Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Alkalmaink

Szentlászlón ülésezett a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház IX. Zsinata

December 16-án több évtized után ismét zsinatnak adott helyt a szentlászlói református gyülekezet. Advent utolsó szombatján a lászlai imateremben ült össze a legtöbb horvátországi reformátust számláló egyház kilencedik zsinata.

A nyitó áhítatot követően született döntésekről szól az alábbi rövid beszámoló. A Zsinat megerősítette a Zsinati Tanács előző, Vörösmarton tartott zsinat óta eltelt időben hozott határozatait. A Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház következő és a zsinati tisztújítás idejét kiíró zsinatát májusban tartja. A tisztségviselők mandátuma viszont már most módosult az eddigi négyről hat évre.

Mivel az elmúlt évtizedek szomorú hagyatékaként gyülekezeteinkben kényelmi és egyéb szempontok miatt a lelkipásztorra sok, nem kimondottan lelkészi feladat marad, ezért a Zsinat támogatja és ösztönzi a presbiterek hatékonyabb és rendszeresebb részvételét a gyülekezet feladatainak ellátásában. A református gyülekezeti élet csúcspontja a vasárnapi istentisztelet, és mivel a presbiter a gyülekezete alkalmain való részvételével példát is mutat, ezért a Zsinat túlnyomó szavazattöbbséggel elfogadta, hogy a presbiter rendszeres távolmaradása a vasárnapi istentiszteletekről a mandátumról való lemondás szándékát fejezi ki.

A jelenlevő zsinati képviselők és gyülekezeti tagok köszönettel tartoznak a Szentlászlói Református Egyházközségnek az alaposan megszervezett és nagy odafigyeléssel levezényelt vendéglátásért. A képviselőket delegáló gyülekezeteink az alábbiak voltak: Vörösmart, Csúza, Hercegszöllős, Sepse, Kopács, Bellye, Eszék és Szentlászló. Köszönet illeti a meghívást elfogadó vendégeinket is, a laskói és a tordincei református gyülekezetek küldöttségeit, valamint a Református Világszövetség Európai Régiójának elnöki székét nemrégiben átadó Dr. Gottfried W. Lochert.

HMRKE-Sajtószolgálat









Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.