Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Víz napja

 

Víz


Lassan minden nap valami világnapot tartunk. Régen az egyes ünnepeket, jeles napokat az évkörhöz igazították, azaz előbb meghatározták az év egyes szakaszainak tulajdonságtartalmát és egy-egy szent napját akkor ünnepelték, amikor a szent tulajdonságai, vagy történetének tanítói üzenete és az adott időszak tulajdonságféleségei megegyeztek. A XX. században azonban felborult a régi rend, egyrészt a diktatúrák rémséges szellemi és lelki terrorja , máshol pedig a pénzhatalom mindenre kiterjedő hatalma, azaz a reklámok miatt. Ma pedig a modern világ hihetetlen leleményességgel társadalmi, politikai, üzleti szempontból jelöl ki egy-egy jeles napot, hogy legyen ünnepe az embereknek. A mai új jeles napok közt azonban van értelmes dolog is, mint pl. a víz világnapja, amit tegnap ünnepeltünk. A víz veszélyes dolog, ahogyan a székely népdal is mondja: „Nem hittem én, de már hiszem, / Hogy a leány vízre viszen“.

Azt hiszem minden kisiskolás tudja már – akik közt sajnos nem ismerek olyan gyermeket, aki a kivalló minőségű budai vizet inná mindenféle energiaital helyett – szóval már mindenki tudja, hogy a víz a legértékesebb, legfontosabb dolog a világon a mindennapi élethez. Nekünk magyaroknak itt a Kárpát medencében szerencsénk van, mert úgy tűnik van vizünk elegendő, hiszen ivóvíz minőségű tavakban, pl. a Balatonban pecáznak sokan, meg vitorlázunk, miközben a világ nagy részén egy-egy emberre alig- alig jut naponta egy kevés ivóvíz. és talán meg is lehet tartani. Gondoljunk csak arra, hogy a mi csodálatos folyóvizeink, tavainkra, kiapadhatatlannak tűnő gyógy-vizeinkre…. és akkor értékelni tudjuk a 38 éve beteg ember várakozását, hiszen a régészek szerint a Bethesda tava egy kicsi zavaros gondolatnyi medencécske volt. Mert időnként angyal szálla a tóra, és felzavará a vizet: a ki tehát először lépett bele a víz felzavarása után, meggyógyult, akárminémű betegségben volt. Uram, nincs emberem, hogy a mikor a víz felzavarodik, bevigyen engem a tóba; és mire én oda érek, más lép be előttem.

A gyógyítás a tóban történik a víz által, az angyal csak egy különleges időt ad hozzá. A víz, int a világ egyik alkotó eleme az élet minden részében jelen volt az emberek életében. Kivéve azokat az időket, amikor az emberek megpróbáltak Isten nélkül, levegő, föld, tűz víz nélkül élni, mert a mai ember életéből éppen ezek az alkotóelemek hiányoknak, vagy legalább is ezeket az alkotóelemeket próbálja meg a mai világ valamivel pótolni. Föld helyett autópálya, ég helyett esernyő, bézból sapka, tűz helyett napelem, víz helyett vízpor, valóságos élet helyett totális virtualitás mindenben. Pedig az alkotó elemek nélkül nem lehet rátalálni az életre sem, nem véletlen az a kép, ami Márknál van megírva: Mk 14,13 Akkor elkülde kettőt az ő tanítványai közül, és monda nékik: Menjetek el a városba, és egy ember jő előtökbe, a ki egy korsó vizet visz; kövessétek őt,

A víz persze nem mindig olyan, mint szeretnénk, hiszen a paradicsom kertben , „… az gyimilcsnek oly keserűv vaola vize hogy torkhokat mige szakaosztjao vaola“. ahogyan ezt a régi Halotti Beszédben olvashatjuk. Sőt a mai európai kereszténység dogmatikai rendszerének alapköve az eredendő bűn, hogy akkor ott az első embernek esete folytán mi magunk is bűnben születtünk, s ebből a bűnből, kell valahogy a keresztség vizével lemosódnunk. Nincs elég nehézségünk, betegségünk, külső és belső nyavalyánk, még most a nyakunkba kell vennünk azt, hogy semmi esélyünk a tiszta életre, mert hiszen elve bűnben születtünk…. Hogyan is vélekedünk a magunk bűnbe születéséről? Egyáltalán érdemes ma ezt a kérdést feltenni? Innen nézve, visszatekintve az életemre, s mindazokéra, akik velem együtt élték az életüket, hát volt és van elég nehézségünk az eredendő bűn nélkül is, ugy, hogy azt kell néznünk inkább, hogy hogyan is lehetne valami tiszta forrást találni, vagy hogyan is lehetne követni a korsót vivő embert, hogy s honnan vegyünk merícskét, ha véletlenül rá is találnánk az élő vízre. Jézus azt monda az asszonynak: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, a ki ezt mondja néked: Adj innom!; te kérted volna őt, és adott volna néked élő vizet. Monda néki az asszony: Uram, nincs mivel merítened, és a kút mély: hol vennéd tehát az élő vizet?

