Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bajusz Árpád (1951-2015) isaszegi lelkipásztor emlékére

Bajusz Árpád lelkipásztor, Isaszeg város díszpolgára, az Isaszegi Református Egyházközségnél 1993. július 1-től kezdődően 2015. február 10-én bekövetkezett elhunytáig teljesített szolgálatot.

Bajusz Árpád 1951. július 7-én, Tiszafüreden született. Budapesti teológiai tanulmányainak évei alatt 1972-től 74-ig Gödöllőn gyakornokoskodott. 1975-ben diplomázott, utána beosztott lelkészként a Budafoki és a Budapest Szilágyi Dezső téri Református Egyházközségben szolgált. 1979-80-ban ösztöndíjjal Genfben folytatott tanulmányokat. 1980-tól Pestszentlőrincen az Erzsébet-telepi Református Egyházközségben teljesített szolgálatot. 1980. augusztus 16-án kötött házasságot Ágnessel, gödöllői származású feleségével, aki ma a Gödöllői Református Líceum igazgatónője. Négy gyermeket neveltek fel.

Bajusz Árpád református lelkészt az Észak-Pesti Református Egyházmegye esperese 1993 nyarán nevezte ki az Isaszegi Református Missziós Egyházközség élére. Teológiailag megalapozott, tudományos igényeket is kielégítő igehirdetései hatására a rendszeresen templomba járó hívek száma rövid egy éven belül az előzőekhez képest a duplájára bővült. Ennek következtében az egyházfenntartói járulékokból, perselypénzekből és adományokból befolyt összeg már lehetővé tette a gyülekezet önálló fenntartását. Ezért Szendrő Dénes presbiter javaslatára a presbitérium 1994 nyarán kérvényt nyújtott be az egyházmegye, majd az egyházkerület közgyűléséhez, hogy sorolják át missziós egyházközségből teljes jogú egyházközséggé az isaszegi gyülekezetet. A kérvénynek az egyházi fórumok 1994 végére helyt adtak, így a gyülekezetnek lehetősége nyílt önálló lelkészválasztásra is. 1994. december 16-án a presbitérium tagjai egyhangúlag Bajusz Árpád lelkészt jelölték az Isaszegi Református Egyházközség első önálló lelkészének. 1995. május 14-én Fónagy Miklós esperes - a környező települések lelkészeinek, a település vezetőinek és társegyházaik képviselőinek jelenlétében - ünnepi Istentisztelet keretében hivatalosan is beiktatta Bajusz Árpádot a gyülekezet által megválasztott tisztségébe, melyet nagy odaadással látott el elhunytáig.

Szolgálata alatt, 1999-ben a Műemlékvédelmi Hivatal támogatásával sikerült a templomot renováltatni, 2005/2006-ban pedig - a korábbi harangozó lakás eladásával - a parókiát emelettel bővíteni. 2014-től kezdődően az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyert összegből a gyülekezeti terem bővítése folyt. Nagyobb egyházi ünnepségekre az osztrákok felett győzedelmes 1849. április 6-i isaszegi csata 100. évfordulójára épült Szabadságtörekvések Emléktemploma felszentelésének 50., majd 60. évfordulóján, 1999 és 2009 szeptemberében került sor, amikor is az egyházkerület és az egyházmegye tisztségviselőinek jelenlétében dr. Hegedűs Lóránt, majd pedig dr. Szabó István, a Duna-melléki Református Egyházkerület püspökei hirdettek igét. Bajusz Árpád szervezte meg dr. Hegedűs Lóránt püspök és irodalmár református templomban tartott, a településen nagy érdeklődést és tetszést kiváltott Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila és Tóth Árpád költők munkásságáról szóló előadásait is.

Szolgálata idején vált nyaranta rendszeressé, hogy a gyülekezet - önkormányzati és egyházmegyei támogatással - a református gyerekek részére bibliai magyarázatokkal, énekléssel, játékkal, étkezéssel és kirándulással tarkított egyhetes napközis foglalkozást tartott. 2008-tól testvér-gyülekezeti kapcsolat létesült a délvidéki Csúza község Református Egyházközségével, melynek során a lelkészek Istentiszteletet is tartottak egymás gyülekezetében, és a gyülekezeti küldöttségek is meglátogatták egymást.

Nagy érdeklődést váltottak ki azok a műsoros szeretetvendégségek, amelyre - határon túlról érkező előadókkal is fűszerezve - elsősorban református színészek, írók, költők, énekesek és énekkarok kerültek meghívásra féléves rendszerességgel. Nemzeti és települési ünnepeinken végzett tartalmas igehirdetései és hazafias beszédei eredményeképpen Bajusz Árpád lelkipásztort 1995 januárjában Szendrő Dénes önkormányzati képviselő kezdeményezésére a presbitérium javasolta írásban az Önkormányzati Képviselő-testületnek, hogy válasszák meg az Önkormányzat Kulturális- és Közoktatási Bizottsága külső tagjának. Ezt a képviselő-testület megszavazta, melynek következtében 2002-ig, két négyéves cikluson keresztül lehetősége volt a település oktatási-kulturális életének fellendítésében is aktívan szerepet vállalnia.

