Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Imahét 2014



 

 

„ ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus,minden beszédben és minden ismeretben.

A mai nap az egyetemes imahét kezdőnapja, melyhez a tanulmányi anyagot 1968 óta készíti közösen az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács. Ilyenkor egyébként farsang szokott lenni. Vízkereszttől hamvazó szerdáig. Innen is látszik, hogy az imahét először is az egyházszervezetekről szól, vagy szólt, azaz a látható egyházról. Nagyon is fontos, hogy 2000 év után végre az egyházi hivatalnokok, mint esperes, püspök, bíboros, pápa, titkárok és hivatalnokseregük végre egyességre jussanak és ne valamely kivalló, vagy kevésbé kivalló személyhez kötődjenek, hanem Krisztushoz, akihez mi is szeretnénk valamely módon kapcsolódni és éppen ez a kérdés, hogy hogyan kapcsolódhatunk Krisztushoz, mennyiben gazdagít bennünket az  evangélium, az imádság. Pál azt írja, hogy ez már megtörtént: „ ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus, minden beszédben és minden ismeretben.

Az idén az imahéthez a Korintusbeliekhez irt levél részletét ajánlják, amely elöször is egy címzést tartalmaz. A feladó: Pál, Jézus Krisztusnak Isten akaratából elhívott apostola, és Sosthenes,  az atyafi. A címzett: Az Isten gyülekezetének, a mely Korinthusban van, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, elhívott szenteknek, mindazokkal egybe, a kik a mi Urunk Jézus Krisztus nevét segítségül hívják bármely helyen, a magokén és a miénken. Ezt a szöveget olvasta a futár, aki postázta a levelet.  Ez után a köszöntés jön:  Kegyelem néktek és békesség Istentől,  a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. Igen ez a legfontosabb, amit Krisztustól kaphatunk: kegyelem. S meg is kapták az akkoriak is, mi is, ahogy ezt Pál is írja: „ ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus, minden beszédben és minden ismeretben.

 

Reményik Sándor:
Kegyelem

Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.

Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.

Akarsz, eget ostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.

Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:

A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!

S akkor – magától – megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.

Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.

Akkor – magától – szűnik a vihar,
Akkor – magától – minden elcsitul,
Akkor – magától – éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a Kegyelem.


Kegyelem. Mit is kezdhetünk ezzel? Talán Reményik Sándor verse segít megérteni mi is a kegyelem. Telis tele vagyunk olyan dologgal, ami valamilyen terv szerint történik bennünk, körülöttünk, s alig vagyunk képesek tenni valamit annak érdekében, hogy más legyen az életünk. Mert lehet, hogy már belenyugodtunk abba, hogy olyan életünk, a lehetőségeink, amilyenek, de azért vissza-visszatekintünk, s persze elkezdjük sajnálni magunkat, hogy mennyi minden rossz dolog ért bennünket, s mennyivel boldogabbak lehettünk volna, ha.... szóval elöször csak siránkozunk, aztán átkozódunk, aztán, aztán elkezdünk imádkozni. Igen ezt adta nekünk Krisztus: ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus, minden beszédben és minden ismeretben.


A kegyelem, ami persze emberi ésszel, s számítással alig felfogható, hiszen nem érdem, s nem mérlegelés, s nem tudás, s nem a dolgok ügyes megszervezése, valami egészen más, ahogyan Pilinszky János is írja: ... A többi kegyelem. A kegyelmet Krisztustól kapjuk, vagy még érthetőbben Krisztusban, Krisztus születésében lett nyilvánvalóvá a mi számunkra Istennek kegyelme mirajtunk. Ezért kell benne legyen Krisztus személye az életünkben, mert minden őáltala lett és nála nélkül semmisem lett még a mi életünknek a megoldásai sem. Krisztusban az Atyaisten a kegyelmet adta nekünk, és ez által ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus, minden beszédben és minden ismeretben.

Pilinszky János:
A többi kegyelem

A félelem s az álom
volt apám és anyám.
A folyosó meg a
kitáruló vidék.