Le is zárhatjuk ezt a víz kérdést ezzel a képpel, hogy majd Jézus lesz az, aki az élet vize, s aki a mi életünket is felfrissítheti, megtősítheti az élő víznek erejével. De mindezek után János azt igét tesz Jézus szájába, hogy aki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből. S itt most nem Jézus az, aki a forrás, vagy aki adja a vizet, vagy akit most követni kell, mert a korsóban ott van a víz, s nem is arról van szó, hogy Jézus megmutatja hol is van a víz, hanem arról van szó, hogy éppen mi vagyunk azok, akiknek adni kell másoknak a magunk legbelső életéből. Ráadásul nem csak valami keveset kell adjunk, hanem ki kell áradjon az életünkből az erő másokra. Igen ez olyan feladat, olyan elvárás, amire csak azt lehet mondani, éppen rólunk van szó, akik gyengék és betegek és elesettek vagyunk éppen nekünk kell azt adni, ami nekünk sincs?

Vagy mégis, van bennünk még élet? Van még benned egy kis erő, tisztaság, eredetiség, Krisztusi kapcsolat? Maradt még valami érték? Igen, azt a kicsit kell megosztanunk körülöttünk élőkkel. aki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből.


Nem csak ívóvízről van szó, amikor a vízről beszélünk, ami a vilkág alkotó elemeinek egyike, hanem az élő viznek folyamairól is.

 

 

Czuczor - Fogarassy: 
VÍZ, fn. tt. viz-et, harm. szr. ~e.
Az ékvesztők közé tartozik, s ezek szabályai szerint az önhangzón kezdődő legtöbb képzők és ragok előtt állandóan röviden hangzik: viz-et, viz-ek, viz-em, ~ed, ~e, viz-es, viz-el, viz-ecs-ke stb. A régieknél úgy nevezett éltető állatok – elementumok – egyike, mely földünk nagyobb részét borítja, tengerek, tavak, folyók stb. alakjában és nevök alatt, s belsejének bő tartalmát is alkotja; mely egész vagy csak kevéssé háborított tisztaságában szín, íz és szag nélküli éghetetlen folyadék, kisebb, nagyobb fokú melegség által gőzzé, köddé, felhővé vékonyúlva feloldódik, alantabb fokon ismét cseppekké sűrüsödik; s még alantabb fokon (a hévmérő zéroján alul) többé-kevésbé szilárd testté, (dérré; hóvá, jéggé) lesz.
Folyó víz, álló víz v. holt víz, forrásvíz, kútvíz, esővíz, tengeri víz. Fris, hideg, fagyos, jeges, langyos, meleg, forró víz. Hévíz, hóvíz. Ivóvíz. Szökő v. ugróvíz. Tiszta, sáros, iszapos, zavaros víz. Fürdővíz. Gyógyvíz. Ásványvíz, savanyúvíz, erdélyiesen: borvíz. Lágy víz, kemény víz, édes víz, sós víz, szentelt víz. Árváz, alacson víz, lassu, mély, sekély víz. Vizet inni. Vízzel keverni a bort. Vízzel mosdani. Vízbe fúlni, veszni, halni. Vízzel öntözni a növényeket. Vízben áztatni húst, kendert stb.
Kapkod, mint a vízbe haló ember. (Km.).


