Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hogyan viszonyulunk a Bibliához?

Video formában itt megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=HV9ESJo8-f0

„A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra,  a feddésre, a megjobbításra,  az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." 2Timóteus 3, 16-17

Hogyan viszonyulunk a bibliához?

A Biblia élő vizéből naponta meríteni, igazán elmélyülni csak ámuló, gyermeki, tiszta, őszinte belefeledkezéssel, csodálattal lehet. Amióta mindennapi táplálékká lett számomra a Szentírás, tudom, hogy nincs csodálatosabb, mint Istenünkről, a Teremtőnkről és Megváltónkról olvasni, hallani, és általa hitben táplálkozni, lelkileg erősödni. Elmondhatom, hogy azóta úgy tekintek Bibliámra, mint életem legdrágább kincsére.

Miért fontos a Biblia?

A Biblia Isten hozzánk szóló szava, az Élet Könyve. Mindenben mérvadó, abszolút tekintéllyel bír, ezért számunkra a legdrágább és a legkedvesebb.  Nélküle elképzelhetetlen az életünk.

„A Szentírás soha nem hiányozhat a kezetekből." Szent Jeromos

Sola Scriptura = Egyedül a Szentírás

Hitünk egyik alappillére az, hogy egyedül a Szentírásban foglalt kijelentéseket fogadjuk el tekintélyként, hitünk és életünk zsinórmértékeként.  A Biblia Isten tévedhetetlen Igéje, megrendíthetetlen igazságot tartalmaz. Méltatlan lenne, ha mi kritikusan megkérdőjeleznénk, ha bizalmatlanul viszonyulnánk hozzá.

A Biblia az egyetlen Isten által kijelentett és hitelesített könyv, amely valódi prófétai kijelentéseket tartalmaz. A Szentírás számunkra kimeríthetetlen kincsesbánya, mely fölötte áll az időnek, ezért mindenkor időszerű marad.

Luther Márton mondta: „A Biblia nem antik, nem is modern, hanem örök."

„ Az Úr Jézusról szóló evangélium a legjobb hír, amelyet az emberek valaha is hallottak: Ehhez még csak hasonlót sem hirdettek nekünk soha." W. Pahls

„Mert Isten Igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál....Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk." Zsidók 4,12-13

 

A Biblia iránt mindenkor a legnagyobb tiszteletet kell tanúsítanunk, mivel ez az egyetlen könyv, amelyben Isten kijelentése tovább él, és ma is éltet, világosságot és szentséget közvetít. A Biblia betűje a Szentlélek segítsége által Igévé lesz számunkra, ezért Isten üzenetét mindig magunkra kell alkalmaznunk, és hitünket, életünket mindig hozzá kell igazítanunk. Tudjuk, hogy Isten Igéje sehol sem mond ellent önmagának. A Bibliát legtökéletesebben maga a Biblia magyarázza.

BIBLIA LOCUTA, CAUSA FINITA!

A Biblia szól, a vitatott kérdés le van zárva!

 

A Biblia az egyetlen könyv, amelyet nem csupán a szemünkkel szoktunk olvasni, hanem a szívünkkel-lelkünkkel is érintjük minden üzenetét, vagyis a Bibliát csak elmélyülve, gyermeki hittel, imádságos szívvel, alázattal, őszinte belefeledkezéssel szabad tanulmányozni. Nem fogunk csalódni, ha alaposan tanulmányozzuk a Bibliát, sőt garantálható, hogy Isten megerősít meggyőződésünkben, miszerint a Biblia Isten Szava, tökéletes, tévedhetetlen és hibátlan.

„A Te Igéd igazság." János 17,17

 

Hogyan viszonyuljunk a Bibliához?

A Biblia Isten élő és éltető Igéje, a Lélek kardja, ezért mindig szükségünk lesz rá.

· A Biblia nem helyettesíthető semmilyen más olvasmánnyal.

· A Bibliát mindig imádkozva nyissuk ki, és hálaadással zárjuk be.

· Aki Istent szereti, az minél előbb szeretné megismerni a Szentírást is.

· A bibliai alapismeretek mellett legyünk tisztában a bibliai könyvek sorrendjével is.

· Szerezzünk be több bibliafordítást.

· Tanuljunk meg kívülről minél több Igét.

· A Bibliát helyezzük mindig a főhelyre.

·  Legyen mindig kezünk ügyében. (Ajánlatos, hogy otthon minden szobában legyen Biblia.)

· Vigyük magunkkal a templomba, és vegyük magunkhoz mindig, ha útnak indulunk.