Így éltem. Hogy halok meg?
Milyen lesz pusztulásom?

A föld elárul.
Magához ölel.
A többi kegyelem.

A kegyelem Krisztus beszédében lett érthetővé számunkra, s akkor most legyen itt egy beszéd, egy példabeszéd, amely a mi életünket is gazdagítja: 11 Monda pedig: Egy embernek vala két fia; És monda az ifjabbik az õ atyjának: Atyám, add ki a vagyonból rám eső részt! És az megosztá köztük a vagyont. Nem sok nap múlva aztán a kisebbik fiú összeszedvén mindenét, messze vidékre költözék; és ott eltékozlá vagyonát, mivelhogy dobzódva élt.  Minekutána pedig mindent elköltött, támada nagy éhség azon a vidéken, és õ kezde szükséget látni.  Akkor elmenvén, hozzá szegődék annak a vidéknek egyik polgárához; és az elküldé őt az õ mezeire disznókat legeltetni.  És kívánja vala megtölteni az õ gyomrát azzal a moslékkal, a mit a disznók ettek; és senki sem ád vala néki.  Mikor aztán magába szállt, monda: Az én atyámnak mily sok bérese bővölködik kenyérben, én pedig éhen halok meg!  Fölkelvén elmegyek az én atyámhoz, és [ezt] mondom néki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és te ellened.  És nem vagyok immár méltó, hogy a te fiadnak hívattassam; tégy engem olyanná, mint a te béreseid közül egy!  És felkelvén, elméne az õ atyjához. Mikor pedig még távol volt, meglátá őt az õ atyja, és megesék rajta a szíve, és oda futván, a nyakába esék, és megcsókolgatá õt.  És monda néki a fia: Atyám, vétkeztem az ég ellen és te ellened; és nem vagyok immár méltó, hogy a te fiadnak hivattassam! Az atyja pedig monda az õ szolgáinak: Hozzátok ki a legszebb ruhát, és adjátok fel rá; és húzzatok gyűrűt a kezére, és sarut a lábaira!  És előhozván a hízott tulkot, vágjátok le, és együnk és vigadjunk.  Mert ez az én fiam meghalt, és feltámadott; elveszett, és megtaláltatott. Kezdének azért vigadni.


Jézus beszédei és az ő való ismeret, hír, jó hír evangélium következménye ez, amit ebben a történetben is olvashatunk: meghalt, és feltámadott; elveszett, és megtaláltatott. S mindez a mi legbelső életünkre vonatkozik. Akár a múltunkra, hiszen mennyi mennyi dolog van, amit rosszul tettünk és nem tudunk helyrehozni, de éppen a kegyelem által, éppen Krisztus ismerete által a régi elhalt dolgaink új értelmet, sőt jó értelmet nyerhetnek. S egyben a jövőnk is ebben a történetben érthető meg, hogy a kegyelem által mindent amit úgy érzünk már nem tudunk megcselekedni, vagy nem tudunk megkapni  amit már a jövőre nézve lehetetlennek, halottnak gondolunk életet kaphat Krisztus ismeretében átértékelődve.


Adjunk hálát Istennek szeretetéért, s kérjük az ő kegyelmét az ő szent fiában Jézus Krisztusban, mert ...meggazdagodtatok Jézus Krisztus, minden beszédben és minden ismeretben.




Feladó: Pál, Jézus Krisztusnak Isten akaratából elhívott apostola, és Sosthenes,  az atyafi.Címzett: Az Isten gyülekezetének, a mely Korinthusban van, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, elhívott szenteknek, mindazokkal egybe, a kik a mi Urunk Jézus Krisztus nevét segítségül hívják bármely helyen, a magokén és a miénken:



Kegyelem néktek és békesség Istentől,  a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. Hálát adok az én Istenemnek mindenkor ti felőletek az Isten ama kegyelméért, mely néktek a Krisztus Jézusban adatott, mivelhogy mindenben meggazdagodtatok ő benne, minden beszédben és minden ismeretben. A mint megerősíttetett ti bennetek a Krisztus felől való bizonyságtétel.  Úgy, hogy semmi kegyelmi ajándék nélkül nem szűkölködtök, várván a mi Urunk Jézus Krisztusnak megjelenését, aki meg is erősít titeket, a mi Urunk Jézus Krisztusnak napján.