A vízbe haló ember a nád- vagy szalmaszálhoz vagy habhoz is kapkod. Vízen és kenyéren koplaltatni, bőjtöltetni valakit.
Friss, mint hal a vizben.
Vizet húzni, meríteni, csapolní, melegíteni, forralni.
Árad a víz, midőn tömege szaporodik s magasodik; ellenkező esetben apad. Mind a vízig szárazon, tréfás bucsuszó a távozóhoz. Gyurvíz v. csuromvíz, mely a ruhanemübe csordultig beveszi magát. Csuromvíz vagyok, csurog rólam a víz, az izzadság. Tóvíz. Igyál ökör tóvíz (km.), az ökör a tóvizet is megiszsza. Keresztvíz, keresztelővíz. Még a keresztvizet is levenné róla. (Km.). Egy kalán vízbe elvesztené, ha lehetne. (Km.). Különösen ilynemű folyadék nagyobb tömegben véve. Vízen szállítani holmit. Vízre bocsátani a hajót. Vizen útazni, tengeren, folyón.. Vizeket szabályozni, csatornákba vezetni. Vízen és szárazon v. szárazföldön lakó állatok. Víz járja a határt. A különféle vegyrészekkel bővebben telt ilyetén folyadékok az ásványos, keserű, büdös, kénes, salétromos, vasas stb. vizek. A Tájszótárban eléjön víz ótta fa am. víz oldta v. oldotta azaz vízjárta fa.

Használtatik többféle átv. ért.
a) Vízhez hasonló, s főleg vízrészeket tartalmazó, vagy mesterségesen készített vegyfolyadék. Szagos vizek, rózsavíz, levendulavíz, violavíz, kölni víz, kendőző víz.
b) Gyógyfolyadék neme. Gyomorvíz, szemvíz stb.
c) Különféle nedvek, levek, nyirkok. Nyirvíz, málnavíz, fenyővíz, meggyvíz. A fogak közől kiszivárgó víz.
d) Több képes kifejezésü mondatok, illetőleg példabeszédek vezérszava. Valakinek malmára hajtani a vizet, czélját előmozdítani, alkalmasan segíteni. Ez jó víz az ő malmára. Vízre vezetni v. vinni valakit, veszélyes, rossz utra csalni.
„Nem hittem én, de már hiszem, / Hogy a leány vízre viszen“.
Székely népdal.
Dunába, tengerbe vizet hordani, annak adni, akinek úgy is sok van, vagy valamely fölösleges, szükségtelen munkát tenni. A jó vér nem válik vízzé, őseinek valódi unokája, állhatatos hű rokon, atyafi. Nem zavar vizet együgyü csendes, tétlen, nem tesz galibát. Sehol sem jobb a víz, mint tulajdon forrásánál. Leghamisabb víz az asszonyok könyhullatása. Átkozott a hal a harmadik vizben, melyet t. i. rája isznak. Egy kalán vizben elvesztené, ha lehetne, elszánt, eskütt ellenség. Még a keresztvizet is levette róla, nem hagyott rajta semmi becsületet, rútul legyalázta, pogánynak mondta. Igyál ökör tóvíz, nesze, ez inyedre való étel ital. Szomjas ökörnek a zavaros víz is jó, akinek nagy étvágya van, nem szokott válogatni. Víz ellenébe nehéz úszni, az akadályok ellen nehéz küzdeni. Elűl tűz, hátul víz, mindenfelől veszedelem, kelepcze. Lassú víz, partot mos, máskép: alázatos macska nagyot ugrik.
A régi Halotti Beszédben elé fordúl: vize, „Es az gyimilcsnek oly keserűv vaola vize hogy torkhokat mige szakaosztjao vaola“. Itt a ,vize’ szót Mátyás Flórián ,nedv’ szóval értelmezi. Mások, mint Révay Miklós, Toldy Ferencz a v jegyet szelletnek (spiritus lenis, gyönge hehentés-nek) tartják, minthogy ugyan ezen Halotti Beszédben több szónál mind a szók elején, mind a szók közepén és végén kétségtelenül ezen szellet fordul elé, ú. m. vv (vő), vvt (vőt), uimagguc (vimádjuk), bovdug (bóvdug), jovben (jóvben), iarov (járóv) stb. És így víze am. íze.



