Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Történetünk

"Áldjad, én lelkem, az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményéről."
Zsoltárok 103,2


Nagyon hálásak vagyunk Istennek eddigi szolgálatunkért, hogy már több mint 10 éve munkálkodhatunk a szlovákiai magyar gyerekek és fiatalok között. Hisszük, hogy ez idő alatt az Úr sok csodát cselekedett Igéje által, és átformálta sok gyermek és fiatal életét.

Andrássy Zsuzsanna 1996-ban vette át a Levelező Postaládaklub szolgálatát Dancák Arankától (aki 1994-től levelezett a szlovákiai magyar gyermekekkel, mert a jókai Betlehem missziós központban (amely 1994-ben épült fel) jobb lehetőségek voltak az anyagok, leckék, irodalom és a szükséges segédeszközök elraktározására. 1996-tól 2008-ig a Gyermek-Evangélizációs Közösség (Child Evangelism Fellowship, Magyarországon Vasárnapi Iskolai Szövetség, Szlovákiában Detská misia) tagjaként végeztük ezt a munkát, miközben szolgálati területünk egyre bővült.

Szolgálatunknak egyik fontos része a levelezés - a bibliai leckesorozatok terjesztése. 25 címmel kezdtünk, amit Dancák Arankától vettünk át. Folyamatosan nőtt a gyermekek száma, akik bekapcsolódtak a levelezésbe. Maguk a gyerekek nagyon szívesen adták tovább a leckéket testvéreiknek, barátaiknak, így egyre inkább gyarapodott a levelezőink száma. Jelenleg kb. 300 aktív levelezőnk van, de ez a szám állandóan változik, mert vannak, akik idővel abbahagyják a levelezést, másrészt mindig vannak új gyerekek, akik elkezdik. Különösen hálásak vagyunk azokért a gyermekekért, akik rendszeresen, hosszú ideig leveleznek, és látni, hogy már történtek változások az életükben, Isten Igéje már hatással volt rájuk. Ezek a gyerekek gyakran eljönnek a táborainkba, némelyek elvégzik a vezetőképző tanfolyamot is, és önkéntes munkatársainkká válnak - olyanokká, akik segítenek a táborokban és a levelezésben.

1998-ban Isten kegyelméből megtarthattuk az első Felfedező-Levelező Postaládaklub táborát, 5-napos együttlét volt, gyermekek és serdülők részére. Idővel, hála Istennek, ez a tábor hagyománnyá vált. Később annyi érdeklődő volt, hogy a nyáron két tábort kellett szervezni: egyet a kisebb korosztálynak és egyet a serdülőknek. Sajnos, a tavaszi szünidő alatt nem tudjuk ezt megoldani, mivel csak egy hét áll rendelkezésünkre. Ezeket a táborokat a jókai Betlehem Missziós Központ épületében szoktuk megtartani.

Betlehem Missziós Központ


Az utóbbi években egyre több kelet-szlovákiai gyermek kapcsolódott be a levelezésbe. Sajnos, közülük csak nagyon kevesen tudtak eljönni a jókai táborba, a távolság és a költségek miatt. Hála az Úrnak, 2004-től lehetőséget kaptunk arra, hogy Kelet Szlovákiában is szervezzünk tábort.

A táborokon kívül évente egyszer Bibliaismereti versenyt is szervezünk, gyermekek ill. serdülők és fiatalok részére. Ezek iránt is nagy az érdeklődés. A gyermekek versenyén általában kb. 200 résztvevő szokott lenni, az ifjúságin kevesebb. Ezek kitűnő alkalmak arra, hogy a gyermekek, ill. fiatalok ismeretet gyűjtsenek az Isten Igéjéből, növekedjenek a hitben, és egyben szép maradandó élmény a gyerekek számára, akik élvezik a versenyzést és szeretnek jutalmat kapni.

A nyári szünidő alatt vezetőképző tanfolyamokat szoktunk tartani azok számára, akik a táborokban szeretnének segíteni. Ezek az ún. A-B kurzusok - munkatársak és segítők kiképzésére. Ha igény van rá, akkor egyhetes "I. fokozat" tanfolyamot is tartunk, azok számára, akik szeretnének vasárnapi iskolában tanítani. Azok közül, akik elvégezték ezeket a tanfolyamokat, sokan már aktívan szolgálnak a táborokban, versenyeken, és a levelezésben is részt vesznek, mint leveleztetők. Önkénteseink főként diákok, egyetemisták, de vannak köztük dolgozó, felnőtt emberek is.

Nagyon hálásak vagyunk Istennek azért, hogy irodánk 2004 őszén átköltözhetett a Betlehem missziós központból a Gyermekmisszió épületébe, tágasabb helységek és nagyobb raktár áll rendelkezésünkre a gyermekirodalom és egyéb segédeszközök elhelyezésére.

2007-ben Isten kegyelméből lehetőséget kaptunk arra, hogy személyesen is felvegyük a kapcsolatot azokkal a hitoktatókkal, akik a hittanos gyermekek leckéit küldik nekünk. Áprilisban a kisgéresi alapiskolát látogattuk meg, júniusban pedig Bátkán voltunk. Júliusban tarthattunk először napközis tábort, a bátkai alapiskolában. Szeptemberben Farnadra hívtak meg egy evangélizációs alkalomra. Októberben a lévai református gimnáziumot látogattuk meg a hitmélyítő nap alkalmából. 2008-ban Húsvét előtt egy lelki nap alkalmából meglátogattuk a komáromi Marianum egyházi gimnáziumot, az adventi időszakban pedig Marcelházán és Martoson voltunk.

2009. január 1-jétől külön úton, új névvel indultunk el, mint polgári társulás. Az Emmaus nevet választottuk, mivel ez az a hely, ahol a tanítványok az Úr Jézussal találkoztak feltámadása után, és felismerték, hogy Ő él és továbbra is velük van, tanácsolja őket és velük jár a célba vezető úton (Lukács 24, 13-35).











Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 6, összesen: 22401

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.