Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az igazi forrás

Video formában itt megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=bUa0lNcbBj4

Az Úr Jézus mondja: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. Maradjatok énbennem, és én tibennetek."  János 15,1-3

 

AZ ÚR JÉZUS, AZ IGAZI SZŐLŐTŐ!

Ha az ember és Isten kapcsolatát igazi mélységében akarjuk szemlélni, akkor azt az Úr Jézus példázataiban kell keresnünk.

Ezek közül is az egyik kiemelkedő a szőlőtő és a szőlővessző bensőséges és elválaszthatatlan kapcsolatát bemutató kép!

Jézus Krisztus amikor rólunk, megváltott gyermekeiről beszél, mindig reálisan tárja elénk valóságos helyzetünket, rászorultságunkat, ugyanakkor kidomborítja az elhivatottságunk felelősségét is.

 

Áldott legyen Isten, hogy gondoskodott az Élet szőlőtőkéjéről, a valódi, áldott tiszta forrásról, melyből mindenkinek érdemes táplálkozni.

Ő az, akire érdemes rábízni az életünket, aki képes minket valóban azzá tenni, ami a küldetésünk célja: Istennek tetsző, gyümölcsöző életet élni.

 

Az Úr Jézus önmagáról ezt a hasonlatot azoknak mondja, akik hisznek benne! Ez a kijelentés igaz lenne akkor is, ha azt mondta volna, hogy én vagyok az egyetlen szőlőtő.

 

Ő az egyetlen igazi forrás, és ez azt is jelenti, hogy minden más forrás mérgezett, vagyis hamisítvány!

Amilyen lényegi különbség van egy halott művirág és egy élő virág között, olyan különbség van más vallások és a mi hitünk között.

Ennek tudatában kell tehát értékelnünk és becsülnünk a Jézustól kapott drága kincsünket, valódi hitünket.

Nélküle ugyanis mindnyájan halottak lennénk!

 

AZ IGAZI SZŐLŐVESSZŐK!

Jézus Krisztus a tanítványait a belőle kihajtott eleven szőlővessző képéhez hasonlítja. Ez a kijelentés igen megtisztelő ránk nézve!

Ha csak eddig szólna az ige, ha nem lenne folytatása, hajlamosak lennénk még az elbizakodottságra is. De van folytatása!

Az Úr Jézus arról beszél, hogy az Ő tanítványainak TEREMNI kell!

Az a szőlővessző, amely nincs a tőkén, az halott önmagában.

Van, aki csak hallott Jézus Krisztusról, de nincs vele élő kapcsolatban. Vannak hamisított álszőlővesszők is, akik csak mutatják, tettetik a hitet és kihasználják a másikat, de teremni nem tudnak!

A hívő embert gyümölcséről lehet felismerni!

Aki az Úr Jézusban igazán hisz és neki szentelte életét, az élő szerves kapcsolatba került vele, és a legtermészetesebb módon tartozik hozzá: belőle hajt, belőle él.

Áldott Igéje élteti!

 

IGAZGYÖNGY, VAGY FAGYÖNGY?

Ismeretes, hogy csak névegyezés van az igazgyöngy és a fagyöngy között!

Az igazgyöngy a gyöngykagyló szenvedéséből születik, belőle TEREM.

A fagyöngy viszont kívülről érkezik, megtelepszik a fán, majd belenövi magát a fába, hogy parazita módon élősködjön, magának éljen, felélje a fa nedveit és végül annak pusztulását okozza!

A keresztyén ember Megváltójának Jézus Krisztusának szenvedéséből a Szentlélek által születik. Nem élősködő módon, hanem természetes módon tartoznak össze, és mivel újjászületett élete Krisztusban fogant, belőle él, hogy ezután az Ő dicsőségére teremjen jó gyümölcsöt.

 

MIÉRT NINCS TERMÉS?

A szőlőt nem azért ültetik, hogy a helyet foglalja, hanem azért, hogy teremjen. Tudjuk jól, hogy mennyi veszélynek van kitéve, amíg végül termést hoz! Amint sokfajta szőlőbetegség van, úgy sajnos igen sok hívőbetegség is van!

a). Sok látszólag hívőnek az a betegsége, hogy kihajt ugyan szép reménnyel, de ha jönnek a "korai fagyok": a gondok, a bajok, ha az Ige miatti támadások viharai tépázzák: nem bírja tovább és korán elhal.

b). Ha a gonosz kívánságok kórokozói, élősködői támadják meg és fojtogatják, és a különböző kísértések csapdái fertőzik, pusztítják, akkor hamar megreked a növekedésben.

c). Vagy ha már teremne, de közben megtámadja a képmutatás lisztharmatja, a gőg, hiúság és az elbizakodottság peronoszpórája, akkor levele megfonnyad, a gyümölcs kezdemények megszáradnak, majd lassan elpusztulnak, s nem hoz termést!