1. 1Móz 1,20
És monda Isten: Pezsdűljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől; és madarak repdessenek a föld felett, az ég mennyezetének színén.
2. 1Móz 6,17
Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.
3. 1Móz 7,7
Beméne azért Noé és az ő fiai, az ő felesége, és fiainak feleségei ő vele a bárkába, az özönvíz elől.
4. 1Móz 9,15
És megemlékezem az én szövetségemről, mely van én közöttem és ti közöttetek, és minden testből való élő állat között; és nem lesz többé a víz özönné minden testnek elvesztésére.
5. 1Móz 13,10
Felemelé azért Lót az ő szemeit, és látá, hogy a Jordán egész melléke bővizű föld; mert minekelőtte elvesztette volna az Úr Sodomát és Gomorát, mind Czoárig olyan vala az, mint az Úr kertje, mint Égyiptom földe.
6. 1Móz 26,19
Izsák szolgái pedig ásnak vala a völgyben, és élő víznek forrására akadának ott.
7. 1Móz 26,32
Ugyanaz nap eljövének az Izsák szolgái, és hírt hozának néki a kút felől, melyet ástak vala; és mondának néki: Találtunk vizet.
8. 1Móz 31,32
A kinél pedig megtalálod a te isteneidet, ne éljen az. Atyánkfiai előtt vizsgáld meg, mid van nálam, és vidd el. Mert nem tudja vala Jákób, hogy Rákhel lopta el azokat.
9. 2Móz 7,20
Mózes és Áron pedig úgy cselekedének, a mint az Úr parancsolta vala. És felemelé a vesszőt és megsujtá a vizet, a mely a folyóban vala a Faraó előtt és az ő szolgái előtt, és mind vérré változék a víz, a mely a folyóban vala.
10. 2Móz 14,22
És szárazon menének az Izráel fiai a tenger közepébe, a vizek pedig kőfal gyanánt valának nékik jobbkezök és balkezök felől.
11. 2Móz 14,29
De Izráel fiai szárazon menének át a tenger közepén; a vizek pedig kőfal gyanánt valának nékik jobb- és balkezök felől.
12. 2Móz 17,6
Ímé én oda állok te elődbe a sziklára a Hóreben, és te sujts a sziklára, és víz jő ki abból, hogy igyék a nép. És úgy cselekedék Mózes Izráel vénei szeme láttára.
13. 2Móz 23,31
És határodat a veres tengertől a Filiszteusok tengeréig vetem, és a pusztától fogva a folyóvízig: mert kezeitekbe adom annak a földnek lakosait, és kiűzöd azokat előled.
14. 3Móz 8,6
És előállatá Mózes Áront és az ő fiait, és megmosá őket vízzel.
15. 3Móz 11,10
A minek pedig nincsen úszószárnya és pikkelye a tengerekben és folyóvizekben, legyen az akármely vízben nyüzsgő, és akármely vízben élő állat; mind útálatos az néktek.
16. 3Móz 11,46
Ez a törvény a baromfélékről, a szárnyas állatokról, minden élő állatról, a mely nyüzsög a vizekben, és minden állatról, a mely csúszik-mászik a földön.
17. 3Móz 14,6
Az élő madarat pedig, vegye azt és a czédrusfát, a karmazsint és az izsópot; és mártsa be azokat és az élő madarat a megölt madárnak vérébe a forrásvíz felett.
18. 3Móz 14,51
Azután vegye a czédrusfát, az izsópot, a karmazsint és az élő madarat, és mártsa be azokat a megölt madár vérébe és a forrásvízbe, és hintse meg azzal a házat hétszer.
19. 3Móz 14,52
És tisztítsa meg a házat a madár vérével, a forrásvízzel, az élő madárral, a czédrusfával, az izsóppal és a karmazsinnal.
20. 4Móz 8,7
Így cselekedjél pedig velök, hogy megtisztítsad őket: hintsd reájok a tisztulás vizét, és az egész testöket beretválják meg, és mossák meg ruháikat, hogy tiszták legyenek.
21. 4Móz 19,17
És vegyenek a tisztátalanért a bűnért való megégetett áldozatnak hamvából, és töltsenek arra élő vizet edénybe.
22. 4Móz 20,8
Vedd ezt a vesszőt, és gyűjtsd össze a gyülekezetet te, és Áron, a te atyádfia, és szóljatok ím e kősziklának az ő szemeik előtt, hogy adjon vizet; és fakaszsz vizet nékik e kősziklából, és adj inni a gyülekezetnek és az ő barmaiknak.
23. 4Móz 27,14
Mivelhogy nem engedétek az én beszédemnek a Czin pusztájában, a gyülekezet versengésének idején, hogy megdicsőítettetek volna engemet ama vizeknél az ő szemeik előtt. Ezek a versengésnek vizei Kádesnél a Czin pusztájában.
24. 5Móz 9,18