1995-től vált rendszeressé, hogy a március 15-i koszorúzás mellett az április 6-iki isaszegi csata emlékére a templomban települési ünnepség került évenként megrendezésre, melyeknek Bajusz Árpád a mindenkori, nemzeti érzelmet erősítő igehirdetője volt. Ugyanez mondható el az 1848-as honvédszobornál és az első világháborús emlékműnél megrendezett más ünnepségek kapcsán is.

Bajusz Árpád a Honfoglalás millecentenáriumi évében, 1996-ban, Tóth Árpád költő és műfordító isaszegi nyaralásainak 75. évfordulóján - Szendrő Dénes önkormányzati képviselő kezdeményezésére az Önkormányzat szervezésében - történt emléktábla-avató ünnepség igehirdetője, valamint a költő munkásságát tudományos igényességgel bemutató Czine Mihály irodalomtörténész, egyházkerületi főgondnok meghívója volt. Az ünnepségen váratlanul megjelent a költő verseit nagy tetszés mellett felidéző dr. Hegedűs Lóránt református püspök is. Bajusz Árpád ezt követően is a költő születésnapján, április 14-én évente megtartott emléktábla-koszorúzások elmaradhatatlan igei szónoka volt.

Az Isaszegen tevékenykedő Tóth Árpád Nemzeti Társaskör 2014. május 16-án Bajusz Árpádot keresztény és nemzeti értékeket hirdető 21 éves isaszegi társadalmi tevékenységéért - a fenti méltatás alapján - Tóth Árpád-emlékéremmel tüntette ki.

Több mint két évtizedes isaszegi önálló gyülekezetvezetői, lelkipásztori és közéleti szolgálatáért, templombővítő munkásságáért, valamint az 1848-49-es szabadságharc emlékének ápolásáért 2014. július 1-jén, Isaszeg várossá avatásának hatodik évfordulója alkalmából, Isaszeg Város Önkormányzati Képviselő-testülete - szintén a fenti méltatás alapján - Bajusz Árpád református lelkésznek "Isaszeg Díszpolgára" kitüntetést adományozott.

Bajusz Árpád hosszantartó, súlyos, de állhatatossággal és méltósággal viselt betegség után 2015. február 10-én hunyt el. Több mint 21 éves,  Isten iránt hűséges gyülekezeti szolgálatáért, illetve lelkiismeretes közéleti tevékenységéért mind az Isaszegi Református Egyházközség Presbitériuma, mind pedig Isaszeg Város Önkormányzata saját halottjának nyilvánította.

Bajusz Árpád hamvasztás utáni búcsúztatása több száz tisztelője jelenlétében 2015. február 21-én, szombaton 14 órakor volt a gödöllői temetőben. A gyászszertartást - családjának kérésére - Barthos Gergely hévizgyörki lelkész végezte. A búcsúztatáson nagytiszteletű Nyilas Zoltán esperes vezetésével részt vettek az Északpesti Református Egyházmegye lelkészei, akik egy-egy bibliai igével köszöntek el elhunyt lelkipásztor-testvérüktől. A gyászszertartással egy időben Isaszegen harangzúgással emlékeztek meg a gyülekezet Teremtőjéhez megtért lelkészéről. (Hamvai - végakaratának megfelelően - egy késöbbi napon, szűk családi körben,  egy másik temetőben kerültek szétszórásra.)

A gyászoló család  - Bajusz Árpád lelkipásztor emlékére - 2015. február 22-én, vasárnap, 15 órakor szeretetvendégséget rendezett az Isaszegi Református Egyházközség tagjai számára. Ennek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyert összegből, az Északpesti Református Egyházmegye támogatásából, az Egyházmegye gyülekezeteinek erre a célra átutalt perselypénzeiből, valamint a helyi gyülekezet tagjainak adakozásából és társadalmi munkájából duplájára bővített gyülekezeti ház elkészült belső része felavatásra került. A gyülekezeti ház két terme az Isaszegen leghosszabb ideig szolgáló két lelkészről, Szikszai Jánosról és Bajusz Árpádról került elnevezésre. Nevük a templom előterében lévő márványtáblán - az Isaszegen szolgáló többi lelkésszel együtt - már korábban, a templom felszentelésének 50. évfordulóján, 1999-ben megörökítésre került.

Bajusz Árpád gyászjelentése és a búcsúztatásáról készült fényképek a lejjebb csatolt galériára kattintva tekinthetők meg.

"Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg mostantól fogva. Bizony, azt mondja a Lélek,  mert megnyugszanak a  fáradságuktól, és a cselekedeteik követik őket." (Jelenések könyve 14. fejezetének 13. verse)

Szendrő Dénes gondnok

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 23, összesen: 119834

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...