Hű az Isten, ki elhívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk Jézus Krisztussal közösségre.Kérlek azonban titeket atyámfiai, a mi Urunk Jézus Krisztus nevére, hogy mindnyájan egyképen szóljatok és ne legyenek köztetek szakadások, de legyetek teljesen egyek ugyanazon értelemben és ugyanazon véleményben. Mert megtudtam felőletek atyámfiai a Kloé embereitől, hogy versengések vannak köztetek. Azt értem pedig, hogy mindenitek ezt mondja: Én Pálé  vagyok, én meg Apollósé, én meg Kéfásé, én meg Krisztusé. Vajjon részekre osztatott-é a Krisztus? Vajon Pál feszíttetett-e meg érettetek, vagy a Pál  nevére kereszteltettetek-é meg? Hálákat adok az Istennek, hogy senkit sem kereszteltem meg közületek, kivéve  Krispust és Gájust, hogy valaki azt ne mondja, hogy a magam nevére kereszteltem. Megkereszteltem azonban Stefana házanépét is, ezenkívül nem tudom, hogy valakit mást kereszteltem volna. Mert nem azért küldött engem a Krisztus, hogy kereszteljek, hanem hogy az evangyéliomot hirdessem; de nem szólásban való bölcseséggel, hogy a Krisztus keresztje hiábavaló ne legyen.


. ..A kegyelmet Krisztustól kapjuk, vagy még érthetőbben Krisztusban, Krisztus születésében lett nyilvánvalóvá a mi számunkra Istennek kegyelme mirajtunk. A kegyelem inkább vízöntőhöz: „árad a kegyelem" tartozik, illetve az keresztény egyházak egysége az ikrekhez, hiszen a Pünkösd az egyház születésének a hónapja, illetve a mérleg-ítélethez, de ebben a szövegkörnyezetben a versek tanulságával együtt inkább megszületik bennünk a kegyelem, és így tartozhat már a születés - bak időszakhoz, amelynek második időszakában mindez erre a földi életre vonatkozik : teremtés-bika, s társul a tudással, ismerettel : bak - szűz tíznap, dekanátus. 

Czuczor Fogarassy és más nyelvi megjegyzések: 
K, kisded alakban k,  Ezen betűvel kezdődő gyökszók értelmét illetőleg... 4) Következők azon alapforgalomban egyeznek, hogy a kedélynek tetsző kedves érzelemre vagy dologra vonatkoznak, u. m. ke v. ki, ...ked, kedv, kedves, kedvez; kegy, kegyel, kegyelem, kegyelet, kegyes;   kegyetlen, kegyetlenül, kegyelt kel, kell, (tetszik) kellem, kellemes; ...KE, gyökelem. Ha azon szókat, melyek innen származnak, rokon fogalmak szerént osztályozzuk, a ke gyöknek általában hajló (be-, el-, meghajló) jelentését, különösebben pedig egy részről a közelséget és élénkséget jelentő magas e hangzónak, más részről a következő gyökbetüknek (cz, cs, s, b, l, s, v stb.) figyelembe vételével is következő jelentéseit vonhatjuk el. 1) Belhajlamot, hajlandóságot, kedélyi vonzalmat, kedves érzést, általán bizonyos tárgy iránti érzelmet jelent a kecs, kecseg, kecsegtet, ked, kedv, kegy, kegyelm, kell, kellem, kevély, kecs (kics), kéj, kény, kér, kéncs (kencs, kincs), kéván (kiván), kész, készség szókban és származékaikban.