És leborulék az Úr előtt, mint annakelőtte, negyven nap és negyven éjjel, kenyeret nem ettem és vizet sem ittam; minden ti bűnötökért, a melyeket elkövettetek vala, azt cselekedvén, a mi gonosz az Úr előtt, hogy ingereljétek őt.
25. 5Móz 23,4
Azért, mert nem jöttek előtökbe kenyérrel és vízzel az úton, mikor kijöttetek Égyiptomból; és mivelhogy felbérlette ellened Bálámot, a Beór fiát, a mesopotámiabeli Péthorból valót, hogy megátkozzon téged.
26. Józs 2,10
Mert hallottuk, hogy megszárította az Úr a Veres tenger vizét előttetek, a mikor kijöttetek Égyiptomból, és hogy mit cselekedtetek az Emoreusok két királyával, a kik túl voltak a Jordánon, Szíhonnal és Óggal, a kiket megöltetek.
27. Józs 3,16
Megálla a víz, a mely felülről foly vala alá, és álla egy rakásban, nagy messzire Ádám városánál, a mely Czarthan mellett vala; a puszta tengere, a Sóstenger felé aláfolyó víz pedig egészen elfuta, és általméne a nép Jérikhó előtt.
28. Józs 4,7
Mondjátok meg nékik, hogy kétfelé vált a Jordánnak vize az Úr frigyládája előtt, mikor általment a Jordánon; ketté vált a Jordánnak vize, és ezek a kövek emlékeztetőül lesznek az Izráel fiainak mindörökre.
29. Józs 4,18
És lőn, hogy a mint a papok, az Úr frigyládájának hordozói, feljöttek vala a Jordán közepéből, és érintik vala a papok talpai a szárazt: visszatére a Jordán vize az ő helyére, és folyt vala, mint az előtt, minden partja felett.
30. Józs 4,23
Mert kiszárította az Úr, a ti Istenetek a Jordán vizét ti előttetek, míg általjövétek rajta, a miképen cselekedett vala az Úr, a ti Istenetek a Veres tengerrel, a melyet megszárított előttünk; míg általjövénk rajta.
31. Józs 5,1
Lőn pedig, a mint meghallák az Emoreusok minden királyai, a kik a Jordánon túl laknak napnyugot felé, és a Kananeusok minden királyai, a kik a tenger mellett laknak vala, hogy kiszáraztotta az Úr a Jordánnak vizét az Izráel fiai előtt, a míg általjöttünk vala; megolvada az ő szívök, és nem vala többé bátorság bennök Izráel fiai miatt.
32. Bír 7,24
És követeket külde Gedeon az egész Efraim hegységbe, ezt izenvén: Jőjjetek alá a Midiániták ellen és foglaljátok el előttök a vizeket Béthbaráig, és a Jordánt. És egybegyűle Efraimnak minden férfia, és elzárák a vizeket Béthbaráig, és a Jordánt is.
33. 1Sám 7,6
Összegyűlének azért Mispában, és vizet merítvén, kiönték az Úr előtt; és bőjtölének azon a napon, és így szólának ott: Vétkeztünk az Úr ellen. És ekképen ítélé Sámuel Izráel fiait Mispában.
34. 2Sám 5,20
Elérkezék azért Dávid Baál Perázimba, és megveré ott őket Dávid, és monda: Szétszórta az Úr ellenségimet előttem, mint a víz szokott eloszlani; azért nevezé azt a helyet Baál Perázimnak.
35. 2Sám 14,14
Mert bizonyára meg kell halnunk, és olyanok vagyunk, mint a víz, mely a földre kiöntetvén, fel nem szedhető, és az Isten egy lelket sem akar elvenni, hanem azt a gondolatot gondolja magában, hogy ne legyen számkivetve előtte az eltaszított sem.
36. 2Sám 23,15
Vizet kivánt vala pedig Dávid, és monda: Kicsoda hozna nékem vizet innom a bethlehemi kútból, mely a kapu előtt van?
37. 2Sám 23,16
Akkor a három vitéz keresztül tört a Filiszteusok táborán, és merítének vizet a bethlehemi kútból, mely a kapu előtt van, és elhozván, vivék Dávidnak. Ő azonban nem akará meginni, hanem kiönté azt az Úrnak.
38. 1Kir 13,22
Hanem visszatértél, és kenyeret ettél és vizet ittál azon a helyen, a mely felől azt mondotta vala néked: Ne egyél ott kenyeret, vizet se igyál: Nem temettetik a te tested a te atyáid sírjába.
39. 2Kir 3,9
És elméne az Izráel királya és Júda királya és az Edom királya; és mikor hét napig bolyongtak az úton, nem volt vize sem a tábornak, sem a velök volt barmoknak.
40. 2Kir 8,15
Másnap azonban elővett egy takarót és bemártván azt vízbe, ráteríté az ő arczára, és meghalt: és uralkodék Hazáel ő helyette.


