Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Használat

A kiadványt úgy terveztük, hogy formátumai biztosítsák az alábbi funkciókat:

  1. Hordozhatóságot - Számítógépeken:          a PDF fájl formátum;
  2. Optimális megjelenítést - Képernyőn, kivetítőn: a fekvő DIA oldal formátum;
    - Nyomtatón az A5-ös füzet oldal formátum;
  3. Meghallgathatóságát - Hangszórón:                a MIDI fájl formátum.

A hangzó MIDI fájlokat a DIA (1024x768 képpont méretű) PDF fájlokba építettük be. Az A5-ös méretű füzet kotta csak nyomtatásra készült, hangzó MIDI nélkül.

A közreadott PDF köteteket a böngészők is megjelenítik, de a hallgatható MIDI csatolmányokat nem egyformán kezelik. Az operációs rendszerek és böngészők bár kezelik a PDF formátumot, de nem minden elemét és nem egyformán. Az optimális működéshez az AcrobatReader használatát, a funkciók megőrzéséhez pedig a kötetek előzetes letöltését (mentését) javasoljuk. A 2014 évi első kiadás óta a pdf kezelő programok kínálata bővült, minőségük is javult, érdemes tájékozódni.   
Útmutatónk mégis az Adobe AcrobatReader program használatához készült.

Az AcrobatReader program a PDF hivatkozásai felett a kurzort egy mutatóujjas kéz alakra változtatja. Hivatkozásra kattintva: navigálhatunk egy másik oldalra, (pl. életrajzban), vagy a MIDI meghallgatását indíthatjuk (kottás kiadványban).

Meghallgatáshoz az oldal jobb felső ´ ikonjára kattintva, meghívja az operációs rendszer alapértelmezett media lejátszó programját, melynek saját ablakában a MIDI fájl lejátszását elindítani, megszakítani, folytatni, leállítani tudja. Többszólamú kottáknál, a kezdő sorban jelzett szólam névre (SATB) vagy Xð ikonra kattintsunk. (Webdings 88,240)

Mivel a meghallgatható MIDI formátumú fájlok a PDF fájlba be vannak épülve, ezért a PDF olvasó (AcrobatReader) program, beépült médiát talál, amit biztonsági okból, először nem enged használni, hanem a felső sorban egy figyelmeztető üzenetet közöl: "Az alkalmazás... ... bizonyos funkciókat letiltott." A figyelmeztető sor végén a "Beállítások" gombra kattintva a menüből válassza: „Dokumentum egyszeri elfogadása megbízhatóként". A MIDI biztonságos.

A megbízhatóként elfogadás után, a PDF-be foglalt MIDI mű már hallgatható. Ehhez másodszor is az oldal jobb felső ´ ikonjára kell kattintani. Ekkor már nem jelenik meg figyelmeztetés, hanem az adott ének(kezdő)vers egyszeri lejátszásra kerül.

Hosszabb énekeknél egy vers két diára került. Ilyenkor az ének-szám után, a vers-szám kötőjellel áll (2-), jelezve, hogy a vers a következő oldalon folytatódik. A lejátszást szemmel-füllel követve, ilyen oldal utolsó kottasorának végéhez érve, a jobbra kurzorral a következő oldalra kell lapozni. A vers-szám utáni pont (2.) jelzi, hogy az a vers, azon az oldalon befejeződik. Az ének-cím több versszak esetén is látható, de lejátszás csak az első vers kezdőoldali jobb felső ´ ikonjáról indítható. További versszakok kezdő oldalán a ´ ikon már nem jelenik meg, de ezekhez az ismételt lejátszást a még nyitott lejátszóprogram párbeszédablakából indíthatjuk el.

A meghallgatás további feltétele, hogy a számítógépen telepítve legyen egy MIDI lejátszására alkalmas média lejátszó program, például a Windows Media Player, és a hangszóró se legyen lenémítva vagy nulla hangerőre állítva. #

A navigálás, (lapozás) a kotta oldalakon a PgUp/PgDn vagy jobb/bal-kurzor billentyűkkel történik előre/vissza. Előre fele az éppen játszott kottarészlet a következő oldalon is szemmel-füllel egyszerre követhető.

