Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az út

 

Az út....

 

 

Szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt. Mostanában Nagyon sok ember van, aki egész nap úton van. Ahhoz képest, hogy régen az emberek ugy éltek, különösen a nők egész életükben talán egyszer sem kellett elhagyniuk a falujukat, mostanában mindenki utazik valahová. Sőt azt lehet mondani, hogy a nagyvárosokban az emberek szinte állandóan utaznak, hogy oda érjenek valahova. Utazós világban élünk és azt látjuk, hogy egyre csak gyorsabban repitenek bennünket a járnűvek, amelyek egyre modernebbek, s egymást túlszárnyalják a gyárak, hogy olyan jármúveket épitsenek a számunkra, amelykkel szárnyalni lehet. Egyik nap, vagy pillanatban itt vagyunk, másik pillanatban már hét határon túl. "Melyik út visz oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?"

 

 

Hol vagy? Egyáltalán meghatározható, hogy hol is élsz ? Városban, vagy falun , az otthonodban, vagy ott ahova a munkahelyed miatt élned kell ? Hol van az otthonod, az a hely, amely tényleg te magad vagy?  Vagy valahol, vagy csak keresed a helyed ebben a világban?

 

Hol vannak már azok a régi idők, amikor mindenki inkább csak gyalogolt. Gondoljunk csak Körössy Sándorra, aki gyalog tette meg az utat a messzi Tibetig, vagy gondoljun arra, hogy a hadseregek katonái is gyalog tettek meg ezer kilométereket. Régen mindenki gyalogolt és ehhez igazodott minden. De hát milyen úton is  járnak az emberek. "Járt utat, járatlanért el ne hagyj !" mondja a közmondás és bizony mindenki a kitaposott úton ighyekett járni. S most is a nagyvárosban talán azért van sok helyen olyan érthetetlen dugó, mert az emberek nem akarnak új uton járni, csak a megszokottan, a kipróbáltan. Nem jó járatlan útra tévedni, ki tudja mi lesz velünk. A viselkedés kutatók is ugyan ezt erősitik meg. A méhek, vagy a madarak azért mindig csak a szomszédra figyelnek, ezért aztán együtt képesek nagyon nagy tömegben haladni ugy, hogy csak lehet, hogy egyetlen egy az, aki tudja az utat, vagy csak azt, hogy melyik a járt út. "Melyik út visz oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?"

 

Ismered az útat? Tudod, hogy mi hova vezet, s mi mivé alakul? Van jó térképed, vagy Bibliád, aminek alapján tájékozódni tudsz? Te magad mégy elől, vagy valakik után kullogva keresed az utat?

 

Az emberiség történetében, minden egyes kultúrában voltak jól kijárt , jól látható, széles és járható utak. S azokon az utakon, amelyeket valamiért elhagytak nem sokan jártak, sőt el is felejtették, hogy egyáltalán létezik. A széles utak azonban megmaradtak, de minden egyes elöttünk lévő kultúráról kiderült, hogy a széles utak sehova sem vezetnek. "Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út." Péld. 14,12   Igen, ez a legnagyon nehézség az életben, hogy megyünk s mennek az emberek egy helyesnek látszó úton, de végül kiderül, hogy az egész csak tévút.... Hányszor találtak csodálatos technikai eszközöket és hányszor találtak tökéletesen alkalmas szereket, hogy az emberiséget boldogítság, de idővel mindenről kiderül, hogy a halál felé képes vinni az emberiséget és minket is. "Melyik út visz oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?"

 

Azt gondolod, hogy a politikusok képesek megmutatni az utat? Lehet, önmagunknak, de nekünk is? Azt gondolod, hogy a jogtudósok majd mindent helyre hoznak az életünkben? Lehet, de csak papiron. Vagy azt gondolod, hogy van valami is, ami megmutatja az irányt ebben a világban? Igen, igy van Jézus Krisztus, de hát őt ma alig ismerik....., de te remélem ismered őt.