41. 1Krón 11,17
Kivána Dávid vizet, és monda: Óh, ki adhatna nékem innom a Bethlehem kapuja előtt való forrásnak vizéből!
42. 1Krón 11,18
Akkor keresztülvágták magokat hárman a Filiszteusok táborán, és vizet merítének a Bethlehem forrásából, mely a kapu előtt vala, és felvivék, és menének Dávidhoz; de Dávid nem akara inni, hanem kitölté azt az Úrnak.
43. 1Krón 12,15
Ezek azok, a kik a Jordánon átmentek volt az első hónapban, noha az árvíz a partot felülmúlta, és elűzték mindazokat, a kik a völgyben valának napkelet felől és napnyugot felől.
44. 1Krón 14,11
Felmenének azért Baál-perásimba, és ott Dávid őket megveré, és monda Dávid: Az Isten eloszlatá az én ellenségeimet az én kezem által, mint a vizeknek oszlását; azért nevezék azt a helyet Baál-perásimnak.
45. 1Krón 19,16
Látván pedig a Siriabeliek, hogy az Izráel előtt megverettetének, követeket küldének és kihozatták a Siriabelieket, a kik a folyóvizen túl laknak vala, és Sófák, a Hadadézer seregeinek vezére volt az előljárójuk.
46. 1Krón 26,30
A Hebroniták közül Hasábiás és testvérei igen erős férfiak, ezeren és hétszázan valának, a kik Izráel népe között, a Jordán vizén túl napenyészetre, gondviselők voltak az Úr minden dolgában és a király szolgálatjában.
47. 2Krón 32,30
És Ezékiás volt az, a ki betömé a Gihon vizeinek felső forrását, és Dávid városának napnyugat felől való részén vezeté lefelé. És minden dolgában igen szerencsés vala Ezékiás;
48. Ezsd 7,25
És te Ezsdrás, a te Istened bölcs törvénye szerint, a mely kezedben van, rendelj ítélőket és birákat, a kik törvényt tegyenek minden a folyóvizen túl lakó nép között, mindazok között, a kik tudják Istenednek törvényeit, és a kik nem tudják, azokat tanítsátok!
49. Ezsd 8,21
Ekkor bőjtöt hirdeték ott az Aháva folyóvíz mellett, hogy megaláznók magunkat a mi Istenünk előtt, hogy kérnénk tőle szerencsés utat magunknak, családainknak és minden marháinknak.
50. Ezsd 10,6
És fölkele Ezsdrás az Isten háza elől, és elméne Jóhanánnak, Eliásib fiának szobájához s bemenvén abba, kenyeret nem evék, sem vizet nem ivék, mert gyászol vala a rabságból hazajöttek vétke miatt.
51. Neh 8,1
Mikor pedig eljöve a hetedik hónap, és Izráel fiai az ő városaikban lakozának; felgyűle az egész nép egyenlőképen a piaczra, mely a vizek kapuja előtt vala, és mondák az írástudó Ezsdrásnak, hogy hozza elő a Mózes törvényének könyvét, melyet parancsolt vala az Úr Izráelnek.
52. Neh 8,3
És olvasa abból a piaczon, mely a vizek kapuja előtt vala, kora reggeltől fogva mind délig, a férfiak és az asszonyok előtt és mindazok előtt, a kik azt érthetik vala, mivel az egész nép nagy figyelemmel hallgatá a törvényt.
53. Neh 9,11
És a tengert kétfelé választád ő előttök és szárazon menének át a tenger közepén; üldözőiket pedig mélységbe borítád, mint követ nagy vizekbe.
54. Eszt 2,23
És megvizsgálták a dolgot és úgy találták, és mind a kettőt fára akasztották. És megírattaték a krónikák könyvébe a király előtt.
55. Jób 22,16
A kik időnap előtt ragadtattak el, és alapjokat elmosta a víz?!
56. Zsolt 23,2
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
57. Zsolt 42,8
Örvény örvényt hív elő zuhatagjaid hangjára; minden vízáradásod és hullámod összecsap fölöttem!
58. Zsolt 106,11
Szorongatóikat víz borította el, egy sem maradt meg belőlük.
59. Péld 16,2
Minden útai tiszták az embernek a maga szemei előtt; de a ki a lelkeket vizsgálja, az Úr az!
60. Péld 17,14
Mint a ki árvizet szabadít el, olyan a háborúság kezdete; azért minekelőtte kihatna, hagyd el a versengést.
