A finom ebéd után Ficzere Béla színművész vezetésével játékos bibliaismereti vetélkedőre került sor, amely nagyon vidám hangulatban zajlott. Bizony nem könnyű elmutogatni néhány másodperc alatt egy történetet és nem könnyű egyetlen szó alapján felismerni!

 

Fenn a János-hegyen - Libegőzés után

A vakáció kezdetekor – június 19-23 között - az ifi hétre hívogattuk a fiatalokat. Harmadik éve jöttünk össze, hogy közös játékok, éneklés, foglalkozások, kirándulás és beszélgetés által egymáshoz is közelebb kerüljünk, és Isten akaratát is jobban megismerjük. Már-már elmaradhatatlan program volt a lézerharc és a kalandparkos délután. A János hegyi Libegő után újra megcsodáltuk a Budai Várból a főváros kivilágított esti szépségét. A csapatépítés mellett illetve közben meglátogattuk a Parlament előtt kikötött első világháborús SMS Leitha monitort (folyami hadihajót) és az Egyházkerületi Székházban a megújult Biblia múzeumot. Ellátogattunk Vizsolyba, hogy ne csak a múzeumot lássuk, hanem az első teljes magyar nyelvű bibliakiadás (1590) helyét és körülményeit is, és természetesen egy eredeti Vizsolyi Bibliát is. A vizsolyi múzeumban mi is kinyomtattuk az eredeti kiadás első lapját. Ha már Vizsolyig eljutottuk, nem mardahatott ki az újjáépített Füzéri vár sem. Egyik előadunk, Újvári Zsolt a valódi helyszínelők munkáját interaktívan mutatta be, másik előadunk, - Szidiropulosz Archimédesz - saját családtörténetén át a törökországi görögök hányattatott történtét mesélte el. Ez utóbbi előadás után természetesen, egy görög étteremben eredeti kisázsiai görög ebédet fogyasztottunk el.

Bibliamúzeumban

A következő héten – június 26-tól június 30-ig, - a hittanosok napközis táborától volt hangos a templomudvar. A bibliai történetek játékos megismerése és az éneklés mellett sokat játszottak és kis kirándulás alkalmával a Biblia múzeumba is eljutottak. A reformációra emlékezve Kálvin portrék készültek, amelyek megtekinthetők a gyülekezeti teremben. A hittanos héten sok önkéntes segítő szolgált, és a szülők, nagyszülők sok finomságot ajánlottak fel.

 

Balatonszárszón

A hittanos hét utáni vasárnap már kezdődött is a gyülekezeti tábor Balatonszárszón. Július 2. és július 7. között a Balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia-központban szerveztük a közös hetünket. Vasárnap áhítattal indult a program és sok beszélgetéssel folytatódott. A reggeli után énekléssel és áhítattal kezdtük a napot. Horváth András testvérünk gitárkíséretével az éneklés igazán hangulatos és maradandó élménnyé lett. Az áhítat után a gyermekek saját programon vettek részt, a többiek pedig a keresztyén ember néhány élethelyzeteiről beszélgettek a bevezető előadások után. Kiscsoportos beszélgetéseken vitattuk meg az úrvacsora, a keresztség, a válás, és háládatosság témájában felmerülő kérdéseket és igazságokat. Esténként az éneklés után bizonyságtételekkel erősítettük egymást. A délutáni szabadidőt a Balaton partján töltöttük fürdőzéssel és sok beszélgetéssel. Az esti programokat szalonnasütés és hajókirándulás gazdagították.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 166, összesen: 927120

  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.
  • 2024. április 01., hétfő

    Súlyos kríziseket élt meg az életében, mégis érdemtelenül megajándékozottnak érzi magát a monorierdői Dókus Endre Levente.