 

Sokszor azt lehet érezni, hogy az embereknek terhes, ha a keskeny útról, vagy az út végéről beszélünk, hiszen a mindennapok tapasztalata az, hogy az embert a széles úton, a kijárt, kipróbált életben nem érheti nagy baj. Sőt azt lehet mondani, hogy mindenki, szinte mindenki azonnal rákattan, rámozdul minden egyes változásra, annak érdekében, hogy a mában a belátható életben az ember érvényesülni tudjon. Egy ilyen életszemléletben még az is kérdés, hogy lehet-e egyáltalán másképpen? "Melyik út visz oda, a hol szétoszlik a világosság, és szétterjed a keleti szél a földön?" Jób. 38,24  Ez a nagyon régi bölcsesség, mert ez nem költöi kérdés, vagy nem csak egy merengés, hanem bölcs mondás azt mondja ki, hogy van, ahol szétterjedhet a világosság, hogy létezik olyan helyzet, olyan idő, olyan hely, amikor is a világosság uralkodik és nem pedig a szélesség, vagy a könnyelmüség, vagy bármi más, ami nem az élet, hanem a halál felé vezet. "Melyik út visz oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?"

 

Hogy állsz a világossággal? Engeded, hogy beragyogjon tenmagad  és az elötted lévő utat?  Vagy talán beleszorítottad egy napelemes kerti lampionba? Talán reflektorba gyüjtötted, hogy csak azt lásd, amit te szeretnél? Engeded-e, hogy a világosság meghatározza az életed, vagy te magfad akarsz mindet meghatározni ?

 

"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." Ján. 14,6.  A keskeny út Jézus Krisztius személye. A mai világban lehet, hogy furcsa, hogy egy személyhez kötük a világosságot és a világosságot tartalmazó utat, vagy az egyéni boldogságunkat, de ennek ellére Krisztusban jelent meg mindaz az erő és fény, amit keresünk és ő az, aki egyen egyenként vezet bennünket az egyéni mindennapi életünkben, hogy a keskeny utat legyünk képesek megtalálni, ugy, hogy minden dolgonkat ugy vizsgálunk meg, hogy vajon a megsemmisülés,vagy az élet felé viszi az életünket.

 

 

 

 

 

 

 

Mát. 7,14

Mert szoros az a kapu és [rész 19,24.  Csel. 14,22.] keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.

 

Péld. 14,12

Van olyan út, mely helyesnek látszik [rész 16,25.] az ember előtt, és vége a halálra menő út.

 

Jób. 38,19

Melyik út visz oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?

 

Jób. 38,24

Melyik út visz oda, a hol szétoszlik a világosság, és szétterjed a keleti szél a földön?

 

Ján. 14,6

Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

 

Jézus útjai: Egyiptomba, majd visszatérése. Felment Jeruzsálembe..., Felment a Tábor hegyre, elment a genezáreti tóhoz ....

Pál damaszkuszi útja.

Jónás útja Tarsisba.

Ábrahám vándorlása.

Emmausi tanítványok.

A zsidók fogságba vivő útja és visszatérésük.

Út Egyiptomból a Vörös tengeren keresztül.

Az életre vivő út és a halálra vivő út.

Czuczor - Fogarasi: ÚT  fn. tt. út-at v. ut-at. Személyr. út- v. ut-am, útad, útja v. úta, útaim, útaid stb.

Jelent menést, járást valamely távolabb helyre, vidékre, oszágba stb.

Útra készülni. Útnak indulni, eredni. Úton lenni. Útravaló költséget, málhát vinni. Nagy útat tenni. Útat vetni = tenni.

"Ha már eljösz hozzám, kedves,   Kérlek hosszú útat ne vess."  (Népd.).


Útról megtérni. Unalmas, mulattató út. Útban, útközben. Fele úton, fele utján.

