Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Drágábbak vagytok

 

 

Az értékvesztés bűne

Az Úr Jézus Krisztus mondja: „Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkül! Néktek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak. Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél drágábbak vagytok.”
(Máté 10, 30-31)

A legtöbb elkeseredett ember azért dobja el az életét, mert értéktelennek tartja azt. Sajnos ezt sugallja elembertelenedett korunk totális értékvesztése. Akin úrrá lesz és elhatalmasodik a kétségbeesés, a pesszimizmus, a depresszió, a kilátástalanság, az valóban ilyen sötéten fogja látni a világot! Így jajdul fel József Attila is:
"Már mindent merek, de nincs értelme semminek sem."
Ebben segít, ad megoldást Jézus Krisztusnak ez a felejthetetlen hasonlata, amikor összehasonlításul egy kis verebecske sorsát állítja elénk.


 Joggal kérdezhetnénk: ugyan milyen értéket képvisel egy verebecske? Manapság sem sokra becsülik, általában csak pusztítják az emberek! Lebecsült, szürke kis madarak a verebek, de Isten szemében mégis drágák! Az Úr gyönyörködik bennük, ismeri sorsukat és számon tartja őket.
 Azt, hogy milyen értéket képvisel egy ember, csak Isten mondhatja meg. Jézus szavai szerint: az ember drágább minden más teremtménynél. Azt, hogy mennyire drága egy ember Isten számára, ezt csak Jézus Krisztusnak a kereszten értünk meghozott áldozatából érthetjük meg igazán: Megváltott minket: "Drága véren, mint hibátlan és szeplőtelen bárányén, a Krisztusén." (1Péter 1,19)

Tudjuk, hogy senki és semmi nem vonhatja ki magát Isten uralma alól! Akár tetszik akár nem ezek a tények, tények maradnak függetlenül attól, hogy mi mit gondolunk róla.
Isten ma is gyönyörködik teremtett világában és bölcsen igazgatja azt. Ha Isten így gondot tud viselni még egy verebecskéről is, hogyne inkább rólunk!
A hivő ember ismeri Istenét, Alkotóját ezért ha bármilyen nyomorúságba jut is, ez az ige mindig erősíteni, bátorítja fogja. Aki tudja, hogy még hajszálai is nyilván vannak tartva az Atya előtt, annak minden körülmények között nyugodtnak kell maradnia!
Testvérek ez a mi nagy vigasztalásunk, hogy Isten tud rólunk, bármi történik is velünk, ismeri helyzetünket és kész segíteni. Ez a tudat számtalanszor adott erőt annyi szenvedő testvérnek még a börtön mélyén is, de a műtőben is vagy a halálos ágyon is.

Testvér, a te életed is nagyon drága Istennek, ha Jézus Krisztus hajlandó volt meghalni érted a kereszten! Adj hálát érte és fogadd be Őt, mert ekkora szeretettel szemben úgyis tehetetlen vagy! Csak ebben a szeretetben láthatod meg igazi értékeidet, melyet te kaptál szerető Istenedtől.

Nyíregyháza, 1993

Trencsényi László
református lelkipásztor

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 213, összesen: 660094

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...