Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Épülő ház

Ebben a rovatban, szeretnénk megosztani Veled hétvégi alkalmaink, beszélgetésünk vázlatát, alapját, Isten igéjét.


2005-09-30

Lk 5, 1- 11.

"Jézus: Ne félj, mostantól fogva embereket fogsz."

Amikor elköteleztük magunkat az Úr mellett, megtaláltuk életünk értelmét, helyünket a világban, a feladatunkat.
Szolgák lettünk.
Sokan azt hiszik, ez egy mozdulni nem engedő iga, amibe belekényszerül az ember. Abban igazuk van, hogy iga, de ez egy csodálatos iga és egy könnyű teher. Nem a világ súlyos terhe. Ez a szabadság, a világtól már nem függő emberek igája.
Az Úr útnak indít minket, hogy kamatoztassuk, amink van. Szolgáljunk. Mindenhol, mindenkor. Feltétel nélküli engedelmességgel.


Az Úr hatalmat adott nekünk.("Adjatok nékik ti enniök" Mk 6, 37).
Hatalmunk van a világ felett.
Hírdessük az IGÉT! Ne féljünk!

"Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg..." Galata 6, 7

Ima:
Hála neked Urunk, hogy hallgathatjuk, továbbadhatjuk igédet.
Hála neked Urunk, hogy kegyelmes és irgalmas vagy, és a haragra késedelmes.
Őrizz meg minket, távol lévő testvéreinket!
ÁMEN


2005-10-08

A kérdés, amit feltettünk magunknak:

"Isten a mi szabadítónk? Isten az én szabadítóm?"

Kapcsolódó igék:

Zsolt 124
Zsolt 25, 15
1 Pét 2, 19
Zsolt 139, 5
Zsolt 91

Ima:
Hála Neked Urunk, hogy mondhatjuk: "Te vagy a szabadítónk". "Csak Te vagy a szabadító!"
Szabadíts meg -kérünk- minket a világ terheitől, hogy mindig feléd fordulva járjunk az úton.
ÁMEN

2005. október 22.

"Szenved- é valaki köztetek? Imádkozzék! Öröme van- é valakinek? Dícséretet énekeljen!" (Jk 5, 13)

"És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el, megbocsáttatik néki." (Jk 5, 15)

A hitből való imádságnál nincs erősebb. Nem emberi erő ez. Emberi erővel nem érnénk el semmit.
Az Úr az egyetlen, akihez ha fordulunk nem küld el, akármit tettünk is.

IMA: Hála neked Urunk, hogy hozzád fordulhatunk segítségért, és ála a segítségedért.
Hála azért, hogy hálát mondhatunk.


2005. október 29.

"Melyik ember az közületek, a kinek száz juha van, és egyet azok közül elveszt, nem hagyja ott a kilkenczvenkilenczet a pusztában, és nem megy az elveszett után, mígnem megtalálja azt? (Lk 15, 4)

"Mondom néktek, hogy ily módon nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, hogynem kilenczvenkilencz igaz emberen, a kinek nincs szüksége megtérésre." (Lk 15, 7)

Sokszor elkóborlunk mi is, de az Úr számára fontosak vagyunk. Szólít magához vissza, csak figyelnünk kell, hogy meghalljuk a hívásást. Nem ő hagy el, mikor egyedül érezzük megunkat, mi vagyunk hűtlenek. Az ő szeretete soha el nem múlik. A megtalálásunk örömét mi is érezhetjük, ha újra a kezébe símulunk.
Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Az üzenete mindenki számára ugyanaz és örök érvényű.

IMA:

Hála neked, mert hozzád mindig visszatérhetünk.
Hála, mert minket nem hagytál elveszni.
Kérünk a világban, világból élőkért, nyisd meg szívűket, hogy befogadhassanak téged, és együtt örüljünk egy bűnös megtérése felett.

2005. 11.26.

