Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Január az egyházi évben

Január születés - kiáradás hónapja.

A nap e tájban tér meg az égnek abroncsán és hosszabbodik, s a világosság nevelkedik, a setétség pedig kisebbedik

(persze csillagászatilag december 21/22)

Abonyi születés kazettaAnnak ellenére, hogy inkább a csillagjárás szerint a Bak időhöz köthető, mégis inkább a Vizöntő havának nevezik. Katolikusul:Ephifánia hónapja: Jézus megjelenésének vasárnapjai.

Ehhez a hónaphoz az u.n. "hurkos" kazetták, díszítések tartoznak. A hurokból sötétségből, kiszabaduló fény, kinyilló virág ilyen ábrázolása nagyon régi. Állatalakos ábrázolás esetén egy, általában ronda kígyószerű, szárnyas lény, hurkos farokkal, trombitával.

 

Rómaiak: Januáriusnak hívták a régi rómaiak Jánosról, aki Itáliának első királya volt.

A magyarok  Boldogasszony havának nevezik. Tőkés István: " Nálunk (reformátusoknál) némelyek idegenkednek a „boldogasszony” kifejezéstől. Római katholikus szóhasználatot látnak benne. Bizonyos, hogy nálunk nincs Mária-kultusz, de vajon vétünk-e, ha az Úr Jézus édesanyjára gondolva, felszámolunk egy pogány szokást, s egyidejűleg mi is szívűnkben forgatjuk a Lukács evangéliuma második fejezetét Máriáról?! Inkább üdvösséges és építő cselekedet ez, semmint elítélendő rossz."

Január 1. KISKARÁCSONY, Újév napja.  Római örökség: K.e. 153-tól. A polgári évet a Saturnalia ünnep zárta, amikor is egymást megajándékozták az emberek zöld ágakkal... A keresztény egyház ezt az ünnepet Jézus körülmetélésének ünnepévé tette. Születés utáni 8. nap. Ezért az újév meghatározása: kiskarácsony nyolcada. A naptár neve magyarul: Csizió, latin: circumcisio = körülmetélés.  XIII. Gergely pápa 1582-ben tette általánossá a katolikus országokban a január 1-i évkezdetet. Az ortodox egyház évkezdete a régi naptár szerint január 14-re esik.  A régi saturnalia ünnep is már a disznóval, disznóvágással, disznolkodással volt kapcsolatban. Erre az időszakra két bibliai történet kapcsolható: Jézus csodája, amikor a gonosz lelkeket (ördögök) disznókba kergeti. Máté 8: 28 -32. :  Amikor (Jézus) a túlsó partra, a gadaraiak földjére ért, két megszállott jött vele szembe, akik a sírboltokból bújtak elő, és olyan veszedelmesek voltak, hogy senki sem mert azon az úton járni. - Mit akarsz velünk, Isten Fia? – kiabálták. - Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket? - Tőlük távolabb egy nagy disznónyáj legelészett. Az ördögök pedig azt kérték tőle: - Ha kiűzöl minket, küldj a disznónyájba! - Ő azt mondta nekik:- Menjetek! Azok tehát kimentek, és belementek a disznókba. És íme, az egész nyáj a meredekről a tengerbe rohant, és beleveszett a vízbe. A tékozló fiú története, amikor elmenvén az atyjától disznók közt él. (Az atya a mennyei Atya, a fiú, pedig ennek a világnak a gyermekei) Lukács evangéliuma 15:15-16) Akkor elment, elszegődött annak a vidéknek az egyik polgárához, és az elküldte őt a mezejére disznókat legeltetni. És a fiú szívesen megtöltötte volna gyomrát azzal a moslékkal, amelyet a disznók ettek, de senki sem adott neki.

Január 2. Jézus nevenapja, vagy másképpen Jézus Szent Neve napját vagy január 2-án, vagy különösen református egyházakban január első vasárnapján volt szokás volt ünnepelni.