De sok ilyen látszólag keresztyén embertársunk van, akik jó egyháztagoknak tartják magukat, talán még elöljárók is egy gyülekezetben, mutatják, hogy közük van Istenhez, de viselkedésükkel csak teherként és „szégyenfoltként" élnek a Valódi Szőlőtőn.

Lehet, hogy álcázásképpen levelet is bőségben hajtanak, de termésnek nyoma sincs!

A metszőolló viszont közel van!

 

AZ IGAZI SZŐLŐSGAZDA!

Nagy nyugalmat és biztonságot kell, hogy jelentsen számunkra az a tudat, hogy mi nem vagyunk gazdátlanok! Védve vagyunk, mert Isten a mi Atyánk, szerető szívű Gazdánk!

A jó szőlősgazda naprakész a szőlővel, soha nem hanyagolja el, mert ismeri őket, gondosan figyeli, vizsgálja, helyesen neveli, műveli, mert szereti őket.  Így a mi Atyánk is munkája közben tisztogat minket, mindig idejében észreveszi a bajokat és azonnal közbeavatkozik ha kell.

Néha olt, néha szemzést végez, néha visszavág, (nehogy elbizakodottságunk gőgjében átfussunk a kerítésen).

Ez lehet, hogy sokszor számunkra kellemetlen, sőt fájdalommal jár, de mindenképpen hasznos, mert Ő mindig gyógyulásunk érdekében cselekszik.

Az Úr Jézustól tudjuk, hogy a mi Atyánk a metszést, (az éles, életbevágó beavatkozásokat) nem bízza másra, még az angyalokra sem!

Ő maga személyesen, igazságosan végzi el!

Vigyázz!

Nehogy elbizakodj, mert nem te vagy a szőlőtő, nem te vagy a szőlősgazda, de még a fürt sem te vagy.

Te Krisztusba oltott szőlővessző vagy: törékeny, érzékeny, veszélyeztetett, mely könnyen elfagyhat, és ha méltatlanná válik bizony a lemetszés veszélye fenyegeti!

Ne beszélj hát vissza Uradnak, Teremtődnek, és ne akadályozd, ne hátráltasd előre elhatározott tervét életedben!

Nem véletlenül kerültél vele szoros - élő kapcsolatba!

 

AZ IGAZI GYÜMÖLCSTERMÉS

„Maradjatok énbennem, és én tibennetek."

Ha már részese lettél az áldott mennyei vérkeringésnek, add tovább, amit Tőle kapsz!

Az Úr Jézusban teremni kiváltság, megtiszteltetés és öröm.

Légy mindig engedelmes „krisztusforrásból" fakadt és naponta az Igével táplálkozó engedelmes szőlővessző!

Ebből a Forrásból az örök élet áramlik szét: az újszövetség vére, mely neked is bűnbocsánatot, örök életet ad!

Ezért ezt becsüld a legjobban!

Tudod, hogy a szőlővessző nem önmagáért létezik, másokért van: Isten élő igéjével akar táplálni másokat! Köszönd meg, hogy még nem metszett le. Köszönd meg, hogy még ápol, gondviselő szeretettel hajol le hozzád és most is törődik veled, tisztogat, hogy erős, szívós, ellenálló, termő légy végre.

Látszik-e már életeden a Lélek gyümölcse?

A szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a jószívűség, a jóság, hűség, szelídség, és a mértékletesség gyümölcse?

Termésed, ha van, az nem a te erőfeszítésed produktuma, hanem Isten ajándéka.

Termésed csak annyi van, amennyi Isten áldott Igéjéből áthaladhatott nyitott szíveden, ott megfoganva, megszületve, növekedhetett, érlelődhetett benned, hogy azután ne a magad, hanem Jézus Krisztus dicsőségére

TEREMJ!

 

„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt."  Filippi 4:6

 

Írta: Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 207, összesen: 661586

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.