Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Czetz János megemlékezés 2012

Idegen földben nyugvó, hazájáért elszántan küzdő szabadságharcos emléke előtt egész napos rendezvénysorozattal tisztelgett 2012 Június 8.-án Gidófalva. A 190 éve született Czetz János mindössze 26 évesen lett a magyar honvédség legfiatalabb tábornoka az 1848-as szabadságharc idején. Sikeres katonai pályafutását szülőföldjén alapozta meg, előbb a kézdivásárhelyi katonanevelde növendéke volt, később pedig a bécsújhelyi katonai akadémián tanult. Ezt a tapasztalatát kamatoztatta a szabadságharc idején, s későbbi hazájában, Argentínában is.
Czetz Jánost egy egész közösség emlékezete teszi ma is elevenné, a megemlékezések sora pedig száz évre nyúlik vissza – mondta ünnepi beszédében ifj. Bereczki László helybeli református lelkész. Emlékeztetett: az 1910-es évek elején mikós diákok gyűjtötték össze egy márványtábla költségeit, melyet a községháza falán helyeztek el Czetz tiszteletére, s melyet 1943-ban, az országzászló felállításakor ismételten helyére kellett tenni, miután az impériumváltás után a román hatalom eltávolíttatta azt. 1994-ben emlékfüzetet adtak ki, s nem sokkal később megfogalmazódott emlékszoba kialakításának igénye, melyet végül 2004-ben avattak fel a budapesti Had¬történeti Múzeum támogatásával. Ez az emlékszoba idén márciusban megújult.
Czetz Jánosban a népét, nemzetét szerető huszárszellem élt, s olyan generáció tagja volt, melyek csak ritkán alakulnak – hangsúlyozta beszédében a Gidófalván visszatérő vendégeként ismert Kedves Gyula hadtörténész. Mint mondta: széles körű műszaki és katonai ismeretei mellett Czetz másik érdeme, hogy tudását hazaszeretettel ötvözve szorgalmazta az édes anyanyelv, a magyar nyelv használatát a hadseregben. A világosi fegyverletételt követő emigráció után végül Argentína vált Czetz János új hazájává, ahol megalapította a nemzeti katonai akadémiát. Egy másik nemzet szolgálatában állva katonai műveltséget teremtőként, nevelőként vált híressé és elismertté – összegzett Kedves Gyula.
A gidófalvi vártemplomban tartott megemlékezést a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus vegyes kar, a református egyházközség kórusa és a helyi általános iskola furulyacsoportjának műsora tette teljessé.

Forrás: Háromszék Független Napilap

 

Képek a megemlékezésről:

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 138, összesen: 426604

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...