Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A gyülekezet közelmúltja.

Nagy József lp. úrvacsora szolgálat közben.




Ez a korszak 1998. szeptember1-én kezdődött el gyülekezetünkben, vagyis Nagy József nőtlen, fiatal helyettes lelkipásztor, kihelyezésével. Elmondható, hogy Nagy József lelkipásztor, néhai Dézsi Zoltán nehéz munkáját folytatja.
Igen nagy rombolás ment végbe a negyven év alatt. A kommunista diktatúra meg tette romboló hatását a feketegyarmati református gyülekezetben is, éppen úgy, mint a kárpát medence minden kommunista országban, pláne ha a helyi lelkipásztor nem megtért lelkész volt. Ez a romboló munka, a fiatalok teljes elszigetelése a vallásos élettől, valamint a Biblia mellőzése, elhanyagolása és ateista tanokkal, tézisekkel helyettesítése. Ahol a lelkipásztor ezt átlátta, és nem hagyta a fiataloknak a szétszóródását, -ami akkor, igen-igen nehéz munka volt- ott többé-kevésbé a gyülekezetben nem volt olyan lemorzsolódás. Sajnos a mi gyülekezetünk nem ezek közzé tartozott.
2000 évben az újonnan választott presbiterekkel és a gyülekezet tagjaival meg kezdődött az épületeink felújítása, bemeszelése, valamint új épületek, berendezéseinek létrehozása, a nagytakarítás, (több mint harminc traktorutánfutó szemetet kellett el távolítani a parókia udvarából) valamint a gyülekezet épületeinek a visszaszerzése.
Ezek a munkák a következő konkrét dolgokban merültek ki: a parókia udvarába egy közép mély kút fúrása (98m), hidrofor vásárlása, törpevízmű megépítése, a templom bemeszelése kívül belül, a templom falán lévő freskó véletlen szerű felfedése, (lásd A templom freskója amit a nagyszalontai mesterek vissza akartak malterozni) az ó temető kerítés oszlopainak a leállítása és kerítésjavítás. A visszakapott úgynevezett újiskola épületét imateremmé alakítása közfalak átrakásával, majd egy év után megnagyobbítását. Nem feledve azt, hogy minden épület tetőzetének a megjavítását. Ebben az évben lett megrendezve gyülekezetünkben az ERDŐHÁTINAPOK amely, később igen sok bonyodalmat okozott. (?!)
Utoljára de nem utolsó sorban az egyház visszakapott földjének a gyülekezeti tagok önfeláldozó munkájával való bemunkálása. Azért említjük csak ezeket, mert nem csak az anyagiakra akarunk kitérni.
Lelki viszonylatba, Nagy József lelkipásztor, még ebben az évben a vasárnapi két istentisztelet mellett a csütörtöki bibliaórát is be indította. A gyerekek, és fiatalokkal való komoly foglalkozás mellett szorgalmazza a fiatal házasulandókkal a beszélgetéseket, és mindezeket úgy végzi, ezekben az időkben, -zaklatások közepette- hogy eljárt volt gyülekezetébe ( Fenlak) szolgálni.

Soli Deo Gloria!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 13, összesen: 133882

  • 2024. szeptember 24., kedd

    – Jó estét, tudnának segíteni? Átszakadt a gát a házunknál. – Helyszíni riportunk Dunabogdányból, ahol a gyülekezet is segítette az árvízi védekezést.
  • 2024. szeptember 23., hétfő

    Rácz József tolnai esperes és felesége huszonöt éve, Patai István tiszteletbeli főgondnok harmincöt éve szolgál Dunaszentgyörgyön, a gyülekezet most a...
  • 2024. szeptember 22., vasárnap

    Interjú Káli-Horváth Kálmán képzőművésszel, a nemrég megjelent A cigányok pasztorációjának teológiája című könyvéről.
  • 2024. szeptember 20., péntek

    Visky Andrásnak, az élő Ige éve fővédnökének írása
  • 2024. szeptember 20., péntek

    „Egeknek egei – A gondolat festett terei” címmel nyílt időszaki kiállítás Gyarmathy Tihamér avantgárd festőművész képeiből a budapesti Bibliamúzeumban...
  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.