Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Lelki alapozás

Jézus mondja:
" Aki hozzám jön, hallja beszédeimet, és azok szerint cselekszik: megmutatom nektek, kihez hasonló. Hasonló ahhoz a házépítő emberhez, aki leásott, mélyre hatolt, és a kősziklára alapozott: amikor árvíz jött, beleütközött az áradat abba a házba, de nem tudta megingatni, mert jól volt megépítve. Aki pedig hallotta beszédeimet, de nem azok szerint cselekedett, az hasonló ahhoz az emberhez, aki alap nélkül a földre építette a házát: beleütközött az áradat, és azonnal összeomlott az a ház, és teljesen elpusztult.- Lukács 6, 47-49

Az alábbi megszívlelendő mondatot egyik hittanóránkon mondta egy hitben élő diák: "Csak az nem csalódik, aki az Úr akaratát cselekszi.-
Ebben az igében kétféle emberről van szó: az egyik, aki mérhetetlenül nagyot csalódott, mert összedőlt, romhalmazzá vált mindaz amit épített, a másik pedig az, aki nyugodt maradt, mert a háza kiállta a nagy viharokat is.
• Igen, csalódásainknak alapja az alapozás hiánya.
Alapozás nélkül a puszta földre építkezni nem normális dolog. Gondolhatnánk: ekkora ostobaságot ma senki sem követ el, de ez egyáltalán nincs így, amint azt azonnal látni fogjuk.
Lelkileg is valamennyien építkező emberek vagyunk. Csak az nem mindegy, hogy mi az életem alapja, mire építettem: emberi tanításokra, vagy az Élő Isten Szent Igéjére.
• "Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által" I. Péter 2,5
ALAPVIZSGÁLAT:
1. Az alap nélküliek. Aki nem veszi komolyan Isten intését, figyelmeztetését az megkockáztatja, hogy bármikor bekövetkezhet a tragédia a teljes összeomlás, melynek során a magaválasztotta hitetlensége okozza majd vesztét.
2. Az ál alapozók. Többször előfordult már, hogy egyes "szakemberek" anyagtakarékossági okokból "kispórolták" a kötőanyagot az alapozásból. Ennek a "hozzáállásnak" lelkileg is beláthatatlan következményei vannak. Ilyenek a szektavezérek, a hamis próféták, akik ma is nyájas behízelgéssel és kegyes mázzal beszélnek Istenről, de "felhígított evangéliummal" igyekszenek "megalapozni" a hiszékenyek üdvösségét a saját zsebükre, de a végük borzalmas lesz: "Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők!." Máté 7,22-23
3. A Jó Alap: "Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus." I Korintus 3,11

Testvér, milyen alapokon nyugszik a lelki életed?
Ha nem Jézus Krisztus az, akkor ma még megteheted, hogy sürgősen átértékeld és rendezd életedet, mert csak a Krisztusba vetett élő hit állja ki az idők próbáját, mely nem igazodik a mindenkori szellemi áramlatokhoz, divatokhoz vagy politikai útvesztőkhöz, azért mert Örök!
Hívd be Őt a szívedbe egy bűnvalló imádságban és engedd, hogy átrendezze elrontott életedet, hogy ezután ÉPÜLHESS Istennek kedves lelki házzá.

 

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 12, összesen: 660128

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...