61. Péld 21,2
Az embernek minden úta igaz a maga szemei előtt; de a szívek vizsgálója az Úr.
62. Péld 28,11
Bölcs az ő maga szemei előtt a gazdag ember; de az eszes szegény megvizsgálja őt.
63. Préd 9,3
Mert mindezt szívemre vettem, és pedig azért, hogy megvizsgáljam mindezt: hogy az igazak és bölcsek és azoknak minden cselekedetei Isten kezében vannak; szeretet is, gyűlölet is, nem tudják az emberek, mind ez előttük van.
64. Énekek 4,15
Kerteknek forrása, élő vizeknek kútfeje,
melyek folynak a Libánusról.
65. Ézs 17,13
A népségek, mint sok vizek háborgása, úgy háborognak, de megdorgálja azt és elfut messzire, és elragadtatik, mint a hegyek polyvája szél előtt és mint pozdorja a forgószél előtt;
66. Ézs 28,17
És a jogosságot mérőkötéllé tevém, és az igazságot színlelővé, és jég söpri el a hazugság oltalmát, és vizek ragadják el a rejteket.
67. Ézs 47,13
Tanácsaid sokaságában megfáradtál; no álljanak elő és tartsanak meg az égnek vizsgálói, a kik a csillagokat nézik, a kik megjelentik az újholdak napján, hogy mi jövend reád.
68. Ézs 48,21
Nem szomjaznak, bárha pusztaságon vezeti is őket: kősziklából vizet fakaszt nékik, és meghasítja a sziklát és víz ömöl belőle.
69. Ézs 63,12
Ki Mózes jobbján járatá dicsőségének karját, a ki a vizeket ketté választá előttök, hogy magának örök nevet szerezzen?
70. Ézs 64,1
Oh, vajha megszakasztanád az egeket és leszállnál, előtted a hegyek elolvadnának; mint a tűz meggyújtja a rőzsét, a vizet a tűz felforralja; hogy nevedet ellenségidnek megjelentsd, hogy előtted reszkessenek a népek;
71. Jer 2,13
Mert kettős gonoszságot követett el az én népem: Elhagytak engem, az élő vizek forrását, hogy kútakat ássanak magoknak; és repedezett kútakat ástak, a melyek nem tartják a vizet.
72. Jer 6,7
Mint a kút hidegen tartja meg a vizét, úgy tartja meg az ő gonoszságát: erőszakosság és önkény hallatszik benne, és betegség és vereség van előttem szüntelen.
73. Jer 17,13
Izráelnek reménysége, oh Uram! A kik elhagynak téged, mind megszégyenülnek! A kik elpártolnak tőlem, a porba iratnak be, mert elhagyták az élő vizeknek kútfejét, az Urat!
74. Jer 51,55
Mert elpusztítja az Úr Babilont, és kiveszíti belőle a nagy zajt, és zúgnak az ő habjai, mint a nagy vizek, hallatszik az ő szavok harsogása.
75. Sir 2,19
Kelj fel, riadj éjjel, az őrjárások kezdetén; öntsd ki, mint a vizet a te szívedet az Úr szine előtt; emeld fel hozzá kezeidet a te kisdedeidnek életéért, a kik elaléltak az éhség miatt minden utczának szegletén.
76. Ez 7,17
Minden kéz elerőtlenül, és minden térd elolvad, mint a víz.
77. Ez 21,7
És lészen, mikor mondják néked: Miért nyögsz te? ezt mondjad: A hírért, mert beteljesedett: és elolvad minden szív és elerőtlenedik minden kéz és elcsügged minden lélek és minden térd elolvad mint a víz. Ímé beteljesedett és meglett, ezt mondja az Úr Isten.
78. Ez 31,16
Zuhanásának hangja miatt megreszkettetém a nemzeteket, mikor leszállítám őt a sírba együtt velök, kik sírgödörbe szállnak; és vígasztalást vőn a mélység országában Éden minden fája, a Libánon szépsége és java, minden vízivó.
79. Ez 34,18
Avagy kevés-é néktek, hogy a jó legelőt legelitek, hogy még legelőitek maradékát lábaitokkal eltapodjátok? és hogy a víz tisztáját iszszátok, hogy még a maradékát lábaitokkal felzavarjátok?
80. Ez 43,2
És ímé, Izráel Istenének dicsősége jő vala napkelet felől, és zúgása, mint nagy víz zúgása, és a föld világos vala az ő dicsőségétől.