· Töltsük le a számítógépünkre és a mobiltelefonunkra.

· Állítsuk be a számítógépünket úgy, hogy Isten Igéje mindig a nyitó oldalon legyen.

 

Bibliatanulmányunk során szabad, sőt igen ajánlatos a Bibliába jegyzetelni, megjelölni, aláhúzni verseket.

A Bibliában nem tilos tartani számunkra fontos jegyzeteket, iratokat, kedves fényképeket.

A Biblia az egyetlen könyv, amit nem azzal becsülünk meg a legjobban, ha sértetlen állapotban hagyjuk utódainkra, hanem éppen ellenkezőleg. A legszebb Biblia az, ha kinézetre is „agyonolvasott", alaposan kijegyzetelt, naponta használt, könnyekkel öntözött.

„A Bibliát nem szabad porosodni hagyni, hanem tessék rongyossá olvasni." Dr. O. Placid

Ha valakinek a legfontosabbat szeretnénk ajándékba adni, akkor a Bibliát adjuk.

Mivel a Szent Biblia Isten ihletett Igéje, és nem egy könyv a sok közül, ezért nem használhatjuk másra, csakis arra, amire kaptuk.

Soha ne használjuk például közönséges célra: nehezéknek, súlynak, kitámasztásra, préselésre, nyomtatásra. Ne tegyünk rá semmit, és soha ne tegyük le a földre. Ne dobáljuk, ne ütögessük, és ne csapkodjuk. Ha véletlenül mégis leejtenénk, azonnal vegyük fel.

·      A Bibliát nem szabad hanyagul kezelni, vagy erőszakkal másokra rákényszeríteni.

·      A Bibliát soha nem szabad tiszteletlenül olvasni, pl. zsebre dugott kézzel.

·      A Bibliát nem szabad elvtelenül a mindenkori korszellem szerint magyarázni.

·      A Biblia szavaihoz szigorúan tilos hozzátenni, vagy abból elvenni (Jel 22, 18-19).

·      Mivel a Bibliában nincsenek tévedések, és nincsenek mesék, ezért a történeteket mi sem nevezhetjük soha mesének.

·      A Bibliát nem szabad az elhunyt mellé a koporsóba tenni.

·      A Bibliát nem szabad elégetni.

·      Isten Igéjével soha, semmilyen körülmények között nem szabad viccelni.

·      Soha ne nevessünk, ha valaki jelenlétünkben bibliai témájú viccet mond.

·      A Biblia nem használható humoros közmondásokra sem. Ne tűrjük el, hogy jelenlétünkben tiszteletlenül beszéljenek róla.

·      A bibliai üzeneteket soha nem szabad félvállról venni, kiforgatni, manipulálni.

·      A Bibliát nem szabad varázskönyvnek tekinteni, mint például akik üzenetet várva az ujjukkal ráböknek egy - egy mondatra.

·      Nem szabad bizonyos igehelyeket önkényesen, a szövegkörnyezetükből kiragadva különböző szektás tanítások alátámasztására használni.

A Biblia a lélek tápláléka

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével,amely Isten szájából származik."Máté 4,4

„Hívő ember a Bibliát naponta olvassa, nem össze-vissza, hanem egy-egy könyvet sorban, végig és átgondolva. Így válik az Igéből szeretet, türelem, bölcsesség, lelki erő.

Az eredményes bibliaolvasás öt mozzanata:

1. Röviden imádkozom, hogy Isten segítse megértenem az üzenetét.

2. Elolvasom a soron következő szakaszt többször is, egyre lassabban.

3. Kérdéseket teszek fel: miről is van itt szó, mit mond ez a rész Istenről, mit mond az emberről, mit üzen általa most nekem Isten?

4. A legfontosabbakat egy-két mondatban felírom egy füzetbe. A leghangsúlyosabb bibliai verset könyv nélkül megtanulom, napközben is ismétlem.

5. Nyugodtan, részletesen imádkozom. Imádságomat hálaadással kezdem, bűnvallással folytatom, majd Isten elé hozom mások problémáit is, végül magamért könyörgök."  Cseri Kálmán: A kegyelem harmatja

***

„Mélységes tisztelet hassa át szívünket az Ige iránt, úgyhogy amikor ráesik a Lélek fényessége, Isten arcát szemlélhessük benne." Kálvin János (Institutio I. 9.3.)

***

„Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében." János 20, 31

***

Írta: Trencsényi László

református lelkipásztor

Budapest, 2014. 05. 14.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 402, összesen: 659766

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...