2013. január 28., hétfő - Ablonczy Áron Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Újévi recept

 

  1. Ez nem egy szokványos recept, de mégis itt van a helye - érdemes kipróbálni ezt is, hátha kisül belőle valami jó :)

 

 

Üljünk le és vegyük elő a 2013-as esztendőt. Mit is szeretnénk vele kezdeni?
Mindenekelőtt osszuk 12 részre, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Már előre ügyeljünk arra, hogy semmi olyan ne kerülhessen bele, ami az előző évből maradt rossz kovász: harag, sértettség, előítéletek, keserűség, mert ezek megrontják az új tésztát…


A 12 részt osszuk tovább: 28, 30, 31 részekre szép sorban, így elég lesz majd mindig csak egy kis darabbal dolgoznunk. Formáljunk apró lapocskákat tésztánkból, s előre írjunk rájuk minden olyat, amit érdemes számon tartani: tanulási készség, munkaszeretet, pihenés-feltöltődés ideje, s élesztőként minden napra egy kis jókedvre derítő. Fontos, hogy ne akarjunk túl sokat – láthattuk már az előző esztendőkben is, hogy annyit kell tervezni, amire erőnk is lesz. De túl keveset sem, mert az elerőtlenít, ha feladjuk álmainkat, vagy az ahhoz vezető utat – s magunkat is elveszítjük egy kicsit.
Formázáskor ne felejtsük el egy adag reménységgel színesíteni, majd száradás előtt keverjünk bele egy teáskanál alkalmazkodó készséget, díszítésül egy mákszem türelmet, egy csepp tapintatot, s eddig megtanult keresztyén gondolkodásunk sava-borsát.


Tálaláskor ne felejtsük el bevonni a mindent elfedező szeretettel, s megszórni a derű gyümölcsdarabkáival. Szervírozzuk mindig mosollyal, szíves szóval, s ne felejtsük el, hogy minden nap elmúlik, s minden nap újat is kezdhetünk.
Vegyük még figyelembe, hogy sosem érdemes sietni, de lekésni még rosszabb. Az idő nem a mi birtokunk, kölcsön kaptuk, használatra, s számon is kérik tőlünk. Mérjük a belső mérlegen, hogy pontos legyen az adagolás, s ne aggódjunk, ha mások másként mérnek.
Jó, ha az alaptészta készítésénél együtt dolgozunk a családdal és barátokkal, mert együtt nagyobbakat lehet nevetni, s bölcsebben lehet tervezni – így kevesebb lesz az elpazarolt eredeti jó alapanyag, s megelégedetten fogyaszthatjuk el az elkészült darabokat.


A bevált recepteket érdemes megosztani másokkal is, hátha tőlük is kapunk vissza egy-egy kis darabkát – ezzel növelve esélyünket a nagy közös „emberség” rég elvesztett receptjének megtalálására.
További jó készülődést és örömteli kivitelezést kívánok mindenkinek!

Fodorné Ablonczy Margit
DMREK

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 331, összesen: 851597

  • 2018. augusztus 20., hétfő

    Vajon mindenhol ilyen hosszú ideig kell várni a menyasszonyra? Már órák óta tartott az a feszengés, ami az első rántott csirkecomb és az első kávé köz...
  • 2018. augusztus 19., vasárnap

    Két szülő, négy nagyszülő, nyolc dédszülő, tizenhat ükszülő, harminckét szépszülő – megdöbbentő, de mindannyiunknak ennyi felmenője volt csak a minket...
  • 2018. augusztus 19., vasárnap

    Memoria Sanctorum című sorozatunk következő részében Szent Isvánról, államalapító királyunkról emlékezünk meg.
  • 2018. augusztus 17., péntek

    „Én az Úr vagyok, a te Istened…” 2Móz 20, 2
  • 2018. augusztus 16., csütörtök

    Mi sülhet ki egy olyan filmből, ahol a festőből rendező lesz, egy koreográfus úgy dönt, hogy létrehoz egy furcsa társulatot, és a főszereplő meghal, m...
  • 2018. augusztus 16., csütörtök

    Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a felekezet- és nemzetközi Balaton-NET találkozót. Sokszínű, mindenkihez szóló programok mutatják meg az eg...
  • 2018. augusztus 15., szerda

    Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több s...
  • 2018. augusztus 14., kedd

    Mikroszkóp alá helyezni egy ízeltlábút, gyönyörködni a kevésbé népszerű teremtményekben, és amint észrevettük, milyen szépség rejtezik világunkban, az...
  • 2018. augusztus 13., hétfő

    Gyanútlanul, rekkenő hőségben indultam a találkozóra. Mintha éreztem volna a vihar szelét, mégis, volt bennem halvány remény, talán nem ázom el. Téved...
  • 2018. augusztus 12., vasárnap

    Hedyt 2013-ban ismertem meg, Los Angelesben él, Szegedről ment ki még a hetvenes években az Egyesült Államokba. Néhány héttel ezelőtt, amikor újra itt...