Jak 3, 13- 18.
Jak 4, 1- 17

Most is háború és harc van közöttetek? Kérjetek bölcsességet. Adventben, a várakozás időszakában valóban várakozni, készülődni kellene. Mi ezt tesszük? Kérjük el a felülről való bölcsességet,amely tiszta, békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, hogy úgy tudjunk a karácsony felé menni, ahogy az hívő emberekhez méltó! Nem elég a földi bölcsesség. "Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és felmegazstal titeket. " (Jak 4, 10). Nézz magadra, aki a földi boldogságokban úszkálsz! "A ti nevetésetetk gyászra forduljon..."
Isten megszólít téged is, újra meg újra. Azokkal a jó dolgokkal, amiket neked ajándékoz, a próbatételekkel, amikkel közelebb kerülhetsz hozzá. Közeledj hozzá újra és ő is közeledni fog hozzád!
Gondoljuk át tetteinket! Álljunk az Úr elé megtisztulásra készen! CSak ő moshatja ki szennyes ruhánkat, amit újra és újra bepiszkolunk.

"A ki azért tudna jót cslelekdni, és nem cselekszik, bűne az annak." (Jak 4, 17)

IMA: Urunk! Adj bölcs szívet nekünk! Segíts, hogy ezt az időszakot tudjuk felhasználni hitbéli erősödésre!
CSitítsd le Urunk a civakodókat, a keserű irígységet töröld ki a szívekből.
Várunk Urunk!

2005. 12. 10.

Mt 7, 21- 29

"Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." (Mt 7, 21)

Imádkozol? Hogyan? Olvasod a Bibliát? Érted? Jársz templomba? Templomos vagy, vagy igehallgató? Próbálsz jót tenni? Azért, hogy másnak legyen jó? Meg vagy elégedve magaddal? Néztél az igazi tükörbe? Kell az önvizsgálat. A mi tükrünk a Biblia. Nézz bele, és meglátod magad! Nem biztos, hogy olyan képre találsz, amit eddig kialakítottál magadról.
Sokan mondják az igére: "De csodálatos!" Aztán másnap folytatják a hívő emberhez nem méltó életet. Aki lopott, lop tovább, aki csaló volt, csal tovább, aki hazudott, hazudik tovább. Jézus is körül is sok ilyen ember volt. Ettek a megszaporított kenyérből, halból, látták a csodákat, de...
Próbáljunk életünkön változtatni. Kicsit minden nap megújulni. Az életünkkel mutassunk példát. Inádságaink teljenek meg élettel, olvassuk a Bibliát, hogy aztán abból épülhessünk! Olvassuk magunknak, másoknak! Segítsünk önzetlenül! Hiszen Itt a karácsony!

IMA:
Urunk! Taníts meg minket, melyik úton járjunk! Ne térjünk arról se jobbra, se balra! Adj Urunk megtisztulást e szent ünnepen az embereknek. Add, hogy akik tőled még messze vannak, ráismerjenek magukra benned! Átadják életüket.
Erősíts meg bennünket a szolgálatokban, hogy soha ki nem fogyó erővel végezhessük azokat!
AMEN!

2006. 12.09.

"NE paráználkodjál." (2Móz 14)

Tested a Szentlélek temploma. Ne rontsd meg!
Ez a tisztátalanság, erkölcstelenség Isten templomát szennyezi be. Ne test szerint élj, hanem lélek szerint.
Menekülj hát minden bűntől.

IMA:
Urunk!
Hála Neked, hogy késedelmes vagy a haragra, a kegyelmed pedig végtelen.
Taníts meg törvényeidre, hogy tisztán állhassunk meg előtted!
Adj bűnbánatot és költözz a szívekbe!
AMEN

2007.02.24.