A szinonima szótár szerint a kegyelem: szánakozás, sajnálat, könyörület, együttérzés, szánalom, irgalom, megkegyelmezés, részvét, közkegyelem, amnesztia
A gyök pedig a KEGY A ked szónak lágyított gyöngéd módosítása, miért is jelenti a ked-nek vagy kedély-nek leggyöngédebb, legnemesebb kihatását. Különösen a) Ez emberi, kivált női kedélynek azon tulajdonsága, mely az egész testtartáson, taglejtéseken, arczvonásokon, és beszéden bizonyos szelíd, fínom, nemes, és szeretetet igénylő gyöngédséggel ömlik el. A kegy a sziveket lágyító és vonzó kedélynek sajátja, mit a hellen a szeretetet jelentő CariV szóval fejez ki. Innen a kegyszüzek (CariteV), a fínom, gyöngéd, részvevő, nemes érzelem jelképei. Rokon vele a német Gnade, régi német genade, ginada, kinada, és a hellen ghJew, honnan ghJoV (kedv), latin gaudeo, gaudium, a magyar kéj, ged, gedél.           2) Az imént lefestett kegynek működése, kihatása, vagyis gyöngéd, fínom, nemes, emberi szeretetből eredő részvét és hajlandóság, melyet valaki mások iránt kitüntet, s azokkal jót tesz, kedvöket teljesíti. Kegyébe fogadni, kegyére méltatni, kegyekkel árasztani valakit. Kegyből kiesni.          3) Másod személyi raggal: kegyed (egy személyhez), kegyetek (több személyhez), müveltebb szólítási czím az alsóbb nyelvben divatos ,maga', ,magok' helyett. Idvezlem kegyedet. Mint van kegyed? Mint van (nem: vannak) kegyetek? Isten kegyeddel vagy kegyetekkel.


KEGYELĚM, v. régiesen: KEGYELM, Azon részvevő, másnak javát akaró tett, mely által valakit kegyelünk, vagyis kegy, mennyiben mások iránt tettleg nyilatkozik.  1) Oly kedvezés, melyben valaki saját érdeme nélkül, egyedül másnak jó akaratából, hajlamából részesül. Isteni kegyelem, mely gyakran Isten ajándékának neveztetik, innen a mondások: Isten kegyelméből, Isten kegyelmével az is meglehet. Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok. (Sz. Pál). Kegyelmet leltem az úr színe előtt. 2) A szoros igazságnak ellentéte, midőn valakinek megérdemlett büntetése elengedtetik, vagy enyhíttetik. A Felséghez kegyelemért folyamodni. Kegyelmet nyerni. Kegyelmeket osztogatni. Ez értelemben am. bűnbocsánat.
KĚGYELMEZ, (kěgy-el-ěm-ez) Ad, megenged, megbocsát; szánakozásból jót tesz. Különösen a törvényszabta büntetést elengedi, vagy enyhíti. Az imanyelvben főképen használtatik. Irgalmazz, kegyelmezz. Uram irgalmazz nekünk, Krisztus kegyelmezz nekünk. (Litania).


KEGYES, 1) Gyöngéd, finom, nemes érzelemből jóakaró, jótevő. A mi urunk igen kegyes. 2) Kegyet jelentő. Kegyes tekintet, pillantás. Kegyes arcz, mosoly. 3) Erkölcsi, és vallási tekintetben jámbor, ájtatos, vallási kötelességeit híven és buzgón gyakorló. Kegyes nők. Kegyes szerzet, kegyes oskolák. Kegyes alapítványok, melyeknek czélja a vallást és erkölcsiséget előmozdítani. 4) Törvényes ért. kegyes bíró, ki a vádlottban az emberi gyarlóságot, valamint jó tulajdonságait tekintetbe veszi, s nem fölötte szigorú. Kiki kegyes biró magának. 5) A nyájas társalgási nyelvben am. jó, szives, valamit más kedveért tenni hajlandó. Kérem, legyen oly kedves. Ön igen kegyes.6) Molnár Albert szerént hajdan jelentett hőst is; kegyes személy am. heros, heroina. Vajjon nem-e a pius Aeneas lebegett előtte, midőn a kegyes szónak ezen értelmét is adá?

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 64, összesen: 402027

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...