2) Jelenti azon vonalt, vagy irányt, melyen bizonyos test mozogva helyről helyre halad. Egyenes, görbe, keringős, csavargós, lejtős, meredek út. Tengeri út. Levegői út. Szelek, felhők, folyók útja. Szorosb ért. kisebb nagyobb szélességü térhuzam a földszinén, melyen valaki v. valami tovább-tovább halad. Széles, szoros, keskeny, sima, rögös, száraz, poros, sáros, kátyolos út. Járt, járatlan mély út. Gyalog út, kocsiút, v. szekérút, szánút, vasút. Csinált, töltött út, Országút, postásút, közlekedési út. Félrevaló út. Nap útja, csillagok útja, azaz pályája, forgása. Keresztút, egy másikat átmetsző út; különösen böjti ájtatosság a római katholikusoknál, Urunk fölfeszítésének emlékezetére. Oldalút, középút, rézsút. Útat nyitni, törni, csinálni, javitani. Útat váltani valamerre. Másfelé venni az útat. Útat téveszteni, veszteni. Ez az út félre vezet. Kitérni az útból. Letérni az útról. Útnak indulni. Jó úton járni, átv. ért. valamit helyesen, czélirányosan folytatni, jó oldalánál fogni föl. Útat mutatni valakinek, útba igazitani; átv. ért. elűzni, elhajtani, kiadni rajta, kiadni az utat valakinek. Alá is út, föl is út, vagy arra az út, merre a kerékvágás, mehetsz miattam a merre tetszik. Egy darab utat megtenni. Az útnak, nagyobb része még előttünk van. Hat, tiz, száz mértföldnyi útat tenni. Út válamatja, a székelyeknél jelenti a válaszúton azon tájékot, hol az út elágazik.
Eléfordul több átv. értelmű mondatban, pl. valakinek útjában állani, lenni, tetteiben, müködésében akadályozni. Úton útfélen találkozni valakivel, mindenütt, gyakran.

Az erény utján járni. Istenes útat követni. Az Isten útján haladni. Minden úton módon rajta lenni, egész erővel iparkodni. Útját állani valakinek, útban kifosztás végett megtámadni. Útnak, szónak nincsen vége. (Km.). Egy úttal ezt is elvégeztem, azon egy ízben, a többivel egyszerre. Általán jelent erkölcsi és szellemi irányt, vagy módot, mely szerint valamit teszünk, végzünk. Ily úton semmire sem megyünk. Folyamodás útján jutni valamihez. Valamely ügyet a törvény utjára vinni. Ennek ez az útja. Legbiztosabb út az egyenes út. (Km.) Legjobb a középút, stb. V. ö. ÖSVÉNY, CSAPÁS.


Mi hangzójának mértékét illeti, közösebb szokás szerint a viszonyragok előtt inkább hosszú: útat, útak, útam, úton, útig, útban, útra stb. valamint az öszvetételekben is: útcsináló, útfél, útmutatás. stb. De túl a Dunán általában rövidítni szeretik, különösen a képzők előtt, pl. utas, utasít, utal, utalvány, utazik. stb.


Egyezik vele a mongol ot törzs az ur-khu igében (Kowalewszky átirása szerént), v. od törzs od-khu igében (Schmidtnél és Jülgnél), mely am. a német gehen, sich wohin begeben. Az ot v. od törzs sajátlag azt teszi: menj. Hogy a magyar az út szót igeként is használja, mutatja az utufutu ikerített szó, mely am. lótófutó, továbbá e közmondat: Útfut, minden házba befut. Továbbá egyezik vele a hetlen 'od-oV (= út) törzse od s ezzel a szláv hodim, godim, járok kelek; és az előtétes pút, honnan putnik szlávul am. utas, zarándok. Vámbérynál eléjön csagataj nyelven: öt (a mongol után inkább ot?) elhaladás, menés, öt-mek elhaladni, men-ni. Mennyiben a mozgás, haladás alapfogalma rejlik benne, rokon vele a magyarban a menésre vonatkozó jut, s talán azon id is, melyből idő, ideg, idegen származtak; ezekkel ismét a latin ige it, mint az it-er gyöke. Ide sorozható Budenz J. szerént a vogul uont, uot is, mely am. útat jelölő jegy: lapp vuotto-, nyomot hagyni (vestigia ponere).

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 24, összesen: 402185

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...