"Lássátok megy, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minekt a világ, mert nem ismerte meg őt. Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában.
Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja mígát, mint ahogyan ő is tiszta." (1Ján 3, 1-3)

Isten gyermekei vagyunk. Van célunk: hozzá hasonlóvá válni, és látni őt egyszer színről színre. Ezért a reménység birtokában tisztuljunk meg, "mint ahopgyan Ő is tiszta"!
Életünkkel, reménységünkkel mutassunk meg a világnak, mi a célja az életnek.

IMA:
Uram! Hála Neked, hogy igéd által, egymás gondolatai által épülhettünk.Segíts megtartani a reménységet, hogy egyszer majd Veled lehessünk! Tisztíts meg minket Urunk, hogy tisztán állhassunk eléd!
AMEN

2007.03.10.

"Jézus ezt is mondta: "Úgy van az Isten országa, mint amikor az ember elvetette a magot a földbe, azután alszik és felkel, éjjel és nappal: a mag sarjad és nő, ő pedig nem tudja, hogyan. Magától terem a föld, először zöld sarjat, azután kalászt, azután érett magot a kalászban. Amikor pedig a termés engedi, azonnal nekiereszti a sarlót, mert itt az aratás."

Nagyon sokszor EGYEDÜL akarjuk megoldani a dolgainkat, mintha lenne hatalmunk azok felett, pedig ahogy föld "magától" terem, Isten gondviselése alatt, úgy az embernek is szüksége van a gondviselésre. Rá kell bízni magunkat erre a gondviselésre a dühöngés, kétségbeesés helyett és így minden "magától" megoldódik.

IMA:
Urunk!Köszönjük neked az elmúlt alkalmat. Kérünk távol lévő testvéreinkért. Segíts bízni! Adj hitet nekünk! Tarts meg minket!
AMEN

2007. 03. 17.

Lk 15, 11-32

Sokszor előfordul velünk is az, ami a kisebbik fiúval történt. Az atyai háztól messze megyünk, a kapott dolgokkal nem tudunk méltóképpen bánni, a ránk bízott értékeket eltékozoljuk. Megnyugtató, hogy a saját esendőségünkre, méltatlanságunkra, bűnösségünkre, kicsiségünkre rádöbbenve,tudunk hova menni: vár Atyánk háza. Nála új emberré válhatunk. Isten átöltöztet minket, új ruhát kapunk, sarut a lábunkra, gyűrűt a kezünkre. Megbocsát nekünk, mert Atyaként szeret minket.
Idősebb fiúként hogyan viselkednénk, látva azt, ahogyan a méltatlan testvért ünnepeli Atyánk? Tudnánk örülni megtérésén?

IMA:
Urunk!
Hálás a szívünk, hogy Te elénk futsz, mikor a tékozlásból visszatérni látsz minket. Hála, hogy annyi mindent kapunk tőled, bár nem érdemeljük meg.
Taníts minket, hogy bölcs szívhez jussunk! Kérünk testvéreinkért, akik talán most hagyják el az Atyai házat, vagy tőled messze vannak, vagy házad felé közelednek, hozzád vissza! Áldd meg utunkat, szolgálatunkat! Tarts meg minket!
AMEN


2007. 03. 24.

Ma a szorongásról, félelemről beszélgettünk...
A bűnbeesés óta létezik a félelem. A szeretetnek talán nem is a gyűlölet az ellentéte, hanem a félelem. Hívő emberek is félnek, szoronganak, de "a teljes szeretet kiűzi a félelmet".

IMA:
Urunk! Istenünk!
Adj, kérünk nekünk tiszta szeretetet és hitet a szívünkbe, hogy félelem nélkül járjunk a világban megmutatva, mi nem vagyunk egyedül, mert Te velünk vagy, ezért nincs mitől félnünk.
Légy velünk!
AMEN

2007. 04. 07.

Az úrvacsoráról, áldozásról beszélgettünk.
Az Úrral közösségben lenni, megtapasztalni kegyelmét az úrvacsora alkalmával hiterősítő, csodálatos dolog. Úgy érzed nem vagy méltó rá? Jézus a bűnösöket is hívja. A betegeknek van szükségük orvosra. Őszinte szavvel menj elé, s megtapasztalod a kegyelem gyógyító erejét.