Január 6. Vizkereszt. Háromkirályok napja. Az epifánia  görög szó; magyarul: megjelenés, feltűnés.  A magyarok Vízkeresztnek mondották, akárcsak a görögök, mivel ezen a napon keresztelkedett meg Jézus a Jordánban Márk evangéliuma: 1:9 Azokban a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és János megkeresztelte a Jordánban. Máté evangéliuma: 3:13 Akkor Jézus Galileából a Jordán mellé ment Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék általa. Házszentelések : Vízkereszt napján a G M B betűket, évszámot, két keresztet írnak az ajtókra.

Farsang: vízkerszttől hamvazó szerdáig tart. Az általános iskolákban mindig is megmaradt jelbezbál cimen, mostanában sikerül egyre több szép farsangi szokást feleleveníteni.

EGYETEMES IMAHÉT. A mi jelenkori református egyházunkban január hónapjára esnek az imahetek, melyeket egyébként az egész föld kerekségén megtartanak a keresztyén felekezetek, ideértve a római katólikusokat is, akik részt vesznek a közös program elkészítésében. Mind Magyarországon, mind az utódállamokban különösen fontossá váltak ezek az egész héten át folytatódó összejöveteli alkalmak, amikor naponta igehirdetések és előadások hangzanak el, s világszerte egyazon terv szerint imádkoznak mind a reformátusok, mind a római katólikusok és az ortodoxok, mind a többi felekezetekhez tartozó keresztyének. A római katólikusok nem tagjai ugyan az Egyházak Világtanácsának, de imádságos közösséget ápolnak valamennyi hívő testvérükkel.

2014-ben a Korintusbelieknek írt eleje volt a lekciója az egész hétnek. A címzés után a köszöntés jön: "Kegyelem néktek..." A kegyelem azon tulajdonsága, vagy eredete lehet ebben a z időszakban, ameennyiben Krisztus születésén keresztül lehet megérteni Istennek kegyelmességét mirajtunk. Lévén Január a bakjegyhez tartozik, vagyis a csodálatos születés hónapja december 24-től.

A vízöntő, vagy kiáradás időszak következik február 21 ig. Ide tartoznak a vizes történetek: Jézus megkeresztelése, csodálatos halfogás, Jézus lecsendesíti a tengert, Jézus a vizen jár, kánai mennyegző, Zsuzsanna és a vének, Mózes a csodálatos születésekhez, azaz a születés hónaphoz tartozik, de mivel a Nílusban egy mózeskosárban marad életben, ezért a kiáradáshoz is éppen úgy hozzá tartozik. Mózes népe igazán elterjedt akkor az Ószövetség idején, s persze most is. A kiáradás a tegyetek tanitványoká minden népeket képben jön elénk. A hit valóban az egész akkor ismert fölre kiterjedt Hispániáig, Keleten pedig Kelet Kináig (sicc!)

Január 22. (Szent Vince vértanú napja) vincellérek napja és Mária eljegyzése január 23. A két nap jelentése a kánai mennyegzőben jön elénk, amely Jézus első csodája volt. Az ünezete: a vőlegény Jézus Krisztus, a mennyasszony az egyház. S tulajdonképpen Jézus és az egyház mennyegzője a kép.

Január 25. Pálfordulás. A legkisebb az apostolok között. A törvény útjáról a hit útjára tér meg. Az idő is megfordul, s a tél átfordul a nyár felé. Pál a keresztények megközöje volt az Apostolok Cselekedei szerint, máshol kötélen leeresztve menekítik meg Damaszkuszból, igaz megközötik és börtönbe vetik, de a földrengés jön és a kötelékek lehullanak. Egy viharban azt tanácsolja, hogy vágják el a hajó köteleit... Tehát a Pálfordulás üzenete  az oldás és kötés alapképre épült.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 40, összesen: 402567

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.