81. Ez 47,9
És lészen, hogy minden élő állat, a mely nyüzsög, valahova e folyam bemegyen, élni fog; és a halaknak nagy bőségök lészen, mert ez a víz bement oda, és azok meggyógyulnak, és él minden, valahova e folyó bement.
82. Dn 12,7
És hallám a gyolcsba öltözött férfiút, a ki a folyóvíz felett vala, hogy felemelé az ő jobb kezét és bal kezét az ég felé, és megesküvék az örökké élőre, hogy ideig, időkig és fél időig, és mikor elvégezik a szent nép erejének rontását, mindezek elvégeztetnek.
83. Ám 9,6
A ki fenn az égben építé az ő boltozatát, és annak íveit a földre alapítá; a ki előhívja a tenger vizeit s kiönti azokat a földnek színére: az Úr az ő neve.
84. Mik 1,4
És szétmállanak alatta a hegyek, a völgyek pedig szétszakadoznak, mint a viasz a tűz előtt, mint a meredekről leszakadó vizek.
85. Zak 14,8
És e napon lesz, hogy élő vizek jőnek ki Jeruzsálemből, felerészök a napkeleti tenger felé, felerészök pedig a nyugoti tenger felé, és nyárban és télben is úgy lesz.
86. Mt 24,38
Mert a miképen az özönvíz előtt való napokban esznek és isznak vala, házasodnak és férjhez mennek vala, mind ama napig, a melyen Noé a bárkába méne.
87. Mt 27,24
Pilátus pedig látván, hogy semmi sem használ, hanem még nagyobb háborúság támad, vizet vévén, megmosá kezeit a sokaság előtt, mondván: Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől; ti lássátok!
88. Mk 14,13
Akkor elkülde kettőt az ő tanítványai közül, és monda nékik: Menjetek el a városba, és egy ember jő előtökbe, a ki egy korsó vizet visz; kövessétek őt,
89. Lk 14,2 És ímé egy vízkóros ember vala ő előtte.
90. Jn 4,10 Felele Jézus és monda néki: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, a ki ezt mondja néked: Adj innom!; te kérted volna őt, és adott volna néked élő vizet.
91. Jn 4,11 Monda néki az asszony: Uram, nincs mivel merítened, és a kút mély: hol vennéd tehát az élő vizet?
92. Jn 5,4 Mert időnként angyal szálla a tóra, és felzavará a vizet: a ki tehát először lépett bele a víz felzavarása után, meggyógyult, akárminémű betegségben volt.
93. Jn 5,7 Felele néki a beteg: Uram, nincs emberem, hogy a mikor a víz felzavarodik, bevigyen engem a tóba; és mire én oda érek, más lép be előttem.
94. Jn 7,38 A ki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből.
95. 2Pt 3, Mert készakarva nem tudják azt, hogy egek régtől fogva voltak, és föld, mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára;
96. Jel 7,17 Mert a Bárány, a ki a királyiszéknek közepette van, legelteti őket, és a vizeknek élő forrásaira viszi őket; és eltöröl Isten az ő szemeikről minden könyet.
97. Jel 16,12 A hatodik angyal is kitölté az ő poharát a nagy folyóvízre, az Eufrátesre; és kiszárada annak vize, hogy a napkelet felől jövő királyoknak út készíttessék.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 22, összesen: 402725

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.