IMA:
Urunk!
Adj őszinte imádságot, megbánást!

2007.04.13.

A zenéről beszélgettünk...

2007. 04. 20.

Az imádságról

Isten szól hozzánk ma is, sokszor és sokféleképpen. Mi imádságban tudjuk tartani vele a kapcsolatot. Jézus megtanított arra, hogyan imádkozzunk, ennek ellenére nem mindig olyan a fohászunk, amilyennek kellene lennie. A Szentlélek, aki könyörög érettünk és ez megnyugtató.
Az Úr mindig meghallgat. Elmondhatjuk Neki fájdalmunkat, vágyainkat, kétségeinket, örömeinket, és el is kell mondanunk. Benne bízhatunk, Ő tud segíteni rajtunk.

IMA:

"Hinni taníts Uram, kérni taníts...


2007. 04. 27

A gyermeknevelésről és a minden napok gondjairól beszélgettünk.

Gondjaink végig kísérik egy-egy napunkat,sőt már a holnapunkat, sőt egész életünket gondban tudjuk élni" mit is tehetnénk ellenük"
Elfelejtjük hogy Isten napról-napra gondot visel rólunk, elé tegyük le őket hogy felszabadultan Benne növekedve tudjunk élni!

IMA:
Szeretnénk Atyánk veled kezdeni a minden napokat és nem a gondjainkkal,hogy szívünkbe a Te békességed legyen.
AMEN

2007.06.22.

Jónás történetéről volt szó.

Jónás talán nem is gondolta volna, hogy amit Jeruzsálem nem tett meg, azt megteszi Ninive. Azt hogy megbánja bűneit megtér. Isten etért megkegyelmezett a városnak. Ekkor derül ki Jónás menekülésének oka: Istennek embere inkább meghalna, minthogy változtasson elképzelésén, miszerint a pogány niniveiek, Izrael ellenségei nemm érdemelnek mást a bűneikért, csak pusztulást. A végén Isten egy kérdést intéz Jónáshoz, mikor elszáradt a nap ellen védelmet nyújtó bokor: "Te szánod ezt a bokrot, amelyért nem fáradtál, és amelyet nem te neveltél, amely egy éjjel felnőtt, másik éjjelre pedig elpusztult. Én meg ne szánjam meg Ninivét, amelyben több mint tizenkétszer tízezer ember van..."
Ha körbenézünk, talán a megtérés előtti Ninivében érezzük magunkat. Isten útmutatást adott. Most mi következünk.

IMA:

Néha nem talán nem tudunk különbséget tenni a jobb és a bal kezünk között, de hála Neked Urunk, mert irgalmas és kegyelmes vagy. Nagy szükségünk van erre. Add, hogy minél több ember térjen meg hozzád. Használj fel Urunk eszközként minket, hogy másokat is megismertessünk az igazsággal.
Köszönjük az alkalmainkat. Azt, hogy hallhatjuk igédet.
Őrizz meg kérünk minket ebben a világban!

AMEN

2007.08.31.

Máté 20,1-16.

A tétlenségnél nincs rosszabb. De ha valaki kitartóan dolgozik a szőlőben akár egy egész napot, akár csak egy órát, megkapja a jutalmat. Feleljünk a munkába hívó szóra, menjünk akkor is, ha nehéznek tűnik a munka, mert a kapálás befejeztével teljes lezs az életünk.

IMA:

Kérünk Urunk testvéreinkért. Add, hogy ne fáradjanak, fáradjunk el a munkában. Add, hogy minál többen dolgozhassunk együtt, munkálkodhassunk. És add, hogy minden tétlenkedő fogadja el hívásodat!

AMEN



2007.10.05.

Az ítélkezésről beszélgettünk...


2007.10.12.

A keresztségről beszélgettünk...














































































































































































































































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...