A teljes képernyős megjelenítés előnyös lehet kivetítőn/képernyőn, melyet a Ctrl+L billentyűkombináció lenyomásával lehet ki-/bekapcsolni.

A PDF-be beépített MIDI fájlok lejátszását korábban csak az Adobe AcrobatReader támogatta, Android rendszer alatt pedig az Adobe PDF olvasója sem. Ezért biztonságból a MIDI fájlokat önmagukban is mellékeltük egy „Énekek_MIDI" nevű könyvtárban. Ma már némely más PDF megjelenítők is kezelik a beépített media fájlokat. A 2020 évi második kiadásban a MIDI fájl a PDF fájlba csatolmányként lett beépítve.

Ha bármi okból a kottás PDF (Dia) fájlból nem indulna a MIDI média lejátszása, akkor a mellékelt „Énekek_MIDI.zip" nevű (becsomagolt) könyvtárban lévő MIDI fájlok (kicsomagolás után) meghallgathatók egy médialejátszó programmal, ami minden (PC, tablet és mobil-telefon) operációs rendszerben alapból is telepítve van.

 

A MIDI formátum (Music Instrument Data Interface) igen kis helyigényű média hangfájl, amit mobiltelefonokban csengőhangként is szoktak használni. A MIDI fájlokban a GM (General MIDI) programajánlásból két féle hangszer szól. Az 53-as kódszámú „Choir Aachs" nevű (kórus), ill. a 25-ös kódszámú „Guitar (nylon)" nevű (nylon húrú gitár) hangszer. E párosításban a gitár pendülése a hangjegy megszólalás kezdetét, a kórus pedig a hangzás végét jelzi világosan, ahol a gitár kezdeti pendülése már teljesen elhalkulna. Így a hangjegy határok, hallás után is, világosan értelmezhetők, akár rövid, akár hosszú vagy átkötött hangjegy szólal meg, és a prím hangközök egymás utáni, azonos magasságú hangjai sem folynak egybe. Mindezzel a tanulás könnyítését céloztuk.

Váltás megnyitott PDF dokumentumok között a Ctrl+Alt+Tab / Ctrl+Alt+Shift+Tab
billentyű kombinációk lenyomásával történik (a következőre / előzőre).

Ugrás szövegből a képalbumra a szövegben lévő képikonra kattintva történik.

A visszaugrás az előzőleg megjelenített oldalra a képre kattintva történik, kivéve, ha a PDF életrajzot nem az AcrobatReader programmal, hanem böngészővel nyitjuk meg.

A visszaugrást az előzőleg megjelenített oldalra az AcrobatReader program támogatja az "+" billentyű kombináció lenyomásával is.
Vigyázat: NE az"+" billentyű kombinációt nyomjuk! Ezzel ugyanis rendszer-szinten elforgatjuk a képernyőt 90°-kal balra. Ha véletlenül megtettük, az"+" lenyomásával állíthatjuk vissza.

Ha a MIDI lejátszás nem hallható

További ismert probléma lehet, hogy a Windows Media Player használata után az "SW" (szoftveres szintetizátor) nevű hangerő szabályzó nulla értékre állítódik, amit az operációs rendszer éppen a MIDI hangfájlok lejátszásához használ. Emiatt a MIDI lejátszás nem hallatszik. Ez egy gyakran tapasztalt probléma, ha valaki a Windows Media Player programot előzőleg használta. Megoldás: az SW hangerő szabályzó csuszkáját magasabb értékre kell állítani. A hangerő szabályzó a Vezérlő Pulton érhető el, a "Hangok és audióeszközök tulajdonságai" nevű párbeszédablakban, annak "Audió" nevű fül panelében, a "Hanglejátszás" vagy "MIDI-zene lejátszása" keretek egyikében, a "Hangerő..." nevű gombra kattintva elérhető, "Fő hangerő" nevű, párbeszédablakban.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 5, összesen: 28639

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.